S-a dat securitatea cu poporul?
De ieri s-a schimbat România?
Evenimentul pe plan național al anului a fost, fără dubiu pentru mine, discursul de ieri al directorului SRI, Eduard Hellvig. Acesta, prin declarația lui, pare să fi făcut o mișcare vizibilă de schimbare a capului compas al politicilor de securitate națională, schimbare făcută în prime time, în mod evident, ca în marinărie, pentru a fi văzută de departe, de către covârșitoarea majoritate a populației României care a început să aibă convingeri suveraniste.
„În această lume, naționalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci și un tip de instinct pe care să-l aibă și cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții.
(…)Cred că sprijinul pentru democrație poate coexista cu atașamentul față de valori
tradiționale, religie, elemente de identitate națională.”
(…) Nu cred că trebuie să existe o separație atât de mare între mândria națională și susținerea principiilor democratice universale. Datorită acestor principii, societățile europene au reușit să fie modelul de dezvoltare la care aspiră atât de multe milioane de migranți. Iar cultivarea mândriei naționale nu ar trebui lăsată doar pentru abordările extremiștilor sau populiștilor.
Ca o părere personală, cred că un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv în România viitorului.”
Mai mult, Directorul SRI a abordat și teme pe care le-am semnalat de mulți, de foarte mulți ani, și a recunoscut păcatele nu doar ale trecutului, ci și ale prezentului instituției pe Care o conduce, recunosând inclusiv că are cunoştinţă despre faptul că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul „acoperiţilor” şi agenda acestora în diverse sectoare strategice, dând asigurări că de la începutul mandatului său activitatea lor se desfăşoară „strict în limitele legii”.:
„Cunosc păcatele de care este acuzată instituţia, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept. Ştiu şi de problemele generate de unii foşti lucrători ai SRI poziţionaţi fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conştienţi de aceste probleme şi vom face tot ce ţine de noi pentru a le rezolva”, a declarat Eduard Hellvig.
(…) „Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greşelile trecutului afectează şi comportamentul celor din prezent. Prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească ‘indicaţii’ sau ‘sugestii’ despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleşi de oameni să gândească cu mintea lor, investiţi cu încrederea lor să ia decizii despre cum vă arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului şi să aplice planuri gândite de alţii. Cu toate acestea, prea mulţi vor că alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democraţia decât atunci când vom stimula fiecare instituţie să îşi asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri şi fără excese”
De ce v-am dat toate aceste citate ale directorului SRI Eduard Hellvig?
Pentru a vedea cât de semnificativă este schimbarea acestuia de atitudine și direcție în raport cu poziția exprimată în 2014 atunci când spunea că „Întoarcerea la naţionalism ar echivala cu sfârşitul Uniunii Europene, cu tot ce înseamnă aceasta pentru cetăţenii săi – de la abolirea graniţelor şi aspiraţia la o viaţă mai bună, la libertăţile democratice esenţiale, în primul rând cea de exprimare.”
După 8 ani și zeci de procente ale populației care au balansat de la îmbrățișarea curentului progresisto-globalist spre cel suveranist-conservator, poziția directorului SRI și a instituției pare a fi pivotat… cu alte cuvinte, Securitatea, Sistemul pare a se fi dat cu poporul…
Așa să fie? Păi va fi simplu de văzut dacă sunt doar declarații politice/politicianiste sau chiar sunt strategii de securitate naționale care chiar vor fi implementate în activitatea SRI.
Spre exemplu ar fi un bun început dacă infiltrații sistemului de prin presă nu vor mai eticheta drept „putinist” și „dușman al poporului” orice persoană care susține politici suveransit-conservatoare. Un alt pas bun ar fi să permită accesul în MSM, închis de ani de zile pentru orice individ care emitea păreri contrare Sistemului și Globalismului.
De fapt un foarte bun semn ar fi fost ca la protestul de duminică serviciile să nu-și fi băgat coada, să nu fi dezbinat masele de oameni, să nu-i fi învrăjbit până la limita încăierării… da, ăsta ar fi fost un semn bun! Dar n-a fost. Sistemul nu s-a putut abține și i-a teleghidat pe pseudo liderii „suveraniști” în așa fel încât poporul să vadă că „suveraniștii” nu sunt capabili nici de unitate, nici de viziune politică, nici de soluții viabile pentru Națiune… ci doar de scandal, strigături și scandări de stadion. Adică nu sunt apți pentru a prelua puterea, frâiele țării. Asta au vrut. Și au reușit ce și-au propus, Securitatea și-a îndeplinit odată în plus rolul globalist și a discreditat pentru multă vreme nu doar orice idee de protest și de mișcare de stradă ci și de unire a forțelor suveraniste. Cert, a avut și cu cine… dar activitatea Sistemului a fost vizibilă transparent prin acțiunea concertat disonantă a firavei opoziții parlamentare de discreditare a ideii de protest și mișcare suveranistă.
Da, activitatea Sistemului a rămas până ieri în mod vizibil în sprijinul forțelor progresista-colonialiste, fapt care se vede și în acțiunea concertată a „presei” de a denigra în ultimele zile un alt pilon conservator – cel mai important! – Biserica, prin avalanșa de dezvăluiri privind implicarea unor fețe bisericești în tot felul de scandaluri sexuale.
În fine, toate astea s-au întâmplat până ieri…
Toate astea au fost însă înainte de discursul de ieri al lui Hellvig. De azi… totul se va schimba!
Oare?
Ca avocat sunt obișnuit să dau preeminență prezumției de bună-credință, ceea ce o voi face chiar și în cazul domnului Hellvig, director SRI… Dar această bună-credință poate și trebuie să fie probată. Și prima probă, cum am spus-o, ar fi încetarea prigonirii și denigrării suveraniștilor și conservatorilor, dar și a oamenilor bisericii.
Apoi, mai complicat și mai de durată, ar fi extragerea și aducerea în „cazarmă” a tuturor infiltraților de prin presă, din mediul de afaceri și mai ales din justiție!!!
Cum la fel de importantă, esențială chiar, ar fi scoaterea SRI și a celorlalte servicii din procesul legislativ, căci da, multe, majoritatea legilor sunt scrise de oamenii Sistemului.
Pentru ca în final, supremul gest de normalitate ar fi aducerea serviciilor de informații din România la standarde NATO, adică demilitarizarea lor…
Cu alte cuvinte, Domnul Hellvig ar trebui să urmeze punct cu punct dispozițiile Capitolului IV din #LegeaSuveranității… aia pe care au denigrat-o în presă și au respins-o în Parlament chiar oamenii Domnului Hellvig. Dar și asta a fost înainte de ieri.
Dar eu chiar vreau să cred în sinceritatea și buna credință a Directorului SRI.
Și aștept să văd:
Chiar s-a dat Securitatea cu poporul?
Autor: Dan MV Chitic