O știre a devenit virală: dacă utilizezi FaceApp, dai dreptul producătorilor aplicației – care-s din Rusia – să utilizeze toate datele tale în orice scop. E o chestie groaznică pe care bravii comisari occidentali ai conștiințelor tocmai ce-au descoperit-o. Nu-mi dau seama totuși, ce fac Google & Apple? Cum de se mai găsește acea aplicație în appstore-urile lor? Cum de n-a scris Trump niciun tweet? E totuși ciudat.
FaceApp e o chestie care te fotografiază și-ți arată cum vei fi peste 20 de ani. În plus, în varianta full, îți permite să-ți schimbi culoarea părului și alte chestii care-i fac fericiți pe tefeliști. Era logic ca aplicația să fie viralizată. Am căutat totuși să înțeleg la ce date personale au acces producătorii. În principiu doar la fotografia pe care ți-o faci de aproape. La modul teoretic, având acces la fățăul tău te-ar putea identifica dintr-o masă de oameni. Mi se pare îngrozitor!
Bunul Facebook, prin aplicația sa de pe telefon, știe cam toate locurile pe unde umbli, are habar de sentimentele pe care le ai la un moment dat, îți cunoaște familia și întregul cerc de prieteni. Știe ce-ți place să mănânci, ce citești, pe unde bănănăi pe net(da, știe chiar și-atunci când ai aplicația închisă!), știe ce mesaje-i dai unei dudui și cunoaște exact ce sentimente ai când vezi o puicuță mai sumar îmbrăcată(asta ca bărbat, desigur). Ăia de la Oxford Analytica se lăudau că pot face muci creierii celor pe care-i au în baza de date doar pe baza a cunoașterii a zece like-uri date de respectivii. Adică doar a unui subset de date. Spun asta ca să înțelegeți cam ce știe FB.
Însă Facebook e un bun samaritean. Nu împarte datele voastre personale cu rușii. Sub nicio formă! Ei o fac doar cu NSA. Care NSA poate face ce vrea cu ele. Înțelegeți așadar de ce-s ticăloși ăia de la FaceApp. Că vă știu fățăul. În schimb, ăștia care vă știu și frecvența cu care mergeți la WC sunt însă îngeri.
Într-o situație similară sunt și celelalte mari corporații ale internetului: Google, Apple, Amazon, etc. Și ele știu despre voi mai multe decât v-ați imagina. Aparent nu așa-n detaliu ca Facebook, dar asta doar aparent. Google, spre exemplu, știe mult mai multe. Facebook face ceea ce face prin intermediul aplicației sale. Însă Google are acces la absolut toate datele din telefonul tău. Știe ce faci și pe unde umbli chiar dacă n-ai aplicația FB instalată. La fel și Apple, doar ei sunt cei care controlează atât hard-ul cât și soft-ul telefonului propriu. Înțelegeți așadar de ce-s ăia de la FaceApp ticăloși? Pentru că vă văd fățăul fără a fi capabili de a a avea acces în orice clipă la farfuria pe care-o ai în față sau la gagica pe care-o pipăi pe ascuns.
Poate așa înțelegeți și de ce-s ticăloși ăia de la Huawei. Păi în loc să dea frumos și corespunzător datele voastre neprihăniților de la NSA/CIA/FBI etc., ei au tupeul să-și facă hard-ul propriu căruia, auzi nebunie!, i-au acoperit găurile de securitate. Probabil la fel o fi și la FaceApp. N-are „ză big bradăr” la fețele zgâite ale utilizatorilor, iar asta, credeți-mă, e o încălcare de deontologie. Păi cum mama naibii să nu-i dai acces lu’ ăl mare? E o încălcare grosolană a normelor!
Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri economice