Site icon gandeste.org

Cristian Moisoiu: „Dar prostia nu e scumpă? Cât e prostia?”

”România dependentă de gazul rusesc scump”
”dacă în iulie prețul gazului rusesc era de 169 de dolari pe mia de metri cubi, in septembrie, gazul importat a intrat in țară cu un preț de 325 de dolari pe mia de metric ubi, dublu față de perioada similara a anului trecut”.
Ce ați ințeles de aici? Că Rusia e de vină.
Cică gazul rusesc e scump. De-aia Ungaria a negociat direct gazul cu Rusia, de-aia Moldova a negociat, de-aia Bulgaria are gaz preferențial din Rusia, că e scump. Dar prostia nu e scumpă? Cât e prostia?
Faptul că gazul ”rusesc scump” intră in România prin…Ungaria, după ce tranzitează jumătate de Europa, pentru că suntem nevoiți să îl cumpărăm pe piața de la Viena și nu de la Gazprom, adică prin intermediari, care își iau și ei un comision, o fi vreo mare șmecherie?
Sau faptul că plătim prețul pieței de la Viena pentru că, in imensa deșteptăciune a guvernului, s-a liberalizat pe repede înainte prețul la gaze, când noi avem doar doi producători interni și o singură sursă de import, nu înseamnă că ți-ai legat de gât plăcuța cu ”idiot”?
Sau că te-ai fălit ani de zile că ești independent energetic față de Rusia, când de fapt îți ardea buza ca în iernile geroase nu care cumva să crapi de frig în vilă și trebuia să imporți de undeva și atunci ți se fleșcăia rapid independența?
Rusia acum ce să zică? Ia, România, independență energetică! Ia LNG de la americani, că e ieftin! Sau poate, un pic de frig cu apă rece, că face bine la circulație.
Autor: Cristian Moisoiu
Exit mobile version