Se tot vorbește aberant despre cursul rublei, dar nimeni nu înțelege care-s adevăratele motive pentru care rubla s-a devalorizat. O să vă explic în continuare care-i situația deoarece avem de-a face cu un meci Rusia-Occident chiar mai palpitant decât cel care se desfășoară în teren.
Pe scurt, la începutul Operațiunii Speciale din Ucraina, Rusia avea o datorie publică de aproximativ 17.8% din PIB. 98% din această datorie era deținută la statele neprietenoase Rusiei, iar 96.5% era denominată în dolari și euro. Diferendele pe care SUA le-a avut cu SUA mult înainte de Ucraina(dacă mai țineți minte perioada primelor restricții) au obligat-o să-și restructureze rezervele valutare, vânzându-și agresiv toată datoria americană pe care o avea. Rusia a intuit că SUA va folosi mijloace neortodoxe, astfel încât, pentru a evita blocarea rezervei valutare s-a izolat de dolar. Atunci a ales transformarea rezervei în principal în euro deoarece Rusia avea relații cu Uniunea Europeană și se bănuia că liderii acestei construcții vor avea suficient creier în cap încât să-și vadă propriile interese. Evident, presupoziția s-a dovedit falsă.
Blocarea rezervelor valutare ale Rusiei – în valoare de aproape 400 mld. $ – a reprezentat o mișcare abuzivă din partea Occidentului. În mod normal, Rusia ar fi trebuit să adopte o mișcare simetrică și să refuze să-și mai plătească datoriile către Occident. Doar că, din punct de vedere politic, Rusia caută să demonstreze că este invulnerabilă la sancțiuni, astfel încât a ales să-și achite datoriile chiar dacă la mijloc e un joc incorect. După cum bine știți, la prima scadență, Occidentul izolase total băncile rusești, astfel încât Rusia nu putea efectua plățile de datorie, chiar dacă avea banii. La acel moment, oficialii ruși au declarat că vor plăti datoriile în ruble, permițându-le beneficiarilor să retragă valută occidentală din băncile proprii. Chestiunea a venit ca un tsunami peste imbecilii occidentali întrucât asta ar fi format un ecosistem financiar în jurul rublei care ar fi făcut inutile restricțiile occidentale. De aceea, din topor, occidentalii au refuzat acest mijloc de plată preferând eliberarea canalului de plăți în valută occidentală pentru achitarea datoriilor rusești.
Ideea e simplă: de atunci Rusia își poate plăti datoriile, dar chestiunea a venit cu o altă problemă. La maturitate, Rusia nu-și poate prelungi datoria, ci trebuie să o achite. Asta deoarece contrapartidele occidentale au blocat total posibilitatea de refinanțare. În acest fel, din 2022 și până în prezent, Rusia și-a scăzut(obligată!) datoria publică cu aproximativ 20%.
După cum lesne puteți observa, avem de-a face cu o resetare a balanței comerciale. Doar că o asemenea operațiune gigantică nu se poate face fără sacrificii. Și-o să înțelegeți imediat despre ce e vorba.
Până în aprilie anul viitor Rusia trebuie să ramburseze 67,5 miliarde datorii pe termen scurt și alte 62,5 miliarde datorii pe termen lung, adică un total de 130 miliarde $. La ora actuală, Rusia mai are o datorie publică de 350 miliarde de dolari, din care 30% este denominată în ruble. Asta înseamnă că, în perioada imediat următoare țara va avea de achitat mai mult de jumătate din datoria publică în devize occidentale.
La modul teoretic asta înseamnă o resuveranizare a țării. Nu doar că scapă într-un timp record de datoria occidentală, dar iese și cu rezultate economice mai bune. Doar că există o problemă: Rusia nu prea mai are operațiuni economice cu Occidentul, astfel încât nu mai are venituri în valută occidentală. Fără doar și poate că, prin diverse circuite, Rusia obține asemenea valută, dar există obligații de altă natură care fac necesară o rezervă de bani din moneda dușmanului.
