Mă întreabă mulți de ce dau termene atât de scurte atunci când fac predicții. Adică de ce văd eu împlinindu-se în câțiva ani chestiuni cu care mulți sunt de acord că se vor întâmpla, dar peste 20-30 de ani sau, uneori, chiar mai târziu. Vă garantez că n-o fac pentru că sunt zvăpăiat la creier, ci pentru că încerc să fiu realist, să „ochesc” ritmul vremurilor. Și-o să vă explic de ce.
În anii 60 a apărut primul computer adevărat. Dacă ți-l doreai trebuia să modifici clădirea în care te aflai sau, eventual, să construiești alta. În anii 70 s-a încercat o interconectare a acelor mastodonți care cântăreau mai multe tone. În anii 80, un computer personal(gen Sinclair Spectrum sau Commodore), care folosea televizorul ca monitor, deja era capabil de performanțe mai mari decât monștrii anilor 60. Acum telefonul de care ești nemulțumit are mai multă putere de calcul decât calculatoarele anilor 60, 70 și 80 luate la un loc. E mai puternic decât orice calculator apărut până în 2003! Imaginează-ți: ai în buzunar un calculator pe care în 2005 dădeai poate zeci de mii de dolari și care, pe acea vreme, se numea SERVER. Iar tu ești nemulțumit de „performanțele sale modeste”.
Tot în anii 80 s-a creionat protocolul TCP/IP. Anii 90 n-au adus doar extinderea rețelei internet la nivel de instituții, dar și primele conexiuni dial-up personale și web-ul(creionat spre sfârșitul anilor 80). În anii 2000 deja se încetățenesc conexiunile permanente la internet, iar acum poți să-ți tragi fibră optică în casă fără mari probleme. Ca să nu mai vorbim că lățimea ta de bandă e mai mare decât a oricărui computer de până în 2000! Dacă te-ai întoarce în timp în anul 2000 cu viteza de internet a telefonului tău, ai putea bloca aproape întreaga rețea mondială. Mă rog, exagerez puțin, dar u sunt departe de adevăr.
La sfârșitul anilor 70 apărea tehnologia analoagă de comunicații cunoscută acum sub denumirea 1G. La 12 ani după ea, în 1991 a apărut 2G. Cam la zece ani a apărut tehnologia 3G care și-a făcut rapid loc în piață. După 9 ani a apărut 4G și după doar 8 ani 5G. Suntem în 2020, cam la un an de la 5G și deja chinezii au lansat primul satelit 6G. Este posibil ca 5G să nici nu apuce să se implementeze la nivel global și 6G-ul să intre în acțiune.
Nu știu dacă înțelegeți la adevărata valoare paragraful anterior. Traduceți fiecare G în zeci și sute de MILIARDE de dolari investiții! V-ați fi imaginat așa ceva în anii 80?
V-ați fi gândit în anii 90 că vă veți comanda mâncare cu un click? Nici nu știați bine ce-i aia click. V-ați fi gândit în anii 2000 că 99% din timpul petrecut la serviciu va fi în fața unui calculator? Nimic din ceea ce se petrece acum nu era prevăzut cu câțiva ani în urmă.
Pot să vă garantez că-n 2019 nu vă gândeați cineva va putea să vă pună botniță și să vă interzică să mergeți la cârciumă! Aiurea, v-ați cumpărat încă din decembrie 2019 biletele la mare!
Ce este toată această nebunie? Este evoluția geometrică. Luați un grafic exponențial și-o să înțelegeți. Deja în această perioadă începem să trăim „furia exponențială”. În fiecare unitate de timp, evoluția pe verticală va fi și mai radicală. Accelerația evenimentelor va fi uriașă, iar câteva luni vor concentra zeci sau chiar sute de ani. Asta e furia halucinantă pe care o vom trăi. Din ce în ce mai repede, din ce în ce mai de neînțeles.
Până când? Până la epuizare, până când va face implozie întreg sistemul care susține teoria nebună a progresului infinit. Așadar, luați în calcul accelerația despre care vă vorbesc și care se va simți din ce în ce mai obsedant. Și faceți în așa fel încât să vă influențez cât mai puțin!
Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri Economice