Dintr-un anume punct de vedere, pentru chinezii, de la ByteDance, furtuna geopolitică a trecut. Ei au fost puși la colț de Trump, însă sub Biden treburile au fost lăsate mai ușor. Într-adevăr, pentru a nu-i supăra pe suporterii lui Trump care vânează orice mișcare de-a lui Biden, preluarea TikTok încă se discută. De facto însă aceasta se va prelungi până la calendele grecești.
Realitatea pe care o veți constata din ce în ce mai transparent este cea a unui război sfârșit, în care China a făcut ca America să capituleze. Câștigarea alegerilor de către democrați echivalează cu instaurarea socialismului de piață în SUA. Iar asta se vede cu ochiul liber: cartele de mâncare, cecuri elicopterizate către populație, control din ce în ce mai strâns s.a.m.d.
Teoretic așadar, capitularea Americii ar fi punctul terminus al inteligentei politici chineze. Sper că nu o să-mi replicați cu povestea jenantă a „provocărilor” americane în Marea Chinei de Sud. Acelea sunt spectacole prostești, puse gratuit în scenă pentru a-i da autoritate lui Biden. Care Biden e cea mai bună armă de subminare a SUA.
Europa a capitulat de mult. China are deja mai mult decât și-ar fi dorit din partea Europei. În scurt timp economia europeană va face implozie, iar atmosfera va deveni din ce în ce mai controlată. Planul marelui reset e aproape de a începe. Mai e ceva?
Păi ar mai fi. E vorba de incidentul diplomatic de la Moscova. Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar Josep Borrell a avut o nefericită vizită în Rusia. Nimeni nu înțelege de ce și, mai ales, cum a fost posibilă. E totuși aiurea să credem că s-a dus de capul lui acolo. Acum, pus la zid, spune că a fost o vizită exploratorie. E o chestiune diplomatică obișnuită între două părți între care nu mai există canale de comunicație. Doar că o vizită exploratorie e pregătită de echipe solide întrucât scopul ei este acela de a deschide portițe secrete care, mai târziu, să se transforme în canale de comunicare. Fără doar și poate vizita lui Borrell a fost un eșec. Însă nu vă gândiți la ceea ce spun lătrăii de presă. Ei îl atacă pe Borrell pentru a acoperi adevăratul subiect.
Citind declarațiile oficialilor ruși, în speță vastul interviu dat de Maria Zaharova agenției Tass, putem observa o nervozitate teribilă a Rusiei. Motivul nu-i subiectul Navalnîi, așa cum ați putea crede, ci ceea ce se află în spatele subiectului Navalnîi. Rusia acuză o ingerință în treburile ei interne. Mă rog, s-au mai văzut asemenea acuze, n-ar fi nimic nou. Doar că Zaharova a indicat câteva direcții care ar trebui să ne dea de gândit. Pe de-o parte a arătat cu degetul către sistemul bancar englezesc, acuzat de o tentativă de atac asupra sistemului bancar rusesc, apoi a arătat cu degetul giganții IT din SUA și, nu în ultimul rând, l-a demascat pe unul dintre aghiotanții lui Navalnîi ca având legături cu MI6. Această coaliție pare a fi cea care agită apele de dedesubt în scandalul Navalnîi. Dar nici asta nu e întâmplătoare. Doar nu credeți că întreaga liotă enumerată lucrează de capul său.
E greu să fac acum presupoziții, dar ceea ce constat e că, peste noapte, Rusia a trecut la gradul roșu de alarmare. Vă spun sincer că niciodată până acum nu am văzut atâtea mișcări într-un timp atât de scurt. E ca și cum s-ar afla sub un atac iminent. Cine-l va instrumenta nu-mi dau seama, dar e clar că ceva se întâmplă.
Părerea mea este că „furtuna geopolitică” abia acum începe. Nu știu exact ce-a fost trimis să negocieze Borrell, dar e clar că a fost vorba de un subiect greu. Atât de greu încât l-a scos din sărite chiar și pe Lavrov care, la conferința comună de presă, a fost provocator folosind un limbaj direct pe care nu l-a mai folosit niciodată. Doar dacă nu-l cunoști pe Lavrov poți spune că a făcut o gafă. Lavrov nu vorbește așa! Nu a vorbit niciodată atât de direct, întotdeauna s-a folosit de arsenalul lingvistic al diplomației. Practic, limbajul său a fost răspunsul discret dat „misiunii” lui Borrell și un mesaj transparent către micuții săi sforari din spate.
Ce urmează, vom vedea. Ceea ce pot spune acum, ca să vă mai îngrijorez puțin, este că am primit un mesaj referitor la lansarea la apă a unui nou agent patogen. Este vorba de unul care provoacă o diaree foarte puternică, dublată de stări grave de vomă. În principal criza durează 1-2 zile și conduce la o deshidratare profundă. Nu v-aș fi scris dacă nu aș fi avut, între apropiații mei, trei cazuri. Chiar v-aș ruga, dacă ați întâlnit aceste simptome, să-mi dați un feedback(pe blog, se înțelege). Atât pentru azi! Ce-o urma, vom vedea.
Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri Economice