Cred că nu mă hazardez să afirm că iarna aceasta a fost cea mai călduroasă in zona noastră de câmpie, de când mă știu eu. Nu am avut zăpadă deloc in Sudul țării, cred că e caz unic, până la această dată, (posibil ca ninsorile să vină in săptămânile următoare, dar inclusiv acest aspect dereglează viața plantelor și agricultura). In plus, am avut doar câteva zile in ianuarie cu temperaturi negative. Nu știu ce spun meteorologii, știu că fenomenul poate fi pus pe seama unei variabilități naturale, însă, in altă ordine de idei, ca om mers pe munți de 25 de ani, am observat dispariția ghețarilor veșnici din circurile glaciare ale Munților Bucegi și Făgăraș, cu modificări semnificative ale conformației văilor.
Subiectul schimbărilor climatice este tratat la noi cu foarte multă lejeritate și superficialitate. Poate că ar trebui să acordăm mai multă atenție și, eventual, încredere constatărilor oamenilor de știință, pentru a nu fi luați prin surprindere atunci când ne vom vedea nevoiți să ne schimbăm stilul de viață. Din păcate, acest fenomen nu poate fi abordat altfel decât global, pentru că clima este o particularitate a Pământului luat ca ansamblu. Dincolo de propaganda care poate părea ridicolă, dincolo de Greta și mass-media alarmiste, care discută mai degrabă de ursul polar decât de milioanele de oameni cărora le este afectat stilul de viață și habitatul uman, va trebui să ne gândim la posibile consecințe cărora va trebui să le facem față, cum ar fi de pildă migrația a zeci sau sute de milioane de oameni, a celor care locuiesc in zone inundabile. Suntem pregătiți? Cu siguranță, nu. Iar cel mai mare impediment, dincolo de comportamentul cu care suntem obișnuiți si care se schimbă greu, este pentru noi, in mod particular, lipsa de perspectivă globală. Nu știm cum și nici nu am putea gândi global, dat fiind orizontul limitat pe care ni-l oferă stilul nostru de viață, cultura, istoria și restricțiile actuale, sociale si materiale, cu care ne confruntăm. Comment on peut etre persan înseamnă pentru românii de azi că lucrurile acestea nu ne privesc, că ele sunt undeva departe, dincolo de grijile noastre cotidiene sau in subsidiar. Și, pe undeva, suntem îndreptățiți să judecăm astfel. Nu putem însă să facem abstracție la nesfârșit, pentru că ele există, toate aceste fenomene globale, toate politicile din jurul lor, iar acțiunea, fie că e pozitivă sau negativă, nu are cum să ne lase indiferenți, ne va lovi. Deja ne lovește si nu intelegem de ce ni se inchid termocentralele, de ce alții deschid centrale pe carbune, iar noi plătim cea mai scumpă energie din Europa. Dar, lucrurile acestea sunt legate, din moment ce anumite decizii se iau si noi facem parte din ele, chiar dacă intr-un mod pasiv.
Creșterea conștientizării unor fenomene, care poate nu sunt simplu de înțeles sau de acceptat, poate să înceapă, fie și măcar din prudență, cu acceptarea faptului că se iau niște decizii care ne afectează, in plan economic și social. Cu siguranță ar fi mai eficient dacă am participa activ la procesul decizional, dacă am pregăti fazele de tranziție, ca să nu mai fim luați iar prin surprindere si să suportăm costuri adiționale. Dar, de aici încolo, depinde de fiecare cum vom ști să trecem peste fazele de negare, acomodare, adaptare șamd, conștienți fiind că nu există cale de întors.
Autor: Cristian Moisoiu