Hillary Clinton se face vinovată pentru africanii de culoare vânduți în piețele de sclavi din Libia. Nu veți afla prea multe despre acest lucru de la știri și nici de la vreun renumit analist pe probleme externe, așă că dați-mi voie să vă lămuresc.
Înregistrări din Libia difuzate recent de CNN, au arătat cum tineri din Africa Subsahariană sunt licitați ca muncitori agricoli în piețele de sclavi.
Și cum am ajuns în această situație? Așa cum a raportat BBC acum câteva luni, “Libia a fost aruncată în haos de când forțele susținute de NATO l-au înlăturat pe Col. Muammar Gaddafi în octombrie 2011.”
Și cine era în spatele răsturnării? Nimeni altcineva decât Hillary Clinton, la vremea aceea secretar de stat.
Sub președintele George W. Bush în 2003, Statele Unite au negociat un acord cu puternicul lider libian Gaddafi. Conform acordului, Gaddafi trebuia să renunțe la armele de distrugere în masă în mod pașnic, iar SUA nu vor încerca să-l îndepărteze de la putere.
Părea o afacere bună la vremea respectivă, dar administrația Obama nu s-a ținut de ea. În schimb, într-o operațiune având-o pe Hillary Clinton ca vârf de lance, Statele Unite au mers și l-au răsturnat oricum. Răsturnarea s-a dovedit a fi un dezastru. Libia a explodat în haos și război civil, iar refugiații au invadat Europa, destabilizând guvernele în zonă. Dar, la vremea aceea, Clinton a crezut că a fost un mare triumf: “Am venit, am văzut, a murit”, a glumit ea despre răsturnarea lui Gadhafi, iar consilierul Sidney Blumenthal a încurajat-o să-și prezinte ”strategia de succes” ca dovadă a aptitudinii sale pentru cel mai înalt birou din țară. Este surprinzător cum de Clinton a obținut acordul pentru dezlănțuirea acestui dezastru, un eșec umanitar și strategic de ordinul întâi. (Și, bineînțeles, prejudiciul încă se rostogolește: cât de posibil mai poate fi ca liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, să renunțe la armele sale nucleare după ce a văzut lipsa de valoare a promisiunilor Statelor Unite față de Gadhafi?) În timpul scurtului său mandat în funcția de primar democrat, fostul senator James Webb a evidențiat problema, spunând că America “a scos la iveală o serie de angajamente de natură tribală. Acum nu se poate ajunge la aeroportul din Tripoli, cu atât mai puțin la Benghazi”. Dar, pe măsură ce dezastrul din Libia continuă să se desfășoare, rolul lui Clinton în problemă captează din ce în ce mai puțin atenția. Poate că subiectul este îngropat sub celelalte dezastre ale lui Clinton / Obama din Orientul Mijlociu. Un astfel de exemplu ar fi problema siriană prost degizată pe care Fred Hiatt a numit-o în Washinton Post “dezastrul umanitar și cultural de proporții al epocii”. Vă mai amintiți de “linia roșie” a președintelui Obama pe care a încălcat-o Siria, și de care același Obama nu a ținut cont? Acest lucru a condus la valuri destabilizatoare de refugiați care ajungeau și în Europa.
Și, bineînțeles, mai e și politica cu privire la Yemen, despre care Obama se lăuda ca fiind un model de urmat pentru războiul împotriva terorismului. Dar acum Yemenul distrus de război este un alt exemplu de dezastru umanitar. Totuși, starea din Libia este ceva aparte. În Siria și Yemen, cel puțin situația era deja rea. Înainte ca Hillary Clinton să se implice, Libia a fost relativ stabilă și nu reprezenta nici o amenințare strategică pentru Statele Unite sau aliații săi. Acum este o oroare, cu oameni care sunt vânduți la propriu în piețele de sclavi. În campania prezidențială din 2012, vicepreședintele Biden a spus unui grup de afro-americani că Republicanii ”vă vor pune pe toți din nou în lanțuri”. Dar s-a dovedit că au fost politicile lui Clinton cele care au dus la vânzarea de negri. Având în vedere că unii consideră că Hillary va mai candida și la alegerile din 2020, este important să se cunoască acest lucru.
Autor: Glenn Harlan Reynolds, profesor de drept al Universității din Tennesseen și contributor la USA Today
Sursa: USA Today
Traducerea: Tudor Hociung