O etapă importantă a conflictului din Ucraina se desfăşoară de ceva vreme în … Pakistan. Fostul premier Imran Khan a fost eliminat de la putere luna trecută printr-un ordin al SUA. În momentul în care americanii au decis că nu-i bun pentru ei – din cauza politicii de independenţă totală a ţării – s-au făcut rapid alianţe parlamentare care l-au îndepărtat de la putere printr-o moţiune de cenzură. Dacă vreţi un echivalent, aţi putea să vă reamintiţi cum a fost debarcată Veorica, în ciuda faptului că PSD deţinea majoritatea. Cam la fel au instrumentat americanii treburile şi în Pakistan.
Doar că pakistanezul nu-i ca românul. Imediat, zonele de forţă populare s-au activat şi s-au strâns în jurul premierului demis. Guvernul marionetă instaurat după lovitura parlamentară – cu toate că nu are nicio justificare politică – nu are de gând să declanşeze alegerile solicitate de Khan. Astfel încât nervozitatea a crescut teribil. Susţinătorii fostului premier au organizat marşuri fabuloase către Islamabad. În clipurile pe care le-am publicat pe canalul meu de Telegram se văd limpede manifestanţii ieşiţi paşnic într-un număr imens, convoaiele de maşini întinse pe zeci de kilometri şi, în special, atmosfera generală care este absolut ostilă guvernului-marionetă impus de SUA.
Pakistanul nu s-a aflat niciodată total în siajul SUA. Au existat mai multe episoade de apropiere, doar că acestea au trecut relativ repede. Operaţiunea americană de îndepărtare a lui Imran Kahn a urmărit transformarea ţării într-un servant al Washingtonului. Până la un anumit moment a reuşit. Doar că, în faţa furiei populare, e greu să reacţionezi. Manifestaţiile au fost cât se poate de paşnice, doar că guvernul a arestat absolut aiurea aprope 1700 de manifestanţi.
Imran Kahn le-a dat celor de la putere un termen de şase zile pentru a anunţa alegeri anticipate. Termenul expiră mâine, iar guvernul nu se grăbeşte decât cu declaraţii golite de sens în care-l acuză pe Khan că vrea să destabilizeze naţiunea. Aiurea, cele două facţiuni pakistaneze sunt cea a lui Khan – care include majoritatea covârşitoare a populaţiei – şi o minoritate de trădători, servitori ai intereselor SUA în zonă. În conflictul politic de acolo SUA foloseşte ca armă de atac FMI, instituţie care derulează un program în Pakistan. Am trăit pe propria piele „binefacerile” FMI, astfel încât probabil înţelegeţi ce adeziune au oamenii la „reformele” propuse acolo.
Cel mai probabil guvernul trădător al Pakistanului nu va anunţa alegeri, astfel încât în acest weekend vom vedea o inflamare a situaţiei de acolo. E un front secundar în care se confruntă Rusia cu SUA şi va fi extrem de interesant să vedem deznodământul conflictului. Pe moment privimcu atenţie şi acolo, mai ales în condiţiile în care în Romnia s-a declanşat un blocaj informativ brutal, similar celui din regimul comunist. Voi reveni cu informaţii atât aici cât şi pe Telegram, MeWe sau Matrix.
Autor: Dan Diaconu