Site icon gandeste.org

Dan Diaconu: Democraţie pe pâine

Am spus în mai multe rânduri că nu sunt un adept al democraţiei din cauza falsităţii acestui sistem. Doar că suntem prinşi în interiorul său şi, ca efect al educaţiei, ajungem să discutăm pornind de la falsele sale principii. Scriu acest articol ca reacţie la apariţia rublei digitale care, în scurt timp, se va dovedi un  artefact al democraţiei fără cusur. Nu vă grăbiţi să trageţi concluziile înainte de vreme. Citiţi mai întâi ce am de spus!

Rubla digitală, aşadar, s-a lansat prin aprobarea de către Putin a noului framework monetar. Este o monedă emisă de Banca Centrală a Rusiei, care se poate găsi doar în portofele electronice, aşa cum ne-au obişnuit criptomonedele. De asemenea, această monedă este gestionată exclusiv de Banca Centrală, băncile comerciale fiind scoase din schemă.  La modul teoretic, rubla digitală îi scapă e ruşi de SWIFT şi alte instituţii învechite. De asemenea, moneda nu este purtătoare de dobândă. OK, cam aceştia sunt parametrii. Cum vi se pare?

De fapt detaliile abia acum urmează. Teoretic totul arată bine, dar practic este vorba despre o centralizare şi de un control total asupra masei monetare aflate în circulaţie. Banii clasici au avantajul universalităţii lor. Ai luat banul, îl poţi cheltui cum vrei. Aceşti bani electronici sunt bani-legaţi. Ce înseamnă asta? Că fără punctul central care-i susţine, ei dispar. Mai mult, dacă punctul central doreşte, rămâi fără banii pe care-i ai. Cu alte cuvinte, noţiunea de posesiune a banilor respectivi este una cât se poate de discutabilă.

Rămânând pe teritoriul teoriei, chiar şi banii fizici sunt bani-legaţi deoarece ei nu au o valoare intrinsecă, ci eşti dependent de banca emitentă, cea care-ţi recunoaşte valoarea biletelor pe care le pune în circulaţie şi cărora le spune bani. Dacă Banca Centrală decide să facă o modificare a biletelor, banii pe care-i deţii îşi pierd valoarea. Avem un exemplu în ceea ce priveşte bancnota de 500 EUR pe care Banca Centrală Europeană vrea să o scoată din circulaţie. Desigur, atunci când va fi anunţată scoaterea ei din circulaţie, va fi permis schimbul, dar mulţi oameni care-au obţinut banii din surse ceva mai dubioase nu se vor putea prezenta cu sacul de bani la bancă deoarece vor fi luaţi la ochi de autorităţi. Şi uite-aşa „banii tăi” se pot dovedi a nu fi chiar ai tăi.

Să ne întoarcem la rubla digitală. Dintre reacţiile la noua mişcare a conducerii superioare a Rusiei, mi-a reţinut atenţia aceea a lui Alexander Potavin, un analist destul de cunoscut în zona rusă. Opinia sa este mai mult decât tranşantă în ceea ce priveşte noul framework monetar(sublinierile îmi aparţin):

Funcția de control este una dintre funcțiile de bază ale banilor digitali. Multor oameni nu le place acest lucru. Cu toate acestea, banii digitali au câteva lucruri care pot fi considerate pozitive.

De exemplu, un cetățean, în schimbul loialității sale față de autorități, va primi de la acestea, în mod gratuit, anumite privilegii care nu se măsoară în termeni monetari, dar care au valoare socială. Cu ajutorul ingineriei sociale, autoritățile pot crea un circuit integrat complex în care banii digitali devin parte din cutia socială pe care o va ocupa individul. Un comportament adecvat al cetățeanului înseamnă mai multe libertăți și avantaje în ceea ce privește utilizarea monedei digitale. 

Este probabil ca scopul final al introducerii banilor digitali să fie eliminarea structurii sociale pe trei niveluri (săraci – clasa de mijloc – bogați) și trecerea la o structură pe două niveluri, în care criteriul nu va fi venitul cetățeanului, ci gradul de loialitate al acestuia față de actualul sistem de putere din țară.

Pe scurt, Potavin vede în mişcarea amintită un început al sistemului de credite sociale care, pe baza noii monezi, vor fi introduse în Rusia. De altfel, chestiunile care ne fac să înţelegem asta nu se opresc aici.

Într-o vizită recentă la Beijing, procurorul general al Federaţiei Ruse Igor Krasnov, a avut un schimb de experienţă referitoare la lupta împotriva corupţiei, mai precis în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei pentru eficientizarea domeniului. Autorităţile chineze i-au prezentat o serie de soluţii digitale care ajută în eficientizarea procesului, semnându-se şi o serie de protocoale de asistenţă reciprocă. Ce înţelegem de aici? Pentru mine este limpede orientarea asiatică a Rusiei.

