Site icon gandeste.org

Cum se pregateste o listare la BVB: S&P ameninta Transgaz cu retrogradarea in preajma lansarii ofertei publice. Suna a discont baban, nu?

Agentia de rating a strans motive vechi pana a ajuns la o retrogradare noua a TGN. Motivele? Incertitudinile din politica de reglementare (Transgaz trebuia sa primeasca de anul trecut o majorare de tarif dar nu se stie cand se va produce asta) si…politica prea generoasa de dividende impusa de stat (tot din 2011, dar pentru toate companiile de stat, care nu sunt insa retrogradate in bloc de S&P ci numai TGN), desi tot agentia recunoaste ca gradul de indatorare al companiei a scazut si va continua sa scada (deci, unde e problema?). Acum, cu perspectiva negativa de rating si cu un SPO gata sa demareze, doar nu va asteptati ca Guvernul sa tina prea mult la pretul din oferta, nu?

Agentia a modificat perspectiva ratingului “BB+” al Transgaz de la “stabila” la “negativa”, anticipand ca ar putea cobori din nou in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.

Motivatii:

1.”Am inteles ca autoritatea romana de reglementare ia in calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor in domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz sa recupereze partial venituri in contul volumelor de gaze pierdute in perioada de reglementare incheiata in iunie 2012. Pe de alta parte, discutiile recente ale Transgaz cu autoritatea indica inrăutatirea perspectivelor de recuperare. In opinia noastra, situatia nu se incadreaza in parametrii de vizibilitate şi predictibilitate a reglementarii constatati anterior”,noteaza S&P într-un comunicat.

Interpretare: Transgaz nu a primit o majorare de tarif anul trecut. Nu e o veste prea placuta pentru actionariat, dar sa nu uitam ca vorbim de o companie cu una dintre cele mai mari rate de profitabilitate din industria energetica. Statul a promis ca se rezolva anul asta, dar autoritatea de reglementare nu a intarit promisiunile (dar nici nu le-a infirmat). Nu avem o informatie clara in acest moment ca nu se va produce o majorare a tarifelor si tocmai de aia va retrogradam in prejma SPO-ului (pardon, coincidenta!).

2. S&P considera ca revizuirea politicii salariale de la Transgaz de catre autoritati a fost “prematura”.

Interpretare: Anul trecut s-au majorat salariile. Sindicatul care a cerut in justitie sa se aloce un procent mai mare din profit catre salariati a pierdut insa. Agentia a strans ca o furnicuta informatia majorarii salariale acum un an, a lipit-o la cea la fel de veche a amanarii aprobarii majorarii de tarif de catre ANRE, si a dat cu ciomagul ratingului in turloaiele SPO-ului TGN

3. S&P avertizeaza ca situatia financiara a companiei ar putea fi afectata de presiunile si asteptarile din partea Guvernului pentru “dividende semnificative”.

Interpetare: Guvernul Boc, in cautare de fonduri, a impus inca din 2011 ca 90% din profitul companiilor cu capital majoritar de stat sa mearga spre fondul de dividende. De ce n-au fost retrogradate imediat toate companiile de stat de catre S&P? Pai, poate pentru ca nu aveau toate oferte publice gata sa demareze si nu aratau la fel de bine ca TGN.

Luati de aici un argument interesant:”S&P anticipeaza ca datoria ajustata a Transgaz va scadea în 2012 şi 2013, de la nivelul de 146,5 milioane lei (32 milioane euro) inregistrat la finele anului trecut. Pe de alta parte, agenţia crede că Transgaz va readuce investitiile la niveluri normale pana în 2014, strategie care, combinata cu plaţile ridicate in contul dividendelor, ar putea conduce la o deteriorare treptata a situatiei de credit a companiei pe termen lung”.

Daca am vorbi de o companie supraindatorata, sa fortezi plecarea profitului spre dividende ar fi o gogomanie. Dar TGN are o datorie de numai 32 milioane euro (capitalizare bursiera de 509 milioane euro, profit net pe 2011 de 84 milioane euro) care in plus o sa mai si scada in 2013 si 2014. E o datorie absolut decenta in ziua de azi, dar nu si pentru S&P care vede “o deteriorare treptata a situatiei de credit a companiei pe termen lung” si asta fara sa ia in calcul proiectul Nabucco, pentru care recunoaste ca sansele de materializare sunt inca reduse.

PS: Era o carte interesanta pe piata la un moment dat, una despre “asasinii economici”. Ati vazut-o pe undeva?

sursa: cristiandogaru.blogspot.ro

Exit mobile version