Site icon gandeste.org

Domeniul public – lovitura fatala

Pe cand oamenii cu scaun la cap din aceasta tara se bucurau ca, din cauza crizei, domeniul public scapase, macar pentru un timp, de sub furia dezlantuitilor jefuitori imobiliari, fie acestia dezvoltatori, finantatori, banci, primari, consilieri locali, notari, judecatori, acestia, sub obladuirea proteguitorilor lor politici, cu care evident sunt in cardasie, pregateau lovitura finala pentru domeniul public, prin care acesta va fi facut K.O. si scos din istorie. Lovitura are un nume prgresist: descentralizare, care insa pentru Romania inseamna o tragedie.

Prima lovitura a fost data domeniului public in urma cu un deceniu prin adoptarea unei legi care reglementa situatia in materie si care era astfel alcatuita incat sa deschida calea lichidarii domeniului public.

In baza legii urma sa se intocmeasca un inventar al bunurilor (terenuri, active, resurse) care dobandeau un statut de proprietate publica a statului sub jurisdictii la nivel central, judetean, local.

Legea, in mod deliberat, nu stabilea insa cu precizie ce anume urma sa capete un asemenea statut si care erau delimitarile central/judetean/local. In mod deliberat, intr-o anexa era stabilita o lista de bunuri (terenuri, active, resurse) care puteau capata acest statut.

Si acum, tineti-va tare, insiruirea era cu titlu exemplificativ! Si nu obligatoriu! Si in inventar a trecut fiecare ce a vrut! Adica, ceea ce l-a interesat sa nu fie bun public nu a trecut!

Iar esenta legii a fost articolul care stipula scoaterea unui bun din domeniul public si transferarea acestuia in domeniul privat al statului, de unde calea instrainarii era deschisa.

De atunci, de peste zece ani, miza primariatului si consilieratului la primarii a fost scoaterea din domeniul public si trecerea in domeniul privat al statului a unor terenuri sau active pentru a fi vandute apoi pe mai nimic acolitilor si clientilor politici si economici, bineinteles cu parandaraturile corespunzatoare.

Acum se da domeniului public lovitura fatala. Practic, o parte masiva din ceea ce ramasese statului ca autoritate centrala va fi transferata sub jurisdictie judeteana sau locala prin procesul zis de descentralizare. Legea nu se schimba.

Calitatea de domeniu public nu se schimba. Se schimba doar nivelul jurisdictiei, care pentru multe bunuri coboara de la nivel central la nivel judetean sau local. Urmeaza dezmatul.

Pana acum transferurile din domeniul public in domeniul privat al statului constituiau un proces birocratic complicat, avand in vedere jurisdictia la nivel central existenta in foarte multe cazuri si intalnirea pe parcurs a mai multor interese care nu intotdeauna se conjugau, ci uneori se si ciocneau.

Acum totul coboara la nivel judetean/local, unde interesele sunt usor de impletit si cardasiile transpartinice fac legea. Nu va mai exista practic nici o opreliste in trecerea din domeniu public in domeniu privat al statului pentru instrainarea rapida ulterioara a oricaror terenuri si active.

Aproape 70% din patrimoniul Ministerului Agriculturii va ajunge la cheremul consiliilor judetene. Terenuri, directii agricole, oficii pedologice, inspectorate pentru calitatea semintelor, unitati fitosanitare, oficii pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, laboratoare de analize, amenajari de irigatii etc. – toate ajung la mana consiliilor judetene.

Se va pierde orice control pe care statul, si asa slab si fara parghii solide, il mai exercita in ce priveste gestiunea domeniului public. Ba, in laboratoarele de analiza, se vor mai putea desfasura activitati doar daca ministerul de resort va plati autoritatilor locale.

Daca Agentia Domeniilor Statului se va desfiinta, pe nemestecate vreo 400.000 ha vor fi vandute pe nimic in cateva luni baronilor locali si clanurilor lor.
Din putinul ce mai era, nu va mai ramane nimic.

Haosul va fi perfect. Caci, in descentralizare, finantarea va fi mixta: de la bugetul de stat si din venituri proprii. Unii primari se caineaza ca descentralizarea va fi litera moarta daca nu va fi intregita de transferurile financiare necesare de la nivel central.

Nu stie nimeni cum va fi exact, dar sigur este un lucru: cu cat vor fi transferurile de la centru mai zgarcite, cu atat va fi mai mare ghesul autoritatilor locale de a vinde tot spre a face rost de bani. In curand, foarte curand, n-o sa ne mai putem bucura de apele tarii, de dealurile si de muntii tarii, n-o sa mai ai nici pe unde calca!

Totul va fi confiscat de catre bastani care vor arbora insemne cu „proprietate privata“ pe unde ti-e lumea mai draga! Pe drumuri, pe poduri, pe pasuni. In doi-trei ani maximum, Romania va fi prima tara din lume (sau, mai degraba spus, primul tinut din lume) aproape fara domeniu public!

Ilie Serbanescu
sursa: bloombiz.ro

Exit mobile version