Am văzut în ultima perioadă câteva progrese exemplare ale Rusiei. Pentru mine cel mai mare progres a fost cel din domeniul agricol, acolo unde efectiv au spulberat tot. Anul trecut, când peste tot în lume s-au raportat producţii slabe, ruşii au avut recorduri absolute. De asemenea, în domeniul securităţii alimentare interne, Rusia este de nerecunoscut. Cu toate că până prin 2014 importa cam tot, acum are parte de autosuficiență. Totul se produce în Rusia, la o calitate impecabilă, iar asta le dă o poziţie de invidiat.
Dar nu despre agricultură vom vorbi azi, ci despre un domeniu în care erau deja lideri, anume cel militar. Să ai a doua armată din lume în condiţiile în care eşti abia a nouăsprezecea economie a lumii, asta e o performanţă fenomenală! Însă cea mai mare performanţă e dată de faptul că se luptă de la egal la egal cu SUA în domenii de vârf ale acestei industrii. De-a lungul timpului ruşii au dovedit că sunt capabili să dea replici militare teribile armelor mult prea marketate ale americanilor. Se ştie că sistemele antiaeriene ruseşti sunt cu câteva clase mai performante decât cele americane. De altfel, asta se vede şi în vânzări, unde S-300 face ravagii, în timp ce americanii le bagă „aliaţilor” cu forţa pe gât ineficientul Patriot.
Domeniul aviatic este însă „perla” industriei de apărare, iar aici americanii se lăudau cu F-35. Replica ruşilor a fost una destul de surprinzătoare. În prima fază au aruncat în luptă SU-35, un avion extrem de de capabil, care însă nu s-a confruntat cu F-35 decât pe hârtie. Ruşii s-au dotat cu SU-35, dar, în acelaşi timp, au continuat programul, iar acum au ieşit la atac cu SU-57. Fără doar şi poate, SU-57 este mult mai capabil decât F-35 întrucât îi e superior la absolut toate capitolele: are viteză mai bună, autonomie cu 50% mai mare şi o manevrabilitate superioară. Experienţa ruşilor în domeniu e excepţională. Doar că e o mică chichiţă aici.
În timp ce americanii au băgat o avere în F-35 şi au mai atras şi apropae toate ţările NATO în dezvoltarea avionului, ruşii au făcut totul de unii singuri, cu un buget infim. Americanii, cu un buget similar celor de la Rostec(producătorii Suhoiului), n-ar putea să facă nici măcar o maşină de spălat! Iar asta spune multe despre diferenţele dintre cele două ţări.
Aţi putea crede că ruşii au cam lăsat-o baltă după ce au depăşit capacităţile lui F-35. Ei bine, abia despre asta e vorba în articol deoarece merg mai departe cu aventura scoţând la iveală SU-75 Checkmate, un avion care va fi produs strict pentru export! Aici surpriza e majoră întrucât, exact ca numele, SU-75 dă mat industriei americane de apărare. Avionul este unul cu un singur motor, are o autonomie de 3000km o viteză maximă de 2 Mach şi o capacitate de încărcare de 7.4 tone. Iată un monstru al războiului, tipul de avion care poate decide superioritatea în teren.
Este cât se poate de simplu de înţeles că, punându-l la export, ruşii urmăresc supremaţia şi aici. Partea interesantă însă urmează abia acum: cu toate că SU-75 e o variantă „uşoară” a SU-57, este superior la absolut toate capitolele F-35. Asta se vede din faptul că propaganda de peste Ocean a început să se tureze prezentându-l ca o alternativă „low-cost” a F-35. Doar că propagandiştii, după ce trec toate în revistă toate performanţele – care arată că SU-75 e net superior F-35 – argumentul final pentru care F-35 e mai bun e acela că, în timp ce SU-75 nu e produs încă, F-35 e operaţional. Te apucă şi râsul!
Şi pentru că am adus vorba de preţ, ei bine cu cât credeţi că e mai ieftin Suhoiul? Luaţi loc pe scaun înainte de a vă spune: de trei ori mai ieftin!!! Da, nu-i nicio glumă! Practic ruşii i-au lăsat pe americani efectiv cu fundu-n baltă. Mă rog, asta n-ar fi o problemă întrucât piaţa americanilor e formată din statele aflate sub ocupaţie care plătesc fără să pună întrebări. Însă lupta se dă pe zonele „de frontieră”, unde, oricât de american ai fi, tot trebuie să demonstrezi că ceea ce vinzi face ceva. Şi-aici, vânzările ruşilor vor exploda.
Partea cu adevărat hazlie e că amerianii s-au apucat să-şi trimită emisarii în India cu promisiunea că le vor da F-35. E o încercare de a îndepărta India de Rusia. Însă indienii ar fi de-a dreptul cretini să intre în scumpa capcană americană. Asta deoarece nu doar că ar cumpăra la preţuri exorbitante o tehnologie deja depăşită, dar ar şi renunţa la hidrocarburile ruseşti. De fapt e şi o disperare la mijloc deoarece, după ieşirea SU-75, americanii nu vor mai vinde nimic în zonele de frontieră.
Un exemplu ar fi Arabia Saudită, deosebit de interesată de achiziţionarea avioanelor ruseşti. Saudiţii trebuie să-şi înlocuiască flota care deja e învechită şi să pună ceva viabil în loc. N-ar avea probleme cu banii, ar putea achiziţiona F-35, doar că sunt în poziţii contradictorii cu americanii. Ruşii, nu doar că le dau nişte avioane competente, dar sunt gata să pună la punct o fabrică de SU-75 în Arabia Saudită, ceea ce e o propunere de nerefuzat.
Practic, cu noul SU-75, ruşii au ridicat atât de mult ştacheta încât e clar că vor să dea o lovitură teribilă americanilor pe piaţa internaţională. Nu doar că vor domina exportul de avioane militare, dar, cu această ocazie, îi vor înarma cu arme de vârf pe duşmanii SUA. Iar de-aici începe o nouă poveste!
Autor: Dan Diaconu