Site icon gandeste.org

Cristina Elena Răducanu: “Degeaba încerci sa le explici lui Goișor și părinților lui rostul uniformei.”

Fete pe jumătate despuiate, cu bluze care lăsau buricul la vedere și băieți cu șalvari rupți au venit ieri, la deschiderea anului școlar, pe lângă elevi imbracati decent, unii chiar în uniformă.
Au fost primiti toți, căci trebuie să respectăm diversitatea și democrația, fiecare e liber să se îmbrace la școală cum îi tună.
Să nu cumva să tulburăm poftele vestimentare ale domnițelor și domnilor Goe, pacea și mulțumirea mamițicilor și tătuților acestora, când își vad odraslele înțolite cât mai deșucheat.
Dacă bate Goe din picior, nu, nu să vie trenul, ci să vie el în chiloți la școală, școala trebuie să facă sluj, să-i întindă covorul roșu și să-i aplaude triumfala intrare.
Să nu cumva să se supere…
Uniforma este câh, e de sorginte comunistă.
Degeaba încerci sa le explici lui Goișor și părinților lui rostul uniformei.
Degeaba încerci sa o convingi pe mamița că așa cum nu te duci la mort, îmbrăcată în rochie de seară, cu paiete, la plajă, cu haina de blană pe tine, iar la operă, cu prelată de camuflaj, nici la școală nu te poți duce ca la barul din cartier, ea te va acuza că ai nostalgii ceaușiste și nu-i lași pruncul să se dezvolte liber.
Dragă cuconet și dragă tătănet din tabăra anti-uniformă este imposibil să nu știți că există restaurante unde nu ești lăsat să intri dacă nu ai o anumită ținută.
Punct. Fără discuții, ești trimis la plimbare.
De ce nu mergeți să faceți scandal și acolo, eventual prin Franța, unde sunt multe unităti de acest fel, înfoiați-vă că ăia sunt niste comuniști care cer “uniformă”, atunci când vrei să mănânci sub acoperișul lor.
Dacă intr-un loc unde oamenii vin să care niște alimente dintr-o farfurie la gură, se impune o anumită vestimentație, nu te lasă în costum de baie, cum să vă dea prin mințile strălucite că la școală, o instituție unde “se practică” învățământul, educația, un loc dedicat anume unor reguli și norme de conduită și disciplină vă puteți lăsa odraslele să defileze înțolite ca-n club?
Uniforma este necesară deoarece:
– dă sentimentul apartenenței la grup;
– cel îmbrăcat în uniformă este recunoscut și tratat ca atare și de către ceilalți din societate, știi clar că x e elev, ceea ce îi impune și lui o altfel de conduită (e ca un fel de “clopoțel”, sunt în uniformă, nu pot să sparg geamurile autobuzului)
– dispar etichetările și discriminarea pe baza ținutei vestimentare; nu vine unul cu țoale de firmă și altul, cu haine din obor.
Dar, aici e buba, mamițicilor și tătuților, că unii dintre voi, dimpreună cu odrasla din dotare asta vreți, să epatați.
Să se ducă Goe cu bereta lui cea nouă (a se citi haină a unui brand renumit) și să le dea cu tifla amărăștenilor ălora de colegi și de profesori!
Și imediat după ce Goe termină liceul, îi luați mașină scumpă, să devină spaima șoselelor.
Goe, crescut în coconul lui unde toată lumea i-a dat nas și toți au stat preș în fața pretențiilor sale vestimentare și de tot felul va ajunge, mulțumită vouă, în primul rând, mamițicilor și tătuților, un târâie-brâu.
Și vă mirați când o apucă pe căi greșite, furtișaguri, droguri și alte nenorociri.
Calcă strâmb, din lipsă de ocupație.
Școala nu-l poate ține ocupat pe domnul Goe, în condițiile care el tratează școala și profesorii cu respectul unui tur de pantalon lăsat până la genunchi.
Să vă spun ceva care chiar o să vă oripileze, mamițicilor și tătuților, cum ar fi să-l puneți pe Goe la muncă?
Copiii japonezilor își prepară singuri hrana pe care o mănâncă la școală, îngrijesc singuri clasele și curțile instituțiilor unde învață.
Dar, ce știu japonezii?
Niște înapoiați!
Noi, românii, suntem moțul de la bască, noi nu ne punem copiii la muncă, să nu le cadă mâinile.
Cum ar fi dacă s-ar introduce niște cursuri de genul atelierelor de odinioară, dar adaptate la vremurile noastre, unde fetele să învețe să taie o ceapă, iar băieții să schimbe un bec?!
Cred că ar fi revoluție. Vă dați seama cum s-ar activa toate asociațiile și rețelele de mamițici, tătuți și elevi.
Munca fizică tâmpește, e comunistă, pentru Goe mai potrivite sunt drogurile și tik-tokul.
Autor: Cristina Elena Răducanu
Exit mobile version