Site icon gandeste.org

Dan Diaconu: Din nou despre separarea tehnologică

Am spus în mai multe rânduri că va urma o separare tehnologică şi asta pe vremea în care mai nimeni nu-şi imagina că ar putea exista altceva în afara standardelor trasate de Licurici. Iaca se întâmplă şi pe cei mai mulţi îi va lua total pe nepregătite.
Loongson, un nume care multora le e absolut necunoscut, a anunţat noul său procesor 3A6000. Ca idee, acest procesor pare mai puternic decât Intel Core Tiger Lake sau AMD Ryzen 5000. OK, asta poate părea din seria „încă un procesor pe piaţă”, doar că nu-i aşa întrucât sunt extrem de multe chestiuni care mi se par de-a dreptul fabuloase. În primul şi-n primul rând, acest procesor are suport doar pentru Linux întrucât China se află în plin proces de abandonare a Windows-ului. De asemenea, trebuie menţionat că procesorul se va vinde doar în interiorul Chinei, fiind aşadar un produs strict pentru piaţa de-acolo. Nu e o decizie a companiei, ci a autorităţilor chineze care au interzis exportul, considerând procesorul Loongson un produs mult prea avansat pentru a putea fi dat în afara ţării. Un teribil semnal de suveranitate tehnologică. Însă cel mai impresionant aspect e dat de faptul că întreg procesorul este dezvoltat pe o arhitectură proprie a companiei, denumită LoongArch. E o dezvoltare de la zero, nefiind nici x86, nici ARM şi nici RISC-V sau altă arhitectură cunoscută. Asta în condiţiile în care Loongson e o companie tânără, de doar 21 de ani. E remarcabil în condiţiile în care concurenţii ssă occidentali au de peste două ori vârsta sa. Mi se pare de-a dreptul impresionant!

Să trecem însă mai departe deoarece n-am terminat. India a anunţat elaborarea propriului procesor, denumit AUM. Este un procesor dedicat serverelor sau sistemelor de calcul de înaltă performanţă. Într-adevăr, nu e o tehnologie originală, chip-ul utilizând arhitectura ARM. Este fabricat în tehnologie de 5nm la TSMC şi este net superior alternativelor de la Intel. Indienii vin puternic din urmă pe piaţa arhitecturilor de server non-x86, pe care la ora actuală se bat americanii cu chinezii. Cum chinezii au interzis exportul Loongson, există o oportunitate majoră care acum e exploatată de India. Procesorul său are toate datele pentru a deveni un adevărat star global. Şi dacă ne gândim că acum India e aproape zero pe această piaţă avem toate motivele să ne entuziasmăm. Doar că acesta e abia începutul. În mod sigur, India va începe să-şi impună suveranitatea şi pe această piaţă!

După cum bine puteţi observa, dezvoltarea tehnologiei începe să aibă accente de suveranism. Cu ceva timp în urmă, pe canalul meu de Telegram vă povesteam despre decizia Rusiei de a înlocui protocolul TCP/IP cu un protocol propriu, aflat în dezvoltare. Evident, au fost mulţi care mi-au spus că e o aberaţie, că aşa ceva e imposibil s.a.m.d. Doar că atunci n-am vrut să dau replica. Iniţiativa ruşilor nici măcar nu e prima. Tot China a făcut pasul înainte aici, împingând Huawei să dezvolte NEW IP, un protocol îmbunătăţit, dar care e făcut strict pentru sistemul socio-politic al Chinei(în mod sigur se vor implementa peste el elemente ale creditului social).

Ce trebuie să înţelegem de-aici? Suntem extrem de aproape de un moment de „singularitate”. Practic nivelul de cunoştinţe tehnologice e atât de înalt încât permite oricărei ţări care-şi doreşte să adauge componenta de suveranitate tehnologiei. Asta înseamnă că ceea ce funcţionează într-o ţară, nu va funcţiona în alta, iar fiecare îşi va păstra avansul pentru sine. Sunt bazele unei noi mega-concurenţe demne de secolul în care trăim.

Autor: Dan Diaconu

Sursa:  https://trenduri.blogspot.com/

Exit mobile version