Parlamentul European a votat ieri regulamentul ”privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre”. Proiectul a fost adoptat cu 397 de voturi ”pentru”, 158 de voturi ”împotrivă” şi 69 de abţineri.
Acest proiect face parte din viziunea susținută de Franța și Germania a unei Europe ”cu două viteze”. Mai exact, guvernele care intervin în instanțele judecătorești sau nu reușesc să combată frauda și corupția vor risca suspendarea fondurilor UE.
Reprezentantul grupului SD din Parlamentul European – Eider Gardiazabal Rubial:
”Astăzi, odată cu aprobarea regulamentului de protecție a bugetului UE, întreg Parlamentul trimite un mesaj clar tuturor guvernelor și forțelor politice care privesc Europa drept un loc în care poți comanda à la carte, unde fiecare poate să beneficieze de fondurile europene pe de-o parte, iar pe de altă parte e liber să privească cu dispreț valorile europene și respectarea statului de drept.”
Acest nou regulament statuează că cei care dețin controlul în Parlamentul European și în Comisie vor împărți discreționar fondurile. Mecanismul nu este făcut pentru apărarea statului de drept, ci pentru a închide gura euroscepticilor. Statele vizate sunt Polonia, Ungaria, Cehia și România.
Ce au făcut românii din Parlamentul European?
Parlamentarii PSD afiliați SD au votat contrar poziției oficiale a familiei europene din care fac parte. Astfel, Andi Cristea, Doru Frunzulică, Maria Grapini, Dan Nica, Ioan-Mircea Paşcu, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Ciprian Tănăsescu, Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană au votat împotriva regulamentului. La fel, Norica Nicolai (ALDE).
În favoarea documentului au votat Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Mureşan, Cristian Preda, Monica Macovei şi Theodor Stolojan dar și Damian Drăghici de la PSD.
Așa cum ne-au învățat, parlamentarii opoziției nu țin cont de implicațiile legii, de cum poate afecta acest lucru România, singurul lor scop este să atace guvernul și să le fie pe plac europenilor.
”Europa cu două viteze” în versiunea 2.0
Uniunea Europeană a intrat în declin odată cu marea criză economică din 2007-2009, iar lucrurile nu se pot regla în actuala formulă. Diferențele evidente de abordare pentru Europa Occidentală și Europa de Est, Brexitul, supremația Germaniei, mișcările de stradă, creșterea euroscepticismului, succesul iliberalismului, toate aceste curente și mișcări arată criza profundă în care se află Uniunea.
Prin implementarea ”Regulamentului privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre” se urmărește în primă fază forțarea statelor cu regimuri iliberale să respecte întocmai și la timp deciziile luate la Bruxelles dar și o protecție economică pentru statele Occidentale după realizarea Brexitului. Practic, Europa de Est va fi pusă să plătească costurile Brexitului așa cum, în timpul crizei, tot țările foste comuniste au suferit cel mai mult.
Regulamentul votat ieri lasă loc de interpretări, totul este lax, iar definirea statului de drept este ceva vag. Mai ales dacă ne raportăm la România și la anii 2009-2015, când au fost cele mai mari abuzuri făcute de Justiție și totuși atunci se spunea că statul de drept funcționează impecabil.
Autor: Alexandru David