De fapt, devine cât se poate ce clar că în scurt timp vom vedea implementate şi în Rusia elemente ale Big Brother-ului chinezesc, dublate de introducerea sistemului de credite sociale. Ştiu că vă cutremuraţi gândindu-vă la oamenii care sunt supravegheaţi 100%. Trebuie însă să înţelegeţi că întreg sistemul este de esenţă … democratică.

Fiind un sistem colectivist, democraţia suferă din pricina existenţei funcţionarilor corupţi sau incompetenţi care deturnează „scopul măreţ” al acesteia. Un funcţionar care ia şpagă vă poate îngreuna obţinerea unei autorizaţii şi astfel îi puteţi vedea pe unii prosperând deoarece „au intrare” în timp ce alţii stau şi suferă la cozi interminabile. E corect? Desigur că nu! Judecând în termenii democraţiei, v-aţi dori mai multă justiţie, ceea ce e cheia întregului proces. Dar cum să ai o justiţie oarbă cu funcţionari corupţi? Iată, acum există o soluţie: algoritmii AI care supraveghează tot şi care se pot dovedi justiţiabili ideali: fără posibilitatea de a fi corupţi, judecând cu criterii clare, indiferent cine-ai fi. Nu asta v-aţi dorit? Nu asta cereaţi când urlaţi împotriva corupţiei?

În timp ce cei din generaţia mea simt un fior rece pe şira spinării, generaţia tânără nu are absolut nimic împotriva unui asemenea sistem. Desigur, generaţia tânără nu prea gândeşte deoarece aşa a fost educată. Să ai un procent imens dintre tineri care se declară nederanjaţi de introducerea camerelor de supraveghere în interiorul locuinţelor(!!!) nu e un semn care ar putea sugera existenţa vreunui grăunte de creier. Dar asta e generaţia educată în spiritul celor mai înalte standarde democratice.

Abia acum puteţi vedea limpede în faţa ochilor cu ce se mănâncă democraţia şi care-i menirea sa ultimă, proiectată încă de la creionarea conceptului de comunism în secolele XVIII şi XIX. Încă de-atunci s-au fixat principiile noii societăţi care a renunţat la Adevăr în favoarea unui mult mai variabil adevăr al unei justiţii umane. De-atunci toate aspectele existenţei noastre pe Pământ au fost deturnate, ajungând la dilemele prezentului.

Mulţi vor începe să arunce cu noroi „demonstrând cum au avut ei dreptate” în ceea ce priveşte naţiunile BRICS. Pentru toţi aceşti isteţi am o veste proastă: acele naţiuni, cu excepţia parţială a Rusiei, sunt naţiuni colectiviste, astfel încât modelul creditelor sociale şi al monedei digitale li se potrivesc de minune. Cel care vrea să mă contrazică aruncându-mi ca argument cei câţiva dizidenţi chinezi împinşi de CIA la sacrificiu, nu au habar de istorie.

Chestiunea la care trebuie să ne gândim este aceea că tehnologia(de fapt tehnica) se va dovedi mai perversă decât credeam noi. Estului îi este caracteristic colectivismul, în timp ce Vestului individualismul. Tehnica, cea dezvoltată cu atâta ardoare de Vest, este un instrument pur colectivist. Asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu(eu pariez că mult mai devreme decât ne-am aştepta noi), colectivismul tehnicii va lovi Vestul. De fapt, deja îl loveşte: uitaţi-vă la tehnicile de manipulare socială care acum, prin intermediul reţelelor sociale, devin arme nucleare de distrugere în masă a conştiinţelor individuale. Dar nu e doar asta. Văzând succesul pe care teroarea tehnicii o are în Est, Vestul o implementează apăsând pe acceleraţie. V-am dat atâtea exemple până acum. Totul se face pentru a contracara expansiunea Estului, doar că această expansiune deja nu mai poate fi oprită. Poate veţi spune că bat câmpii. Aiurea, uitaţi-vă de jur împrejur cum legile şi reglementările care protejau libertatea individului sunt ocolite, abrogate sau călcate în picioare. Vestul începe să imite Estul, la fel cum creştinii au încercat să-i copieze pe arabi prin intermediul iconoclasmului. Ştiaţi că blindarea oraşelor cu camere inteligente de supraveghere este bonusată generos de către PNRR?

Mişcarea e mult mai amplă decât pare, iar pecinginea se întinde cu o rapiditate greu de perceput. Ieri aţi văzut în China, azi vedeţi în Rusia, dar în scurt timp veţi vedea cum Vestul, în întregul său, va pune la bătaie „tehnologii state of the art” care vor transforma democraţia într-o formă cât se poate de corectă. V-am spus doar: algorimul nu minte şi nu iartă! Intrăm în epoca democraţiei pe pâine! De ce ne-a fost frică nu vom scăpa. Poate acum vor înţelege şi isteţii care mă contestă de ce urlu precum lupii la lună că noi nu trebuie să fim nici în barca Vestului, nici în cea a Estului, chiar dacă vom face băşici la mâini de la vâsle!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Exit mobile version