Site icon gandeste.org

Declaraţie şocantă de la adjunctul Statisticii din cadrul BNR: Oare nu este ponderea profitului în valoarea adăugată brută de la nivel naţional cumva prea mare iar a salariilor prea mică?

Remunerarea salariaţilor are o pondere de numai 37,1% din valoarea adăugată brută de la nivel naţional, cea mai scăzută din Uniunea Europeană, unde media se plasează la 53,6%, în anii de criză remunerarea salariaţilor fiind în cădere constantă în România, de la 44,1% în 2008.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Statistică din BNR, Constantin Chirca, profitul plus consumul de capital fix din România se situează mult peste media europeană, raportul fiind evident în favoarea angajatorului.

Astfel, ponderea profitului şi consumului de capital fix a urcat de la 55,9% din total VAB la aproape 63% în 2013.

“Oare nu este ponderea profitului cumva prea mare? (…) Apoi vine întrebara dacă acest raport al remunerării salariaţilor nu devine mai mic dacă se reduce CAS cu 5 puncte proccentuale”, a spus Chirca la “Romania Financial Forum”, organizat joi de Mediafax la BNR.

În opinia oficialului BNR, foţa de muncă din România destul de calificată, în relaţie directă cu tehnologia care a ajuns în unele domenii la nivelul din ţări dezvoltate, ar permite creşterea productivităţii muncii, ceea ce ar justifica un tranfer de la angajator la zona slariaţilor prin scăderea CAS cu 5 puncte porcentuale.

În raport cu total Produs Intern Brut (VAB plus impozite nete), remunerarea salariaţilor reprezintă doar 32,6%, în scădere de la 39% în 2008.

Autor: Ovidiu Tempea

Sursa: Ziarul Financiar

Exit mobile version