Fondată pe la jumătatea secolului XIX, Pfizer n-a fost de la început ceea ce e acum. Faima i-a venit de la metoda de producție a acidului citric, o componentă esențială a băuturilor răcoritoare carbogazoase. Dacă stați să vă gândiți, prin industria răcoritoarelor se află multe din cauzele bolilor grave ale prezentului. Iar furnizor de bază al acesti industrii a fost nimeni altcineva decât … Pfizer. Apoi au învățat să facă vitamina C și-au înnebunit lumea cu „eficiența” variantei sintetice a medicamentului. După Război s-au apucat să producă penicilină și tetraciclină, crescând accelerat și transformându-se într-o multinațională.
Au mirosit bine domeniul și au înțeles că pentru a câștiga mai mult trebuie să „inoveze” mai mult. Ce înseamnă a inova în industria asta? Au înțeles-o destul de devreme: a inova înseamnă a-i convinge pe proști că medicamentele lor fac ceea ce pretind ei că fac. Restul, probabil, face psihicul. Mă rog, așa văd eu lucrurile. Ei le-au văzut ca ei și în 1977 au fost considerați cea mai admirată companie. Erau pe val, doar că acel val l-au considerat mult prea mic pentru ei și au apăsat puternic pe accelerație. De-atunci nimic nu i-a oprit din cursa infernală pe care-au pornit-o.
Dacă o perioadă s-au ferit de consecințele legale, pe măsură ce situația societății americane se deteriora – corupția înghițind hălci întregi ale aparatului american – Pfizer s-a reinventat învățând să profite din confruntarea cu legea. Așa se face că prin 1991 guvernul federal le frige cea mai mare amendă din SUA pentru violarea „Clean Water Act”. Ce se întâmplase? La una dintre fabricile companiei din Pennsylvania li s-a rupt de poluare și au deversat apă industrială nefiltrată. Amenda a fost de vreo 3.1 milioane $, dar probabil mult mai mică decât economisiseră până atunci.
Un an mai târziu firma e nevoită să decarteze o altă sumă record situată între 165 și 215 milioane de dolari deoarece vânduseră valve pentru inimă care se rupeau. Procesul împotriva lor s-a stârnit după ce vreo 300 de pacienți au murit. Până în 2012, peste 600 de oameni au fost omorâți de valvele firmei Pfizer. Atunci cred au prins gustul pentru omoruri în masă.
În 1994, Pfizer a acceptat să plătească Departamentului de Justiție al SUA o sumă de aproape 11 milioane de dolari pentru a retrage acuzațiile. Era vorba despre aceleași valve vândute peste tot în lume, iar compania fusese prinsă de DoJ cu minciuna în traistă. Mai mult, pentru a scăpa cu fața curată, Pfizer a promis că va cheltui peste 9 milioane $ în următorii ani pentru monitorizarea pacienților cu valve de la ei. Cât de bine i-au monitorizat s-a văzut din decesele ulterioare. Culmea, în ciuda faptului că dispozitivele lor omorau pacienții, Pfizer a continuat lobby-ul pe lângă oficialii guvernamentali.
În 1996, criminalii de la Pfizer au folosit cobai umani în Nigeria. Ei au administrat un medicament experimental mai multor copii fără să le spună părinților că vor supune copiii unui experiment medical. 11 copii au murit și mulți au avut efecte secundare grave precum disfuncționalități severe la nivelul creierului și a organelor interne. Ministrul sănătății din Nigeria a constatat că a fost un experiment absolut ilegal, dar evident, Pfizer n-a pățit nimic. Corupseseră o groază de medici și oficiali, astfel încât s-a pus batista pe țambal.
În 2002, Pfizer a fost de acord să plătească 49 milioane $ pentru a fi retrase acuzațiile de fraudare a Guvernului deoarece au cerut mult prea mulți bani pentru medicamentul Lipitor, un tratament anti-colesterol de pe urma căruia compania s-a ales cu venituri de aproape 5 mld. $ doar în 2001!!!
În 2004 compania a plătit 430 milioane $ deoarece au fost găsiți vinovați de crimă întrucât au făcut publicitate medicamentului Neurontin pentru utilizări pentru care nu obținuseră aprobare. Medicamentul fusese aprobat pentru tratarea epilepsiei, dar ei nu s-au sinchisit și l-au recomandat într-o gamă largă de afecțiuni precum dureri de cap, tulburare bipolară, durere sau abuz de alcool și droguri. Practica utilizată pentru extinderea utilizării medicamentului era cea care acum a intrat în normalitate: mituirea doctorilor cu excursii de lux, congrese s.a.m.d.
În 2008 s-a constatat că Pfizer a manipulat studiile care au condus la autorizarea „medicamentului fanion” Neurontin. Da, același medicament cu probleme! Cum manipulase Pfizer? Au amânat publicarea datelor negative din studii pentru anul 2004, an de la care medicamentul devenea generic. Vă sună cunoscut?
În 2009 Pfizer primește cea mai mare amendă din istoria SUA, peste 2.3 mld. $(!!!). Ce făcuseră? Marketaseră medicamentul împotriva durerii Bextra (știți, la idioții ăia de americani se prescriu în prostie medicamente anti-durere, care, de fapt, sunt droguri în toată regula) promovând consumul de doze considerate periculoase de către FDA! De asemenea, i-au găsit vinovați de promovarea ilegală(prin mituirea doctorilor) pentru alte trei medicamente: Geodon, Zyvox și Lyica. Atenție la Lyrica, medicament prescris în prostie la noi!
