Mai multe lucruri s-au înghesuit în ceea ce priveşte viitorul summit BRICS+. În primul rând, francezilor li s-a trântit uşa-n nas de la Moscova. „Occidentalii nu a ce să caute la summitul nostru” – a fost vocea categorică auzită dinspre Rusia. Şi aşa va rămâne.
Însă, de departe, cel mai mare anunţ este cel al creării noii monede a BRICS+. Devine clar că noua monedă va intra în discuţie şi, la fel de clar este faptul că va fi o monedă legată de aur. Asta de fapt înseamnă sfârşitul dolarului ca monedă. Teoretic, pentru a menţine un curs stabil al dolarului, SUA trebuie să scoată aur la vânzare. Astfel, preţul aurului ar scădea, iar dolarul se va întări faţă de moneda BRICS+. Doar că SUA nu mai are aur. De fapt e ceea ce se va vedea limpede pe piaţă imediat după operaţionalizarea noii monede va fi o devalorizare continuă a dolarului. Probabil la început, Băncile Centrale ale Occidentului Colectiv vor scoate aur la vânzare pentru PR-ul privind „instabilitatea noii monede”. Însă chestia asta nu poate merge la infinit.
Întrucât noua monedă va avea o valoare fixă, EUR şi USD vor fi monedele care vor flota, la preţuri extreme. De fapt, inclusiv persoanele fizice şi micii investitori vor dori să deţină noua monedă în defavoarea celei vechi din motive lesne de înţeles. Astfel oamenii vor prefera să cheltuiască EUR sau USD şi să economisească în moneda BRICS, adâncind şi mai mult deficitele zonelor aflate sub influenţa dolarului. Asta în timp ce-n partea cealaltă de lume dezvoltarea va accelera ca efect al unui flux coerent de bani cu valoare certă.
Nu-s un adept al aurului, cei care mă citesc ştiu bine asta, dar la dezastrul monetar creat de SUA numai o legare a monedei de o valoare mai poate rezolva ceva. De altfel pare că nici cei care se află în spatele iniţiativei nu văd acoperirea integrală în aur ca o soluţie viabilă. Ar fi cumva o întoarcere în timp. De aceea, cel mai probabil, va fi un coş de valori care va acoperi integral noua monedă. Pe lângă aur şi alte metale preţioase, vom avea pământuri rare şi, posibil, materii prime. Se va obţine astfel o flexibiliate mai mare, adaptată timpurilor pe care le trăim. De asemenea, coşul de valori va permite aportul fiecărei naţiuni cu ceva tangibil, ţinând de specificul ţării, la valoarea finală a noii unităţi monetare.
Partea şi mai interesantă este că noua monedă nu este influenţată deloc de fluxurile financiare ale dolarului deoarece există un excedent comercial net în favoarea BRICS, astfel încât noua construcţie monetară are vânt din pupă.
Mai multe detalii vom vedea, cu siguranţă, la momentul summit-ului. Până atunci nu ne rămâne decât să admirăm fisurarea şi dărâmarea celei mai mari minciuni a istoriei, anume Imperiul Hegemonic American.
Autor: Dan Diaconu