În urmă cu un an vorbeam despre al treilea val de electrificare. Articolul(vedeți aici) pornea de la planurile mondialiste cu privire la energia verde și identifica viitoarele tendințe în domeniul electrificării. Între timp a venit pandemia și a amânat puțin ceea ce identificam atunci. Timpul însă nu are răbdare și, odată cu „vaccinizarea” în masă, revine în actualitate „planul electric”.
Povestea este cam aceeași peste tot în lume. S-a dat ordinul pe unitate pentru trecerea rapidă la transportul electric astfel încât e nevoie urgentă de dublarea capacităților. De fapt, dacă e să observăm cu atenție, nu-i vorba de o dublare ci ceva mai mult de-atât întrucât se doresc scoase din ecuație și vechile capacități poluante de producție a energiei electrice, anume cele bazate pe cărbune și petrol. Și brusc, totul trebuie înlocuit cu ceva. Dar care-i acel ceva?
Vă spuneam încă de pe atunci că singura modalitate de a crește rapid producția de energie electrică este construcția de reactoare nucleare. Și, desigur, investiția în hidrocentrale. În ambele domenii România a investit destul de bine în perioada comunismului. Sistematizarea unor râuri făcută pe vremea lui Ceaușescu a adus nu doar reduceri ale inundațiilor, dar și energie electrică ieftină. În ceea ce privește energia nucleară, de asemenea Ceaușescu a avut o viziune corectă. Mai mult, a fost excelent sfătuit în ceea ce privește tehnologia pe care să o aleagă. Dacă ar fi ales tehnologia sovietică – aflată atunci în picaj din cauza erodării comunismului – acum am fi avut pe cap un Kozlodui. Pentru cei care nu știu, tehnologia învechită a reactoarelor de la Kozlodui(VVER 440/230) le-a dat destulă bătaie de cap bulgarilor, forțându-i până la urmă să închidă reactoarele 1-4. Faptul că după Revoluție n-am avut probleme similare la Cernavodă se datorează exclusiv alegerii unei tehnologii destul de evoluate pentru perioada respectivă.
Revenind acum la cele discutate, devine cât se poate de clar că „baza nucleară” va crește substanțial în perioada imediat următoare. Pur și simplu nu ai cum face față altfel creșterii cererii de energie electrică. Lucrurile se văd cu ochiul liber. Chinezii au anunțat că-și vor dubla capacitatea de producție în următorul cincinal, de la 48 GW la 70 GW! Americanii trebuie și ei să procedeze similar deoarece Biden le-a promis supunere stăpânilor săi. La fel se va întâmpla și în Uniunea Europeană. Iar lucrurile se văd deja pe piața uraniului unde prețurile cresc teribil. E logic să se întâmple așa, doar crește cererea.
Unde ne aflăm noi în tot contextul acesta? În rahat până la gât! Nu doar că trebuie să dezafectăm o grămadă de unități de producție, dar am și rămas în urmă cu investițiile la Cernavodă. În ceea ce privește investițiile în energie hidro, din nou am dat-o în bară culcându-ne pe-o ureche și visând cai verzi pe pereți în timp ce mafioții încearcă să ne fure Hidroelectrica. Asta după ce ne-am făcut dependenți de combustibilul nuclear al altora și ne-am distrus toate facilitățile care se constituiau într-o garanție de independență energetică a României. S-a dus uraniul, s-a dus „apa grea”. Toate absolut aberant și „justificate economic” de teroriștii băsescu și boc! Iar acum suntem într-un complet rahat. Ce însemnă asta? Păi nu-i greu de intuit: uitați-vă în jurul nostru! Ungurii și-au făcut centrală nucleară cu bani de la ruși. Nu vă lăsați furați de peisajul istoric întrucât lucrurile s-au schimbat: în domeniul energiei nucleare rușii sunt acum așa cum era America de Nord atunci. Au câteva design-uri revoluționare și au învățat bine lecția Cernobîl.
Oricum, ca idee, suntem din nou prinși într-o capcană. Și uite-așa, din avangardă ajungem în coada clasamentului strict din cauza prostiei și ticăloșiei, caracteristici care ne-au mâncat permanent de la Revoluție încoace. Nu trebuie să uitați câtă energie s-a consumat pentru împiedicarea continuării investiției de la Cernavodă. O s-o observăm pe spatele nostru, în momentul în care prețul energiei electrice va sări în aer și efectiv nu vom avea alternative. Dacă s-ar fi dat curs investiției pe care o începuse Ponta, acum am fi avut primele „șarje” de energie electrică în sistem produse de către noul reactor. Nu s-a întâmplat așa pentru că, deh, n-avem voie s facem afaceri cu chinezii. Și nici cu rușii, că pute! Desigur, nu ne-a interzis nimeni, ci ne-am interzis-o singuri, ca să demonstrăm noi nu știu cui că suntem cei mai ideologici în tembelismul nostru.
Consecințele nu vor întârzia să se arate. În timp ce pe la noi va înflori șomajul, vecinii noștri – care n-au lăsat-o moartă cu investițiile acolo unde trebuie – vor prospera pe spatele nostru. Și din nou ne vom lamenta că am fost mai proști decât bulgarii. Însă întrebarea care-mi vine în minte e una simplă: oare am fost vreodată mai deștepți decât ei?
Autor: Dan Diaconu
Sursa: https://trenduri.blogspot.com/