Nu am nici o îndoială că din ce în ce mai multă lume o duce din ce în ce mai greu. Cu așa economie nici nu putea fi altfel! Iar economia nu are de unde scoate atîția bani din moment ce o gîndire de sorginte proletară domină guvernare. Taxe peste taxe, aprobări peste aprobări, reglementări pentru reglementări.
Mai știe cineva cîte taxe apasă o firmă pînă la profit? România a rămas încă bolnavă de contabilitatea comunistă. Să taxăm bogăția și să le dăm bani celor defavorizați. Ei sunt mulți, ei înclină balanța voturilor și pe ei trebuie să-i mulțumim! Asta este filosofia politicii lui Marcel Ciolacu. A făcut buzoianul bani dintr-o activitate economică? Din cîte știu a fost doar slujbaș la Omar Hayssam. Și pescar de agrement, nu de profit! Judecata lui economică se reduce la luatul de pe cei care produc și mărirea salariilor și a pensiilor pentru cei jupuiți de patroni. Atîta poate. După privirea lui moale și flămîndă de putere, Ciolacu arată a om care nu poate depăși promisiunile.”O să mărim, o să vă dăm!” Nu cred că înțelege că majorînd pensii cu 10-15-20 %, nu va ferici pe nimeni. Iar o creștere șocantă a pensiilor și a veniturilor fără o creștere mai mare a acestora nu se poate încheia decît în inflație. Adică într-o groapă economică în care numai el și cei cîțiva din preajma să mai țopăie de bucurie.
Soluția este una destul de simplă. Creșterea economică provenită prin declanșarea unui dinamism economic bazat pe o piață viguroasă.
L-ați auzit pe Marcel Ciolacu și pe Paul Stănescu sau pe Gabriela Firea vorbind despre așa ceva? Nu știu, nu înțeleg și nici nu le pasă. Cîtă vreme sunt la putere, lor le crește, indiferent cum evoluează economia. Nici Lenin, nici Brejnev și nici Ceaușescu n-au înțeles asta. Ei au luptat împotriva bogăției și a profitului pe care l-au vrut împărțit către toată lumea. Și niciodată n-au izbutit să se apropie de cît au promis.
Încercați să găsiți strategia de dezvoltare a PSD-ului. O ține mereu cu investițiile din care pe parcursul unui an tot ronțăie și taie ca să acopere obligațiile de plată pentru pensii și pentru gonflatul stat bugetar.
Ce zic și cum gîndesc cei din PSD să ridice țara? Prin taxe!
N-au curajul să o zică pe șleau, dar publică pe un grup public intitulat „Susținem PSD” (pe Facebook, pentru tot poporul) o asemenea argumentație nesemnată scrisă în cel mai pur stil proletar:
”A venit momentul să ne gândim la taxarea mai consistentă a bogăției și a luxului. Este o dezbatere legitimă care se poartă pretutindeni în Europa și în lume.
Realitatea imposibil de negat este că pandemia a adâncit inegalitatea socială. În primul an al crizei, oamenii cu venituri reduse au fost în primejdie să-şi piardă locul de muncă şi salariul. În cel de-al doilea an, ei văd cum – cu veniturile practic înghețate – sunt obligați să reziste în fața unui uragan devastator al scumpirilor. Cei bogaţi, în schimb, au trebuit să se restrângă mult mai puţin.
Majoritatea și-au recuperat în 2021 pierderile din anul precedent – iar dacă încă nu s-a întâmplat asta, cu siguranță nu s-au gândit să renunțe la a-și încălzi apa piscinei de teama facturii la energie. Și nici să renunțe la cel mai nou bolid de lux din pricina scumpirii carburantului. O creștere progresivă a impozitului pentru a doua sau a treia casă ori mașină ar fi, în cazul lor, o cheltuială insesizabilă.
De aceea, am enunțat înaintea începerii negocierilor pentru formarea noului guvern un principiu simplu: taxe mai mari pentru bogați și beneficii pentru cei cu venituri reduse si medii. Cine deține vile impresionante cu piscină, cine își permite să aibă iaht și schimbă an de an limuzinele de lux nu va suferi prea tare din pricina creșterii cu câteva procente a impozitului. În schimb, în cazul salariaților cu venituri mici din companiile private, creșterea veniturilor – nu doar prin majorarea salariului minim, care este obligatorie – inclusiv printr-un sistem de mărire a deducerilor pentru familiile cu copii ar putea aduce un plus de 3-400 de lei lunar. Iar pentru familii în care fiecare dintre părinți câștigă în jur de 2500 de lei net, acești bani în plus chiar contează! Am putea genera, doar prin acest sistem simplu de deduceri, creșterea veniturilor a 85% dintre salariați cu un impact bugetar marginal ce nu depășește 0,2% din PIB”.
La mintea lor de pafariști economici, liderii PSD urăsc bogăția, inclusiv mașinile scumpe. Să moară sau să crape ăia care le conduc! Nu pot trece nici cum de această judecată revoluționară. Habar n-au că o mare parte din proprietățile imobiliare și din mașinile de lux superscumpe sunt, de fapt, înmatriculate pe firme și trecute ca mijloace fixe ale acestora. Nu au habar că taxarea mijloacelor de lux pe companii este o evaziune mascată și o sursă uriașă pentru buget, după cum nici dezvoltările imobiliare uriașe pe persoană fizică nu le spun nimic. Probabil că le practică și ei prin intermediari.
De ce se limitează PSD-ul numai la creșterea impozitelor și de ce nu încearcă să stimuleze creșterea economiei?
E ca si cum am cere un răspuns de la Bulă cu o întrebare rostită în limba japoneză!
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: cotidianul.ro