Site icon gandeste.org

Dan Diaconu: Mozilla s-a alăturat dubioasei iniţiative a lui Soros de eliminare a ceea ce este definit generic ca „fake news”!

Chiar dacă fenomenul este unul real, armele de eliminare sa nu fac altceva decât să statuteze un terorism informaţional teribil, demn de o lume orwelliană. Cu toate că iniţiatorii vorbesc despre algoritmi, inteligenţă artificială, validare automată şi multe alte asemenea concepte care sună „ştiinţific” pentru neiniţiaţi, în realitate avem de-a face cu un program de cenzurare programatică a internetului.



Introducerea producătorilor de browsere în acest program reprezintă o perversitate obscenă deoarece se caută asigurarea filtrării surselor de informaţie încă de la nivelul de acces al utilizatorului la reţea, nelăsându-i individului practic nicio portiţă deschisă.

Aderarea fundaţiei Mozilla, cea care coordonează producţia browserului Firefox, la ciudata iniţiativă reprezintă un atac frontal la adresa drepturilor fundamentale ale individului. Este un semnal de alarmă şi, ţinând cont de faptul că s-a mers deja mult prea departe, cred că a sosit momentul în care ar trebui abandonată utilizarea Firefox. V-o spune unul care n-a folosit nicio secundă un alt browser de internet. Folosesc Firefox încă de când se numea Netscape, adică de la originile sale care se confundă cu începuturile web-ului. Acum însă, participarea la ciudata iniţiativă face Firefox efectiv nefrecventabil.

Marea problemă este că întreaga piaţă a browserelor este acaparată de marii producători de software sau servicii web, ceea ce face ca produsele lor finale să fie suspecte din start în ceea ce priveşte implementarea la un moment dat a algoritmilor de filtrare a informaţiei. Pentru cei care nu ştiu, cei care stau în spatele fiecărui browser sunt:

– Google pentru Chrome (peste 50% din piaţă)

– Microsoft pentru Internet Explorer/Edge (peste 20%)

– Mozilla pentru Firefox (aprox. 15% din piaţă)

– Apple pentru Safari (3-4%)

Pentru moment nu am o recomandare foarte clară pentru un anumit browser. Chiar dacă mulţi ar recomanda dintr-o suflare Opera, sunt câteva lucruri care mă îndeamnă să privesc oarecum cu suspiciune acest browser. Soluţia viabilă la acest moment este utilizarea browserelor dezvoltate independent, dar care folosesc la bază engine-urile marilor producători. Reţineţi totuşi că este o soluţie strict de avarie. Pe moment este funcţională, dar e greu de imaginat că va rezista pe viitor.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Exit mobile version