Dom’le, cum să nu-ți placă tehnocrații? E tineri, e deștepți, e veniți din străinătate, nu e mânjiți cu politică, face treabă! Nu-i chiar așa și vă explic.
În primul rând tehnocrații ăștia de acum sunt mânjiți cu politică mai ceva decât vidanjorii. În 2015, după incendiul de la Colectiv strada voia ceva, repede, mai ales jos Ponta. Foarte bine. Însă cei de la PNL s-au temut să intre la guvernare cu doar un an înainte de alegeri. Sperau să aibă un guvern al lor care să nu fie al lor, adică dacă ceva ei nu sunt la guvernare, să-și crească procentul și să câștige alegerile de acum. Iar tehnocrații au acceptat curvăsăria asta, știind foarte bine că sunt de fapt o interfață a PNL până la alegeri. Și PSD i-a convenit, și-a strecurat niște oameni în guvern și au așteptat alegerile.
Acum, logic vorbind, guvernul tehnocrat este un guvern care vine într-o situație de criză, n-are nevoie de sprijin parlamentar pentru că e criză și trebuie rezolvată criza, acționăm punctual, rezolvăm și ne ducem, nu mai pierdem vremea cu dezbateri. Tragedia de la Colectiv a fost o nenorocire, fără îndoială – însă nu la nivelul unui cutremur catastrofal sau al unui război ori ceva. Cauzele tragediei de la Colectiv sunt sistemice, nu le rezolvă un guvern tehnocrat, fără sprijin parlamentar nu faci nimic pe probleme sistemice, pentru că este vorba de schimbat legi – și mai presus de toate trebuie păstrate modificările până își fac efectul.
Dar cum am spus mai înainte, guvernul Cioloș nu a fost un guvern tehnocrat, a fost o interfață care să calmeze furia populară și să pregătească victoria PNL la alegeri. Între timp tehnocrații au prins gust de politică. Și s-au lipit la PNL și USR, că na, poate mai prind ceva după alegeri.
Pe mine cel mai tare m-a scos din sărite povestea achiziției sculpturii lui Brâncuși. De la bun început era clar că a fost o operațiune de consolidare a imaginii lui Cioloș la nivel național, de plasare a lui pe un val de simpatie populară, ușor naționalistă în sensul ”bun” al naționalismului. Rezultatul? O campanie în care a fost antagonizată în mod stupid Rusia, Cioloș s-a făcut de râs și achiziția sculpturii a devenit imposibilă în urma unor ordonanțe guvernamentale tâmpite care dovedesc că guvernanții nu cunosc legile țării. Nu sunt corupți, sunt doar foarte proști. Sigur, aș fi vrut ca statuia aia să intre în patrimoniul public, să o văd la muzeu. Dar nu așa. Și nu înțeleg cum contribuia Cioloș la rezolvarea crizei sistemice a României prin achiziționarea unei statui, adică unde este tehnocrația în măsura asta?
Restul guvernării tehnocrate nu se deosebește cu nimic de celelalte guvernări politice, niște unii se chinuie să administreze niște resurse reduse fără nici un fel de viziune. Nimeni nu este în stare să propună un plan și să îl pună în aplicare măcar pe 5 ani. Fondurile europene sunt o vorbă de dânșii inventată, autostrăzile sunt ca pe vremea lui Ceaușescu, în stadiu de plan și trenurile merg mai încet decât pe vremea dictaturii lui Ion Antonescu.
Așa că nu are ce să-mi placă la tehnocrați. Au acceptat să facă jocul PNL și speră să aibă un loc în viitorul guvern. Demagogie și populism, fapte zero. Și rămân la ideea mea: m-am săturat să votez răul cel mai mic, vreau de data asta să votez răul cel mai mare. Adică PSD, vreau să văd cum PSD distruge țara asta.
Autor: George DAMIAN
Sursa: Justitiarul.ro, preluare dupa Napoca News