Ca în fiecare an, în anul care a început, am făcut niște predicții. Și cum am ajuns pe final de an, este momentul să analizăm ce-am prezis și ce s-a îndeplinit. Articolul original îl găsiți aici, iar în continuare vom lua punct cu punct la disecat. Să începem:
- Din punct de vedere geopolitic, războiul din Ucraina va continua. Ruşii au tot interesul să sece „Occidentul Colectiv” atât financiar cât, mai ales, militar. Experienţa ne-a arătat că maşina de război rusească funcţionează din ce în ce mai bine, în timp ce în ograda adversarilor lucrurile încep să se complice. – Corect
- Rusia va continua să fie susţinută puternic de „Non-Occidentul Colectiv”. Aceasta o va ajuta să-şi păstreze economia în continuare funcţională, la un nivel surprinzător faţă de dezastrele „prevăzute” de SUA şi ciracii lor. – Perfect adevărat, fix așa s-a întâmplat. Rezultatele economice ale Rusiei sunt surprinzătoare pentru toții cei care „prevedeau” un dezastru economic. Așa cum am spus, sancțiunile occidentale sunt frecție la un picior de lemn.
- Ca efect al Războiului, preţurile energiei vor creşte la nivele mult mai mari decât în prezent, dezechilibrele devenind regula pieţei. Rusia va finaliza acordurile cu China în vederea suplimentării conductei siberiene de gaze şi, în acelaşi timp va accelera dezvoltarea altor pieţe de desfacere. TAPI devine o conductă esenţială pentru ruşi; au acordurile şi participarea tuturor ţărior prin care trece, astfel încât ar trebui să vedem începutul construcţiei sale. Beneficiarii principali – India și Pakistanul – se bazează pe conducă pentru rezolvarea problemelor energetice actuale, dar mai ales a celor viitoare. – Parțial îndeplinită. Prețurile energiei nu au crescut, ci au stagnat, cu o creștere marginală. Conducta siberiană se află în negocieri avansate. TAPI a început să se construiască. Pakistanul a semnat în iunie o convenție cu Turkmenistanul pentru construcția conductei. În partea afgană încă se caută modalități eficiente de protecție a construcției.
- Economiile europene îşi vor continua căderea, în timp ce mişcările centrifuge se vor acutiza. Vom vedea tot mai multe exemple de nesupunere civică. Germania şi Franţa vor fi campioanele demonstraţiilor de stradă, însă fără mari şanse de dărâmare a protipendadei politice. – Parțial îndeplinită Din punct de vedere al căderii economice, al nesupunerii civice și al demonstrațiilor, previziunea se confirmă. Din punctul de vedere al acutizării tendințelor centrifuge, încă acestea nu se manifestă atât de pregnant precum prevăzusem. Mai mult, în Polonia au câștigat teroriștii lui Tusk, care vor realinia țara la degenerarea europeană.
- Tensiunile dintre China şi Taiwan se vor acutiza. Cel mai probabil, China se va limita la operaţiuni de intimidare deoarece nu are curaj să rişte o confruntare directă cu SUA pe modelul Rusiei. – Corect, fix așa s-a întâmplat și încă se îmntâmplă.
- Din punct de vedere monetar, dedolarizarea va continua într-un ritm accelerat. Rusia este prima economie a lumii care s-a dedolarizat complet. În locul dolarilor, Rusia şi-a făcut rezerve în yuani. De asemenea, a implementat teribil de rapid convenţii bilaterale cu Turcia, Iarn şi o droaie de alte ţări partenere din Africa(pe care le susţine şi unde are numeroase oportunităţi politico-economice). Cel mai mare parteneriat pentru Rusia se află abia la început, anume cel cu India. De asemenea, un contract similar se va semna cu Pakistanul. Aceste contracte bilaterale rezolvă atât problema exporturilor cât, mai ales, pe cea a importurilor. – Corect, mișcarea de dedolarizare a continuat, iar disperarea SUA se vede în acțiunile sale externe. Una dintre cele mai vizibile a fost impunerea deviantului Milei în Argentina. E de urmărit cât timp va rezista coada de topor acolo.
- Anul acesta vom observa o continuare a creşterii dobânzilor. Cel mai probabil FED-ul va fi Banca Centrală care – pe fondul neputinţei statului american va da semnalul reducerii dobânzilor. Asta înseamnă că anul acesta vom vedea pentru scurt timp un vârf absolut al dobânzilor. – Corect, am intuit perfect mișcarea. Sper că vă amintiți că recent Powell a anunțat că va urma scăderea dobânzii.
- China va continua să crească accelerat după dezastrul numit „COVID Zero”. Posibil să depăşească 6%. Povocările însă rămân în condiţiile existenţei unor dezechilibre interne destul de serioase. – Corect, dar aici m-am înșelat cu aproape 1%. Din datele pe care le am îmi rezultă că vom asista la o creștere a Chinei de 5.3%, peste cele 5% pe care le estimaseră autoritățile, dar sub estimarea mea de 6%. Oricum, performanțele Chinei sunt remarcabile deoarece se dezvoltă într-un mediu ostil. Mai mult, China devine din ce în ce mai puțin dependentă de SUA. Pe măsură ce-și diversifică partenerii, are grijă să se izoleze de SUA.
