Administrația prezidențială a anunțat zilele trecute că Emmanuel Macron, noul președinte al Franței, va vizita România pe 24 august. Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute cu președintele Klaus Iohannis cu prilejul reuniunii Consiliului European din 23 iunie, ocazie cu care Emmanuel Macron a acceptat propunerea președintelui român de a continua dialogul la București.
Sună minunat nu? Franța, una dintre marile puteri ale Uniunii Europene și ale lumii își trimite cel mai înalt reprezentatnt într-o vizită în România, doar pentru că Iohannis a făcut impresie bună la Consiliul European, iar Macron nu mai avea răbdare și trebuia să-l întâlnească din nou. Evident că lucrurile nu stau așa. Macron a venit în România pentru a afaceri, nu pentru plăcerea de a vedea Bucureștiul.
Interesele franceze în România
România și-a majorat substanțial bugetul pentru apărare. Astfel, statul român va aloca, începând cu acest an, 2% din PIB pentru apărare, adică aproximativ 4 miliarde de euro anual. Evident că toate statele puternice, cu industrie de armament performantă, au venit cu diferite oferte. Franța a început asediul încă de anul trecut.
În 2016, în plină guvernare Cioloș, compania franceză Airbus a deschis fabrica de elicoptere de la Ghimbav. Premierul filo-francez a promis că prima comandă a fabricii va fi din partea statului român, care oricum se angajase să mărească cheltuielile pentru armată și care are nevoie de elicoptere de atac.
S-a schimbat guvernul, s-au schimbat și prioritățile strategice. Guvernul Tudose preferă compania americană Bell Hellicopters, care se angajează să deschidă și ea o fabrică în România care să producă elicoptere.
Un alt element important al strategiei franceze în Balcani se referă la achiziționarea operatorului naţional al sistemului de transport al gazelor din Grecia. În acest proiect, compania franceză GrtGAS a făcut un parteneriat cu Transgaz pentru a obține controlul companiei grecești, dar și aici există mai multe companii înscrise, deci lupta va fi strânsă.
Al treilea punct al agendei lui Macron în România este legat de poziționarea României în interiorul UE, în legătură cu sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei, care afectează mai multe state europene, inclusiv Franța și România.
Întâlnirea la Cotroceni, între interesele americane și cele franceze
Vizita lui Iohannis în SUA a fost un succes mediatic. Achiziția sistemelor Patriot ridică România la nivel mondial, o introduce într-un club select din punct de vedere militar, iar asta arată direcția pe care va merge Iohnnis. El pariază pe Statele Unite, în detrimentul Uniunii Europene, adică al Franței și Germaniei.
Macron vrea să aibă un aliat în Iohannis care, pe modelul Cioloș, să sprijine mai degrabă UE în detrimentul SUA, dar se pare că jocurile sunt deja făcute. În România, Statele Unite au câștigat războiul cu Uniunea Europeană. Acest verdict are părți pozitive, (armament de ultimă generație, scutul de la Deveselu, investiții americane) dar și părți negative (relații mai proaste cu Franța și Germania, mai puține fonduri UE, posibile sincope economice în industria gazelor naturale din cauza sancțiunilor SUA împotriva Rusiei).
În concluzie, vizita lui Macron nu este una curtoazie, este un lobby politic la cel mai înalt nivel pentru industria de apărare franceză. Vom citi presa în acele zile și vom vedea cum cei doi președinți își zâmbesc și își dau mâna, dar în spatele zâmbetelor trebuie să vedem elicoptere de asalt și rachete. Practic, vom recunoaște fața hâdă a companiilor de armament care fac trafic de influență, dar și trafic cu pacea din diferite colțuri ale lumii.
Autor: Alexandru David