Perspectiva terminării obligațiilor financiare către Occident este una sumbră pentru SUA. Fără o piatră de moară legată de gât, Rusia e capabilă să se miște altfel. Iar asta se vede zi de zi. De aceea, în ultima perioadă, multe dintre companiile care au decis să activeze în continuare pe piața rusă, s-au trezit că-și vând activele și caută modalități de a-și repatria banii. Mișcarea este una vădit instrumentată de Occident întrucât nu-i deloc una justificată economic pentru acele companii. Doar că servește propagandei.
De fapt, dacă e să judecăm corect, nu cifrele au fost cele care au deteriorat rubla, ci zvonul conform căruia Rusia va începe să adopte măsuri de control ale capitalului, înghețând valutele occidentale în bănci. Asta a condus la o isterizare a populației care s-a apucat să cumpere în disperare euro și dolari, chiar dacă oamenii nu aveau obligatoriu nevoie de acei bani.
Acum să vedem care-s provocările. Este cât se poate de simplu de înțeles că Rusia e obligată să meargă pe calea suveranității totale. Culmea, Occidentul o împinge către asta! Personal cred că Rusia nu va avea probleme să-și plătească datoriile. Mai mult, după această mișcare, rezervele sale înghețate vor reprezenta o datorie pe care Occidentul o are către Rusia. Care poate fi considerată insignifiantă, dar cu ea se pot cumpăra țări întregi.
Pentru resetarea financiară, Rusia ar fi putut apela la China, doar că n-a făcut-o din motive care țin de suveranitatea sa. Care suveranitate se va vedea în ceea ce privește politica monetară viitoare. Chiar dacă a fi suveran pare o chestiune cool, în realitate ai nevoie de o doctrină clară pentru a nu aluneca în zonele aberante ale finanțelor în care acum se mișcă SUA și lumea occidentală. E necesar să adopți politici prudente deoarece altfel poți să cazi imediat într-o irelevanță totală. Care-ar fi acele politici?
E greu de spus deoarece până acum nimeni nu a mai fost într-o poziție similară Rusiei de acum. Pentru echilibrare, Rusia ar putea alege un model de legare a masei monetare de rezervele în devize. Doar că acest model are două dezavantaje: în primul rând te leagă de falimentarul sistem monetar occidental care stă să se prăbușească și, în același timp, e un model care a falimentat toate țările în care-a fost aplicat cu japca de către FMI&BM.
Ca să înțelegeți, la ora actuală Rusia are o cantitate imensă de rupii cu care nu are ce să facă. La fel, a acumulat devize africane și ale altor parteneri geopolitici. De aceea, la forumul Rusia-Africa, Putin a preferat să doneze cerealele decât să mai acumuleze diverse monede exotice. Asta până când BRICS va veni cu un mecanism fiabil de schimburi.
Este cât se poate de clar că Rusia nu va trece nici la barter și nici nu va adopta alte monede proxy. Asta chiar dacă are o rezervă destul de interesantă în yuani. Suveranitatea presupune, în primul rând, responsabilitate față de tine însuți. Iar responsabilitatea înseamnă că trebuie să evaluezi continuu cantitățile de devize pe care le deții, menținându-le continuu la dimensiuni fiabile în raport cu poziția economică față de acele state. Este o echilibristică extrem de costisitoare și care, în termeni de piață, se traduce prin … controlul capitalurilor. Fără doar și poate, până la adoptarea unei monede a BRICS, Rusia va fi nevoită să instituie un control multilateral al capitalurilor. Probabil va fi o chestiune soft, care se va face în spate, dar aceasta trebuie să existe întrucât altfel pot apărea dezechilibre care să afecteze economia internă.
Oricum este interesant de văzut ce măsuri se vor lua. Rețineți însă esențialul: din punct de vedere al datoriilor, dacă luăm în considerare rezervele Rusiei blocate în băncile Occidentale, Rusia este a doua țară țară din istorie(după România) care din punct de vedere tehnic nu mai e îndatorată. Spre deosebire însă de România, Rusia are statutul de mare putere care-i permite să se miște altfel.
Autor: Dan Diaconu