- India va fi campioana creşterii economice. Cel mai probabil se îndreaptă către un an economic excepţional. – Predicție corectă: India va crește cu 7% anul acesta fiind campioana lumii. Însă, din păcate pentru indieni, creșterea economică este mâncată de evoluția inflației, astfel încât indienii de rând nu vor simți mare lucru din actuala expansiune.
- Rusia se va menţine e linia de plutire, Anglia va cunoaşte o contracţie serioasă a PIB-ului – alături de ţările europene, iar SUA va cunoaşte provocări bugetare teribile. Republicanii vor încerca să reducă deficitul bugetar punând presiune asupra armatei şi a operaţiunilor pe care SUA le desfăşoară în Ucraina. – Corect. Singura excepție e dată de Anglia care încă își cosmetizează datele pentru a „da bine”. Chiar și așa însă, economia este, din punct de vedere tehnic, în recesiune. Cel mai probabil dezastrul îl vom vedea în anul care vine
- Cel mai probabil cea mai mare recesiune a istoriei va începe. – Incorect deoarece, chiar dacă vedem semnele peste tot, dezastrul încă nu a început.
- Bursele vor cunoaşte corecţii serioase deoarece după ceaţa „creşterii cu orice preţ” se va reveni la evaluarea corectă a valorii companiilor listate. Iar majoritatea covârşitoare sunt mai mult decât supraevaluate. – Incorect. Cu toate că într-un mod inexplicabil, creșterile au continuat. Dow are un avans de peste 12% ceea ce, într-adevăr, e o nebunie. Dar știți cum e: ca să cazi cu 90%, trebuie să ai de unde. :)
- Sectorul tehnologic va cunoaşte o cădere abruptă. Concedierile masive vor continua, iar cotaţiile companiilor tehnologice se vor prăbuşi. – Incorect. Cu toate că au fost concedieri masive, companiile tehnologice au crescut anul acesta.
- Criptomonedele vor continua tendinţa de devalorizare. Practic doar Bitcoinul şi Ethereum-ul vor mai avea fundamente pentru evoluţii pozitive. – Corect, în afară de BTC și ETH, restul și-au pierdut avântul.
- În ciuda restricţiilor TikTok a crescut în SUA, punând probleme serioase în ceea ce priveşte controlul algoritmului său de către China. De fapt, marea problemă a americanilor este aceea că TikTok a reuşit să depăşească în utilizare reţelele sociale americane, fiind foarte posibil să vedem o acţiune în forţă, gen cea de „limitare” a Huawei pentru a permite întâietatea companiilor Apple şi Samsung, controlate de ideologia occidentală. – Corect. Interdicția utilizării TikTok pe dispozitivele agențiilor guvernamentale nu a putut opri evoluția pozitivă a aplicației.
- Este extrem de probabil să vedem începutul căderii Google. Căutarea pe internet va evolua, astfel încât, cel mai probabil, de noul val va profita Microsoft. Introducerea tehnologiei ChatGPT pentru căutare va reprezenta o trecere masivă la nivelul superior, în care nu se mai caută link-uri, ci concepte. – Corect. Bing a câștigat destul de bine anul acesta, iar picajul Google se vede. Un indicator este disperarea Google de a semna cu Apple pentru ca motorul său de căutare să fie implicit pe dispozitivele companiei. Afacerea căutării pe internet începe să se diversifice. De exemplu eu, în aproximativ 80% din căutări utilizez Brave. De aceea consider că actuala erodare a Google va continua.
- AI-ul este noul IT. Cei care doresc să beneficiieze de viitorul mega-val ar trebui să se specializeze în AI. De fapt, ceea ce vom vedea anul acesta va fi o extindere teribilă a AI-ului în toate domeniile de activitate. – Corect. O să detaliez subiectul într-un articol viitor
- Cel mai probabil Rusia şi China vor reuşi anul acesta să treacă peste restricţiile impuse de SUA pe piaţa tehnologiilor înalte. Rusia va prezenta versiunea beta a maşinii sale de litografiat, realizată 100% cu tehnologie rusească, în timp ce China va continua să-şi îmbunătăţească cercetarea şi capacităţile de producţie a circuitelor integrate. Va fi o explozie de procesoare independente, menite a acoperi cererea din ce în ce mai mare de procesare în vederea implementării diverselor modele AI – Corect
- Economia de război se va vedea peste tot. Aceasta presupune o diminuare a globalizării şi investiţii pentru repatrierea producţiei. – Corect, cu o excepție: repatrierea se face acolo unde se poate, adică unde există energie suficient de ieftină pentru a face mediul respirabil. După cum vedem, Germania își externalizează industria.
- Se va accentua tendinţa de diminuare a influenţei centrilor globalişti gen Davos sau păduchelniţa organizaţiilor Soros. –Corect
În concluzie, au fost 20 de predicții pe care le-am publicat. Dintre acestea 3 nu s-au îndeplinit, iar trei au fost parțial îndeplinite. Restul adevărate. Așadar, în termeni procentuali avem așa:
- 15% dintre predicții nu s-au îndeplinit
- 15% dintre ele s-au dovedit parțial adevărate
- 70% s-au îndeplinit
Cred că e un scor onorabil. Le mulțumesc tuturor celor care zi de zi îmi „demonstrează” cât de varză sunt, cât de paralel merg cu realitatea s.a.m.d. Posibil să aibă dreptate în lumea lor mică.
Autor: Dan Diaconu