Tot în 2009 Pfizer acceptă să plătească 750 milioane $ pentru retragerea acuzațiilor de omor în cazul medicamentului Rezulin, responsabil pentru 63 de morți și foarte multe disfuncționalități grave ale ficatului. Culmea, FDA le-a ținut partea, în ciuda faptului că Agenția de Autorizare din Marea Britanie a retras medicamentul definitiv de pe piață în decembrie 1997!
În 2010, din nou Pfizer e obligată să plătească peste 142 mln. $ pentru marketingul fraudulos al Neurontin. De asemenea la adresa companiei se formulează acuzații care țin de încălcarea legislației împotriva criminalității organizate. Și tot în acel an New York Times dezvăluie în premieră o parte a caracatiței de corupție a companiei: peste 20 mln. $ pompați în doar șase luni către 4500 de medici ca sume pentru „consultanță” sau pentru discursuri la diverse evenimente organizate de către companie. De asemenea, alți 13.5 mln.$ au fost pompați în centre academice și „grupuri de studiu”.
Tot în 2010, Blue Cross Blue Shield a dat în judecată Pfizer deoarece a mituit peste 5000 de medici cu excursii în Caraibe, partide pe terenuri exclusiviste de golf și alte pachete recreative de lux pentru a-i convinge să prescrie pacienților „medicamentul minune” Bextra în afecțiuni pentru care nu fusese autorizat!
Acela a fost doar începutul mituirii în masă. În 2012 a ieșit la lumină încă o parte a caracatiței. Securities and Exchange Commision(SEC) a demarat o anchetă extinsă asupra Pfizer din cauza violării Foreign Corrupt Practices Act(FCPA). Despre ce e vorba: firma a mituit medici, profesioniști din sănătate și angajați guvernamentali din Bulgaria, China, Croația, Cehia, Italia, Kazahstan, Rusia și Serbia pentru a câștiga licitații guvernamentale și cotă de piață. Trebuie să adăugăm că investigația SEC a venit după ce autoritățile din China au demarat o amplă investigație cu privire la structurile corupte din zona medicală, investigație despre care am scris atunci.
Să revenim însă la anul 2010, an în care The Guardian dezvăruie o serie explozivă de cablograme ale firmei Pfizer. Conform acestora compania a angajat în 2009 o serie de investigatori privați pentru a dovedi corupția procurorului general din Nigeria. Povestea ține de experimentele din 1996 efectuate pe copiii nigerieni și pe care procurorul de-acolo le investiga. Probabil, nereușind să-l corupă, s-au gândit să strângă probe că e corupt și astfel să-l șantajeze. Cu toate că în acel an Pfizer agrease să plătească 75 mln.$ familiilor victimelor experimentului medical, procurorul general nigerian inițiase o acțiune în SUA în care cerea despăgubiri de 6 miliarde $. Până la urmă, în același an s-a renunțat la acțiune. Oare de ce?
În 2012, un alt an cu alt scandal, de data aceasta pentru hormono-terapia cu medicamentul Prempro. Peste 10 000 de femei care s-au tratat u medicamentul de la Pfizer au făcut cancer la sân, iar compania a agreat să le plătească 1.2 mld.$ despăgubiri!
În 2013 au plătit, din nou, o căruță de bani. În primul rând, pentru a evita acuzațiile de crimă, au dat 55 mln.$ despăgubiri pentru medicamentul antiulcer Protonix care cauza boli grave ale rinichilor. De asemenea, în același an au plătit 288 milioane $ pentru retragerea plângerilor a peste 2700 de pacienți care au luat medicamentul Chantix. Acesta producea efecte psihologice grave, ajungându-se chiar și la comportament suicidal. Într-un târziu, FDA a recunoscut că medicamentul provoacă serioase traume cardiace!
Sunteți uimiți? Mai avem! În 2014, din nou, Pfizer a plătit 35 milioane $ pentru a evita un proces asupra unei subsidiare care promovase utilizarea medicamentului Rapamune(folosit în transplanturi) pentru consum în alte tipuri de afecțiuni pentru care nu avea aprobare. Modul în care se făcuse e deja clasic pentru companie: mituirea medicilor, falsificarea studiilor prin prezentarea unor date incomplete.
Nu în ultimul rând, în 2016 Pfizer înregistrează un record pe piața engleză unde NHS le-a dat o amendă de peste 84 mln. £ pentru supraîncărcarea prețului cu peste 2600% la medicamentul antiepilepsie Phenytoin. Pfizer a mărit artificial prețul medicamentului, astfel încât de la o plată de 2 mln. £, contribuabilii englezi au ajuns să plătească, un an mai târziu, peste 50 mln. £. La ei, totuși, autoritățile sunt atente la prețuri.
Închei aici. Iată așadar imaginea unei companii pe care proștii o consideră salvatoare deoarece le face o terapie genetică pentru răceală! Uitați-vă cu atenție la istorie pentru a ști pe cine aveți în față. De data aceasta, compania a dat lovitura: nu răspunde pentru absolut niciun efect contrar al terapiei sale care-a fost distribuită la mai bine de 2 mld. de oameni!
„Cu toate vaccinurile pe care le vom face, nu cred căvom reuși să reducem populația planetei cu mai mult de 15%” – spunea Bill Gates cu ceva mai mult timp în urmă la o conferință la care-a scăpat păsărica. Iată că acum avem aproximativ 25% din populație vaccinată cu serul Pfizer. Dacă scenariul va funcționa așa cum a fost gândit, probabil că estimările lui Gates vor fi îndeplinite.
De ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, de ce oamenii sunt proști până la nivelul auto-uciderii, vă voi explica într-un material ulterior. Până atunci însă, priviți în ochi criminalii și trageți concluziile corecte!
Autor: Dan Diaconu