Totul se judecă în funcție de asta. Și viața și moartea (a altora de preferință) și cât ai reușit sau nu în viață. State și oameni sunt egali (sau mai ales inegali ) în fața lui.
BANUL
E un zeu? E o putere? (benefică sau malefică)
Ok. Cine și mai ales ce este banul.
Definiția e simplă:
Este oglindirea digitală a unei valori materiale.
(definiția îmi aparține și cred că rezumă în ea tot ceea ce ceilalți au încercat să explice în tomuri groase de politică financiară – pe care a și trebuit cândva să le citesc ca să înțeleg cât de puțin înțeleg oamenii despre puterea care le conduce destinele și în consecințe dirijează istoria civlizației)
Cred că banul a fost inventat de evrei așa că nu numai legea relativității li se datorează dar și ceva care fără să fie înțeles a fost urmat. Mai întâi a fost banul și apoi s-a născut Iisus. (tot în aceeași ogradă națională)
Deci banul e făcut ca să ajute la mișcarea valorilor în societate. E o procedură virtuală (digitalizarea, împărțirea unei valori în numere) care face comparabile lucruri extrem de diferite și altfel incoparabile. (o vacă cu un inel, un fotbalist cu un taur de prăsilă, un automat Kalașnikov cu un orb care știe să calculeze traiectoriile rachetelor pentru Himars)
Deci banul e de folos într-o societate care funcționează pe aceleași reguli și după aceleași legi. În război banul își pierde valoarea, pentru că funcția principală a unui război e jaful și acolo nu ai ce digitaliza, acolo pui mâna și gata.
Furtul, escrocheria și jaful sunt un fel de minirăzboaie pe care individul le duce împotriva societății pe care o crede fie inferioară fie nedreaptă. De fiecare dată sunt o expresie a egoismului. Omul care fură nu are morală, nu are legi e singur cu propria faptă și pradă. De asta marii hoți care fură miliarde nu au ce face cu prada lor care are valoare numai între oameni. Și așa s-a ajuns ca ei să își construiască propria lume care să o înlocuiască pe cea reală unde banul are o valoare dar care poate fi folosită numai dacă ești cinstit.
Ce paradox!
Suntem tocmai în plin proces de înlocuire a statelor și societăților bazate pe legi ale cinstei cu unele bazate pe mirajul minciunii.
Hai să revenim.
La ce e bun banul. Păi cu el știm cum stăm noi față de societate și societatea știe prin ce și cum te paote ajuta sau strivi.
(va urma)
Autor: Dan Stoica