Primul val al crizei bancare a fost cel reprezentat de falimentul Silicon Valley Bank. Al doilea a fost cel reprezentat de Credit Suisse. Aparent treaba s-a calmat în momentul înghiţirii creditorului cu probleme de către UBS. Doar că situaţia e mai mult decât oablă şi e normal să fie aşa. Astfel încât putem spune că ne aflăm în „anticamera valului trei”, adică acolo unde se acumulează problemele.
UBS are probleme majore de digestie. Cu toţi banii pe care i-a primit, cu toate garanţiile luate, destinul său pare să se fi schimbat. Ieri, UBS a declarat în raportul său trimestrial că se confruntă cu o hemoragie de active. Mă rog, n-au spus-o aşa, dar asta putem înţelege din limbajul cifrelor. Mai precis, active în valoare de aproape 70 mld. $ au ieşit din bancă. Ieşirile sunt preponderent de la divizia specializată în administrarea averilor, vaca de muls a concernului bancar.
Hemoragia UBS a încetinit, dar nu şi-a invesrat trendul. În trimestrul anterior au ieşit aproximativ 122 mld. $ din UBS. Chiar dacă suma din trimestrul încheiat este mai mică, ea este, totuşi, un minus. Achiziţia Credit Suisse a dizolvat şi profitul UBS care se situează acum la o valoare cu 52% mai mică decât cea aferentă anului trecut. Însă acesta e doar vârful aisbergului deoarece Credit Suisse a fost preluată cu toate bubele la pachet.
Un fenomen similar vedem şi în SUA unde băncile regionale continuă să gâfâie din greu. First Republic Bank, cu tot ajutorul primit de la FED şi marii creditori(care speră să oprească hemoragia acolo), a anunţat că i-au zburat din bilanţ mai bine de 40% din depozite. Asta a atras şi o prăbuşire a cotaţiilor bursiere cu aproape 50%. Faţă de începutul anului, cotaţia FRB a scăut cu 93%. Cam asta e imaginea.
De fapt ce se întâmplă? Încă nu a început al treilea val. Acesta va fi unul sistemic, imposibil de oprit. Pe moment se observă o aparentă acalmie, poate chiar o uşoară „retragere a apelor”, similară începutului de tsunami. Când însă se va declanşa absolut nimic nu va mai rămâne în picioare.
Autor: Dan Diaconu