In primul rand, Ministrul Finantelor, care a primit, in ultima luna, nu mai putin de 3 miliarde de euro (de la FMI, UE si din euro-obligatiuni), trebuie sa-i schimbe in lei, ca sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor. La ce-i foloseste ministerului sa incaseze bani mai putini, prin aprecierea leului?! La nimic! Astazi, Finantele primesc numai 40.600 lei vechi pentru un euro, fata de aproape 43.000 lei vechi, cat ar fi putut sa primeasca pentru un euro. Daca Finantele ar schimba astazi toate cele 3 miliarde de euro, ar pierde nu mai putin de 720.000.000 de lei noi! Cum o pensie medie in Romania este de circa 700 lei noi, Finantele ar pierde pensiile pentru peste un milion de romani!
Si aceasta nu e totul! Prin devalorizare leului, se scumpesc exporturile romanesti, ceea ce inseamna ca vom exporta mai putin decat pana acum, in conditiile in care tot oficialii BNR spuneau, recent, ca exportul este cel care va scoate Romania din criza! Adica vom ramane in criza (sau aceasta se va adanci) la un curs supra-apreciat.
Singurul avantaj al unui leu puternic il constituie faptul ca s-ar putea atinge tinta de inflatie (3,5% plus/minus un punct procentual), adica exact ceea ce-si doreste BNR (din 2005, BNR a anuntat ca politica sa monetara este aceea ce tintire directa a inflatiei, dar, an de an, tinta a fost mai mult sau mai putin depasita).
Astfel, se naste intrebarea: de ce nu intervine Isarescu, sa devalorizeze la loc leul?
sursa: ziuaveche.ro