Cu toate că platformele sociale ale giganților tehnologici au cenzurat la rupere orice opinie conservatoare, democrații o fac pe supărații și-i cheamă din nou la audieri pe șefii companiilor de „social media”. Motivul? Simplu: prin platformele respective, spun democrații, s-au răspândit informații false despre COVId-19 și despre frauda electorală(de fapt aici îi durea în special). De aceea acum marii mahări sunt chemați din nou „la raport” pentru a fi trași de mânecă în ceea ce privește „scăpările” pe care le-ar avea.
În fapt, treburile stau fix invers. Chiar dacă i-au chemat la raport, motivul e unul cât se poate de îngrijorător. Trump îi amenințase cu scoaterea de sub protecție dacă vor continua cenzura. Acum, după ce toată socoteala alegerilor e gata, democrații îi cheamă nu doar pentru a le spune că-i OK cu cenzura, ci pentru a le cere să cenzureze chiar mai mult. Desigur, e mai mult decât o forțare a limitelor constituționale: e o încălcare gravă. În mod normal, șefii platformelor media se ascundeau în spatele „proprietății” pe care-o au asupra a tot ceea ce mișună pe rețelele lor sociale. În momentul în care alegi să postezi acolo, transmiți dreptul de proprietate asupra a ceea ce ai scris către rețeaua socială, dar răspunderea pentru textul scris îți aparține. E o relație de crâncenă inegalitate: practic ei îți iau tot, dar dacă nu-i ceva în regulă, cel care răspunde ești tu. Mă rog, se putea supraviețui și cu asta, dovadă stând incredibilele umflări ale rețelelor sociale.
Cam imediat după ce au reușit să-și instituie monopolul asupra a ceea ce se numește „social media”, giganții IT au început să introducă cenzura. Ba că n-ai scris negru cu „n” mare, ba că ai sugerat ceva care „contrazice regulile” s.a.m.d. Pe zi ce trece, cenzura a devenit din ce în ce mai aspră, sfârșind cu intrarea fățișă și la rupere a companiilor respective în campania electorală. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din SUA era de neimaginat în urmă cu 10-15 ani. Acum, nu doar că cenzura e considerată normală, dar, mai mult, e împinsă dincolo de limitele imaginabilului.
Practic statul, prin presiunea pe care Congresul o exercită asupra respectivelor companii, se face părtaș la o crâncenă cenzură. Din vremea comunismului n-am văzut ceva mai abominabil. În cazul în care se consideră că „ai călcat strâmb”, postarea ți se șterge fără drept de apel. N-ai unde contesta, n-ai unde să-ți ceri dreptatea. Înainte, dacă te cenzura vreun tiriplic de partid, te puteai salva mergând la șeful lui și apărându-te. Aici nu mai ai unde și de-aceea teroarea e mai mare.
Singura variantă pe care o poate alege un om normal este părăsirea respectivelor platforme. Fără conținutul pe care utilizatorii îl produc, puterea platformelor ajunge la zero. Utilizatorii însă sunt ținuți captivi prin procedee psihologice, iar aici ne lovim de alte practici nelalocul lor. Mai devreme sau mai târziu, taurul trebuie luat de coarne și dependența aceasta trebuie rezolvată exact la fel cum se rezolvă celelalte dependențe: folosind metoda dură și eficientă a abandonului. La început poate fi greu, dar abia după ce i-ai rezolvat dependența înțelegi cât de rău te intoxicai zi de zi.
Există, desigur, și varianta în care diferendul constituțional va fi rezolvat în justiție, iar marile companii IT care dețin monopolul social media să fie repuse cu botul pe labe. Eu nu cred în acest scenariu. Justiția a devenit o instituție troglodită care nu face altceva decât să execute comenzile corectitudinii politice. E un rahat cu perje de la care n-ai nimic de așteptat.Atfel încât nu mai rămâne decât strategia veche de când lumea și care are maximă eficiență: abandonarea ticăloșilor, refuzarea produselor otrăvite pe care vi le oferă. Aveți puterea de a vă debarasa de ei?
Autor: Dan Diaconu