Site icon gandeste.org

Dan Diaconu: ”Stăpânii minții tale”

De fiecare dată când le vorbesc unora sau altora despre propagandă observ priviri suspicioase. Dar ce – îmi spun cei mai mulți – chiar atât de mare să fie „conspirația” asta? Se înțelege de la sine că termenul de conspirație este folosit pentru a minimiza argumentele mele. Sau alții mai mintoși îmi aduc un alt argument: „tu nu-ți dai seama ce efort este acela de a coordona mii de oameni care să repete același lucru? Ăștia sunt în redacții care, de multe ori, reprezintă interese diferite sau, pur și simplu, au viziuni politice diferite”.



Cum le poți spune unor asemenea oameni că monstrul e mult mai mare decât și-au imaginat și că, da, până la urmă, ceea ce văd e o conspirație? O modalitate facilă prin care se mână oile acolo unde se dorește. Uitați-vă la pandemia lu’ Pește de la noi. Au reușit să le transplanteze o pandemie de frică celor care-au fost prinși în capcană. Dacă le spui că toate tehnicile sunt documentate, publice, îți vor spune că „astea sunt prostii; nu mă fac ei pe mine cu așa ceva!”. Realitatea însă e cea contrară.

Am atașat postării de față un extras din documentarul „Out of Shadows”, deosebit de ilustrativ pentru modul în care funcționează treburile. Asta ar trebui să le dea de gândit celor sceptici. Dar, desigur, nu le va da. Vor sta lipiți în continuare de ecranele care le transmit comenzi.

Pentru ceilalți am însă o întrebare: reușiți să extrageți mesajele cu rol de comandă transmise identic atât prin televiziuni cât și pe online? Faceți un exercițiu deoarece e foarte practic. Iar după ce veți reuși să vă însușiți meșteșugul identificării veți putea să vă protejați mai bine. Și poate că, treptat, veți putea deveni oaia neagră care reușește evadarea din turmă.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Exit mobile version