Site icon gandeste.org

Cristian Moisoiu: „În Ungaria e autoritarism, ne spun reprezentanții la UE ai puterii din România.”

În Ungaria e autoritarism, ne spun reprezentanții la UE ai puterii din România. În România, nu. În România este stat de drept, se respectă Constituția, libertatea presei, drepturile cetățenești, echilibrul puterilor în stat, avocatul poporului. Ungaria, evident, merită să fie tăiată de la fondurile UE, pentru ca banii ăia să nu ajungă la ”clica lui Orban”, dictatorul. Dacă aveți răbdare, doresc să luăm pe puncte câteva aspecte ce țin de cele de mai sus.
Aveți cumva idee, v-a explicat cineva, poate ați aflat și eu nu, în baza căror prevederi și reguli constituționale s-a prelungit starea de alertă? Care este justificarea menținerii acestei situații excepționale? Pandemia covid19. A, pandemia…! Mă scuzați, dar care pandemie? La 3 cazuri la 1 milion de persoane, vorbim de pandemie? Cred că mai mulți copii fac astăzi rujeolă și varicelă, de ce nu declarăm pandemie de rujeolă și varicelă? A, rata deceselor…! Păi, rata deceselor trebuie corelată cu numărul zilelor de spitalizare, media de vârstă s.a., că dacă avem decese ale unor persoane îmbolnăvite când încă era vârf de cazuri, nu se pune. Care era scopul declarării stării de alertă, că tot revin cu întrebarea și nu înțeleg. Scopul era să nu se suprasolicite sistemul spitalicesc? E vreun risc astăzi de suprasolicitare a spitalelor și medicilor din prima linie? A fost vreodată în discuție eliminarea virusurilor de pe planetă? Deci, înțelegem din noile decizii (care, desigur, nu sunt autoritariste) că, până nu dispare virusul de pe planetă, vom sta într-o stare de alertă. Aha, bifat punctul 1, perfect democratic și liberal să trăim într-o permanentă stare de alertă, cu putere discreționară pentru autorități.
Reprezentanții CNSU prezentau în mod solemn pe TV cifre legate de pandemie și ne arătau cu degetul ce pedepse, ce nenorociri, se vor întâmpla dacă nu ne supunem. Ce dacă s-a dovedit că acele cifre erau false? Ce dacă însuși ministrul sănătății de la acea vreme a contestat validitatea datelor susținând că au fost măsluite? Ce dacă ni se prezintă zilnic un anumit număr de morți de covid, cică, din urmă. Cum adică din urmă? De când din urmă? De când erau alegeri în toamnă, care s-au organizat democratic și liber, cu șanse egale pentru toate partidele? Desigur că CNSU a adoptat numai norme perfect neautoritariste, legale și totul a fost transparent și constituțional. Curat constituțional. Nimic de văzut la acest punct 2, bifat democrație și libertate, pe care le merităm.
Ați auzit cumva zilele trecute de vreo încercare democratică de a întrerupe mandatul Avocatului Poporului, care se bucură de independență politică, el fiind reprezentant al cetățenilor? Mi s-a părut că circula așa o știre cum că s-a dorit înlăturarea Avocatului Poporului din funcție și că pentru asta s-a luat o decizie de către puterea politică (cea complet neautoritaristă), care decizie a fost dovedită apoi neconstituțională. Unanim neconstituțională. Mno, bifat punctul 3, democratic și liberal. Sau invers.
Ce se mai aude cu SIIJ? Știți, SIIJ, instituția aia independentă politic, aflată sub autoritatea Justiției, care are grijă să nu se comită abuzuri de către procurori și judecători în actele de justiție. Mai există, că se fac presiuni enorme prin parlament de către puterea politică să se desființeze? Cum de ce să se desființeze? Ca să avem o justiție curat independentă, prin care actele de justiție să fie la discreția unor procurori și judecători total independenți politic de puterea neautoritaristă. Trăiască! Nimic aici, punctul 4, totul este democratic și liberal, bifat justiție independentă, bifat stat de drept.
Să mergem mai departe. Știți presa cea independentă și liberă în exprimare, ați auzit de ea. A calculat cineva sumele vărsate în anul pandemic 2020 către trusturile de presă dinspre bugetele statului? Câți bani au încasat televiziunile de știri, posturile de radio, pentru propaganda pandemică? Nu știm. Dar, ele au avut totală libertate de exprimare și echidistanță. Este normal ca vocea, ochiul și timpanul să rezoneze în armonie, nu-i așa, e pură coincidență. Evident, autoritarist este, așa cum fac dictatorii, să împiedici vocile critice să se exprime liber, or, așa ceva nu s-a întâmplat în România pe tot parcursul pandemiei. Pe rețelele sociale, oamenii se pot exprima critic la adresa măsurilor anti-covid, a vaccinării, a impunerii restricțiilor, fără să li se blocheze conturile, fără să se restricționeze distribuirea de linkuri. Vocile critice din societate au primit expunere totală în presa liberă și independentă de puterea politică, atunci când s-au contestat decizii ale puterii legate de pandemie. Mai ales medicii contestatari au fost primiți cu brațele deschise la dezbateri, la minister, la Colegiul Medicilor și când reprezentanții CNSU ne indicau, în baza datelor veridice și transparente, cum am discutat mai sus, care sunt argumentele științifice pentru care se impun carantine, restricții, norme obligatorii de organizare, funcționare și circulație a persoanelor. Desigur că această exprimare liberă se petrece într-un cadru perfect democratic și liberal, bifat punctul 5 libertate de exprimare, presa liberă.
Iată, deci, după cum vedem, în 5 puncte, puterea actuală se încadrează perfect în regulile democratice și liberale, așadar, este perfect legitim ca reprezentanții ei la UE să conteste lideri din state autoritariste care, dacă nu respectă valorile europene ce ne animă, merită să fie sancționate dur. Bun așa.
Autor: Cristian Moisoiu
Exit mobile version