Site icon gandeste.org

Crapă șmecheriile din politică și Sănătate

Pînă la urmă toate ies la iveală. Mai ales în vremuri ca acestea. Tot se află că la sfîrșitul procesuli de producție, o mască pentru purtat pe stradă face binișor sub un (1) leu. Și că la învîrtelile Georgetei Bumbac putea să ajungă la orice preț. Cînd un afacerist cu plaje din anii 1995, de la învîrtit facturi, ajunge să dirijeze afacerile Ministerului Sănătății, nu se putea decît să ajungem în criză de orice medicament și de orice material sanitar.

Atacul brancardierilor multilateral dezvoltați asupra Sănătății 
Un prieten din provincie îmi spune că la Cluj-Napoca, Terapia poate produce Lopinavir/Ritonavir, medicamente folosite în prima linie pentru tratarea infecției cu coronavirus. Dar nu-l comandă nimeni și nici aprobare de producție nu se poate obține. Un alt prieten, medic, îmi spune că nu poate trimite spre testare nici un suspect.

A încercat, dar numai spitalele de boli infecțioase o pot cere. Ceilalți, doar cu aprobarea DSP-ului. Iar DSP-ul nu răspunde la telefon nici după 4-5 zile. Dotarea este lamentabilă, improvizată și obținută la prețuri umflate. La CNAS, la Ministerul Sănătății s-au pus la cale afaceri de tot felul. Ies la iveală pentru că încep să crape.

Ca să nu fiu bănuit de resentimente (nu cunosc personajul!!), reproduc un articol despre dirijoarea afacerilor din Ministerul Sănătății din guvernele Pintea, Costache și celelalte dar și din cel al Fianțelor, articol publicat de ziarul Replica din Constanța în anul 2013. Și atunci, Georgeta Bumbac a fost investigată, tot la cererea premierului de atunci.
Nu vă rămîne decît să va așteptați la medicamente bune, ieftine și la un dezastru pe măsura personajelor care au căpușat insituțiile statului român:

”Constănţeanca Georgeta Bumbac, dată de premier pe mâna procurorilor pentru ilegalităţi comise în Ministerul Sănătăţii

Corpul de control al primului ministru va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la Ministerul Sănătăţii (MS), care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, privind încheierea şi derularea contractului între minister şi SC Adi Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea unui program de contabilitate. Potrivit raportului Corpului de control al premierului, urmează ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei. În vederea valorificării constatărilor şi concluziilor, raportul va fi transmis PÎCCJ, pentru cercetarea posibilelor aspecte de natură penală, Ministerului Sănătăţii, Secretariatului General al Guvernului şi Cancelariei primului-ministru spre informare.
Personajul principal în acest scandal este controversata funcţionară constănţeană Georgeta Bumbac. Potrivit oficialilor Guvernului, Bumbac intenţiona să acorde contractele de mentenanţă a licenţelor oferite MS de către Adi Com Soft SRL prin încălcarea legii privind achiziţiile publice. Concret, Georgeta Bumbac, în calitatea sa de director în cadrul MS, impunea structurilor din teritoriu încheierea contractelor de mentenanţă cu firma Adi Com Soft. Foarte interesant este faptul că Georgeta Bumbac are o colaborare veche cu această societate, care a oferit softuri similare de contabilitate şi Ministerului de Finanţe, unde constănţeanca este, de asemenea, director.
Ministrul Sănătăţii se spală pe mâini de Georgeta Bumbac: zice că funcţionara a acţionat de capul ei!
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus ieri că Georgeta Bumbac a trimis în nume personal circulara către instituţiile publice din subordinea MS pentru încredinţarea serviciilor de mentenanţă către Adi Com Soft şi a spus că s-a declanşat o anchetă împotriva funcţionarei. Adi Com Soft are sediul la marginea satului Bradu, din judeţul Sibiu, şi este deţinută de Maria Prund, în calitate de unic asociat şi Ioan Prund, director general. Ioan Prund susţine, potrivit presei centrale, că suspiciunile de corupţie care planează asupra firmei sunt neîntemeiate, în condiţiile în care Adi Com Soft a încasat o sumă infimă de la MS pentru licenţele de contabilitate livrate, în timp ce alţi jucători de pe piaţa de profil rulează afaceri de milioane de euro. Afacerea a fost încheiată pe timpul fostului ministru Vasile Cepoi, iar acum se discutau condiţiile de asigurare a mentenanţei respectivelor licenţe. A fost momentul în care Georgeta Bumbac n-a mai aşteptat proceduri legale de achiziţii publice şi a trimis o circulară instituţiilor din subordinea MS prin care le impunea să ofere serviciile de mentenanţă firmei din Sibiu, după cum a constatat Corpul de control al primului ministru.
A mai fost implicată într-un scandal de corupţie
Şefa Direcţiei de Contabilitate din Ministerul Sănătăţii, care, printr-o coincidenţă (!), are funcţii de conducere şi la Ministerul de Finanţe, adică exact singurele două ministere care au contracte cu Adi Com Soft, a mai fost implicată în scandaluri de corupţie. Alături de Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, dar şi de alţi membri ai Comisiei de Autorizare a Antrepozitelor Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, constănţeanca Georgeta Bumbac a fost cercetată penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. La acea dată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a scos-o nevinovată. Acum, Georgeta Bumbac a fost dată de premier direct pe mâna procurorilor de la Parchetul General.
O funcţionară orientată încă din 2010, când preda la Spiru Haret!
De asemenea, amintim că, în 2010, când la acea vreme Georgeta Bumbac era funcţionar în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, cotidianul „Replica” prezenta activitatea acesteia. Mai exact, „Replica” de Constanţa atrăgea atenţia că Georgeta Bumbac se află în incompatibilitate, având în vedere că deţinea şi o firmă de contabilitate. În paralel, Bumbac figura şi pe statele de plată ale unei universităţi, acest lucru conducând la suspiciunea că funcţionara „chiuleşte” de la DGFP pentru a-şi onora cursurile cu studenţii. Urmare a verificărilor, a rezultat că programul de lucru de la DGFP este de la 8.30 la 16.30, iar cursurile pe care le preda Georgeta Bumbac aveau loc tocmai în acest interval. Mai exact, miercurea, în intervalul orar 12-14, Georgeta Bumbac preda „Proiecte financiar bancare”, la Universitatea Spiru Haret. Suntem curioşi, în aceste condiţii, dacă Georgetei Bumbac îi sunt tăiate orele lipsă de la celălalt serviciu sau, dacă nu cumva, recuperează miraculous, în extra-program, deşi aşa ceva nu există la DGFP. (Cristian ANTON, Replica, 2013)

Poate, după lectura acestui articol, veți înțelege de ce Rezerva de stat era goală, de ce licitațiile sunt cîștigate de trusturi de pe la sate, de ce se zbate Cristian Bușoi să aibă un secretar de stat la Ministerul Sănătății. Și de ce vrea Vlad Voiculescu să revină la Sănătate.
Cum a fost posibil ca sub amenințarea de pandemie, transmisă oficial de organisme internaționale, guvernul Orban să nu se pregătească de nici un fel? Și să insiste cu menținerea aceluiași ministru, total străin de sistemul public de Sănătate?

Vaca de muls a bugetului public intră în agonie. Nu știu de ce, dar discreția DNA-ului din aceste zile mi se pare un semn de contaminare. Dar nu cu noul coronavirus COVID- 19!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version