După ani de zile de la începerea urmăririi penale împotriva brokerului Cristian Sima pentru nouă infracțiuni de spălare de bani în celebrul scandal în care Sima a fost acuzat că a pierdut pe bursă toți banii unor personaje celebre de la noi, bani care fuseseră jucați fără acceptul total al clienților, dosarul brokerului a fost trimis în luna iulie a acestui an la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către procurorii DIICOT.
Motivul declinării l-a reprezentat faptul că una din părțile vătămate din dosar, Cristina Bogatu, i-a făcut plângere penală și lui Claudiu Adrian Prîsnel pentru înșelăciune, fals și spălare de bani. Or Prîsnel, fost colaborator al brokerului Sima, din datele deținute de Sursa Zilei, a ajuns din 2016 deputat pe listele USR.
Conform datelor din ordonanța DIICOT de declinare a dosarului la Parchetului General, dosarul lui Sima și a lui Prîsnel s-au reunit la DIICOT.
Dosarul a ajuns la procurorii DIICOT, în aprilie, de la Parchetul Curții de Apel București (PCAB), unde de mai bine de doi ani ancheta bătea pasul loc pentru că anchetatorii nu mai desfășurau niciun act serios de urmărire penală, după cum ne-au dezvăluit reprezentanții părților vătămate.
Pretextul declinării a fost acela că procurorul de la PCAB descoperise brusc date cum că Sima & Co ar fi săvârșit infracțiuni la legea pieței de capital, fapte care sunt de competența strictă a DIICOT.
Procurorii DIICOT s-au prins rapid că declinarea dosarului de la Parchetului Curții de Apel București (PCAB) a fost făcută „într-o doară”, arătând în ordonanța prin care au trimis dosarul la Parchetul General că procurorul PCAB nu a arătat în mod clar cum a descoperit brusc, peste noapte, suspiciuni de infracțiuni la legea pieței de capital.
Al doilea motiv al declinării de la PCAB la DIICOT era calitatea de deputat a lui Adrian Prîsnel de la USR, calitate pe care acesta o avea din 2016 dar pe care Parchetul Curții de Apel a descoperit-o abia doi ani mai târziu.
După cercetări rapide făcute din aprilie anul acesta și până în iulie, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei pentru infracțiunile la legea pieței de capital, arătând clar că acestea nu există.
Dosarul a fost declinat în aceeași zi la Parchetul General care trebuie să soluționeze cauza pe acuzațiile de spălare de bani aduse lui Cristian Sima cât și de înșelăciune aduse acoliților lui.
Printre părțile vătămate din acest dosar se regăsesc și câteva persoane cunoscute, cum ar fi fostul ministru Daniel Dăianu sau fosta soție a jurnalistului Cornel Nistorescu, Monica Nistorescu.
Autor: Cristi Ciuperca
Sursa: Sursa Zilei