Ca la fiecare început de an (de data aceasta puţin întârziat) public „tradiţionalele” predicţii pentru anul pe care l-am început. Aşa că vom trece în revistă împreună marile tendinţe care au şanse să se materializeze în acest an. Puneţi-vă centura de sigranţă pentru că începem!
Din punct de vedere geopolitic, războiul din Ucraina va continua. Ruşii au tot interesul să sece „Occidentul Colectiv” atât financiar cât, mai ales, militar. Experienţa ne-a arătat că maşina de război rusească funcţionează din ce în ce mai bine, în timp ce în ograda adversarilor lucrurile încep să se complice.
Rusia va continua să fie susţinută puternic de „Non-Occidentul Colectiv”. Aceasta o va ajuta să-şi păstreze economia în continuare funcţională, la un nivel surprinzător faţă de dezastrele „prevăzute” de SUA şi ciracii lor.
Ca efect al Războiului, preţurile energiei vor creşte la nivele mult mai mari decât în prezent, dezechilibrele devenind regula pieţei. Rusia va finaliza acordurile cu China în vederea suplimentării conductei siberiene de gaze şi, în acelaşi timp va accelera dezvoltarea altor pieţe de desfacere. TAPI devine o conductă esenţială pentru ruşi; au acordurile şi participarea tuturor ţărior prin care trece, astfel încât ar trebui să vedem începutul construcţiei sale. Beneficiarii principali – India ţi Pakistanul – se bazează pe conducă pentr rezolvarea problemelor energetice actuale, dar mai ales a celor viitoare.
Economiile europene îşi vor continua căderea, în timp ce mişcările centrifuge se vor acutiza. Vom vedea tot mai multe exemple de nesupunere civică. Germania şi Franţa vor fi campioanele demonstraţiilor de stradă, însă fără mari şanse de dărâmare a protipendadei politice.
Tensiunile dintre China şi Taiwan se vor acutiza. Cel mai probabil, China se va limita la operaţiuni de intimidare deoarece nu are curaj să rişte o confruntare directă cu SUA pe modelul Rusiei.
Din punct de vedere monetar, dedolarizarea va continua într-un ritm accelerat. Rusia este prima economie a lumii care s-a dedolarizat complet. În locul dolarilor, Rusia şi-a făcut rezerve în yuani. De asemenea, a implementat teribil de rapid convenţii bilaterale cu Turcia, Iarn şi o droaie de alte ţări partenere din Africa(pe care le susţine şi unde are numeroase oportunităţi politico-economice). Cel mai mare parteneriat pentru Rusia se află abia la început, anume cel cu India. De asemenea, un contract similar se va semna cu Pakistanul. Aceste contracte bilaterale rezolvă atât problema exporturilor cât, mai ales, pe cea a importurilor.
Anul acesta vom observa o continuare a creşterii dobânzilor. Cel mai probabil FED-ul va fi Banca Centrală care – pe fondul neputinţei statului american va da semnalul reducerii dobânzilor. Asta înseamnă că anul acesta vom vedea pentru scurt timp un vârf absolut al dobânzilor.
China va continua să crească accelerat după dezastrul numit „COVID Zero”. Posibil să depăşească 6%. Povocările însă rămân în condiţiile existenţei unor dezechilibre interne destul de serioase.
India va fi campioana creşterii economice. Cel mai probabil se îndreaptă către un an economic excepţional.
Rusia se va menţine e linia de plutire, Anglia va cunoaşte o contracţie serioasă a PIB-ului – alături de ţările europene, iar SUA va cunoaşte provocări bugetare teribile. Republicanii vor încerca să reducă deficitul bugetar punând presiune asupra armatei şi a operaţiunilor pe care SUA le desfăşoară în Ucraina.
Cel mai probabil cea mai mare recesiune a istoriei va începe.
Bursele vor cunoaşte corecţii serioase deoarece după ceaţa „creşterii cu orice preţ” se va reveni la evaluarea corectă a valorii companiilor listate. Iar majoritatea covârşitoare sunt mai mult decât supraevaluate.
Sectorul tehnologic va cunoaşte o cădere abruptă. Concedierile masive vor continua, iar cotaţiile companiilor tehnologice se vor prăbuşi.
Criptomonedele vor continua tendinţa de devalorizare. Practic doar Bitcoinul şi Ethereum-ul vor mai avea fundamente pentru evoluţii pozitive.
În ciuda restricţiilor TikTok a crescut în SUA, punând probleme serioase în ceea ce priveşte controlul algoritmului său de către China. De fapt, marea problemă a americanilor este aceea că TikTok a reuşit să depăşească în utilizare reţelele sociale americane, fiind foarte posibil să vedem o acţiune în forţă, gen cea de „limitare” a Huawei pentru a permite întâietatea companiilor Apple şi Samsung, controlate de ideologia occidentală.
Este extrem de probabil să vedem începutul căderii Google. Căutarea pe internet va evolua, astfel încât, cel mai probabil, de noul val va profita Microsoft. Introducerea tehnologiei ChatGPT pentru căutare va reprezenta o trecere masivă la nivelul superior, în care nu se mai caută link-uri, ci concepte.
AI-ul este noul IT. Cei care doresc să beneficiieze de viitorul mega-val ar trebui să se specializeze în AI. De fapt, ceea ce vom vedea anul acesta va fi o extindere teribilă a AI-ului în toate domeniile de activitate.
Cel mai probabil Rusia şi China vor reuşi anul acesta să treacă peste restricţiile impuse de SUA pe piaţa tehnologiilor înalte. Rusia va prezenta versiunea beta a maşinii sale de litografiat, realizată 100% cu tehnologie rusească, în timp ce China va continua să-şi îmbunătăţească cercetarea şi capacităţile de producţie a circuitelor integrate. Va fi o explozie de procesoare independente, menite a acoperi cererea din ce în ce mai mare de procesare în vederea implementării diverselor modele AI
Economia de război se va vedea peste tot. Aceasta presupune o diminuare a globalizării şi investiţii pentru repatrierea producţiei.
Se va accentua tendinţa de diminuare a influenţei centrilor globalişti gen Davos sau păduchelniţa organizaţiilor Soros.
Autor: Dan Diaconu