Plagiatul ministrului Lucian Bode face primele valuri ale anului. Doctorul în științe cu expresii de tehnician veterinar se luptă să nu fie consultat la produsele gîndirii sale. Favorit al președintelui Iohannis în PNL (și curea directă de transmisie!), Bode poate fi socotit emblematic pentru grupul care domină PNL-ul. Cu un doctorat rupt în cur, ca și Nicolae Ciucă, el face parte din aceeași linie de gîndire cu Eduard Hellvig și cu Rareș Bogdan, cu aghiotanții grupului de la Cluj. Trăsăturile lui sunt arhicunoscute. Gură mare, solidaritate, tupeu și mediocritate lustruită. Pe aceleași „valori“ se bazează și frații de cruce („siglă“) de dincolo de gard. Adică, liderii din PSD cu ultrașcolitul Ciolacu, poeta Gabi Firea-Pandele (mai nou, profilată și pe tramvaie turcești), cu agrarul Paul Stănescu și cu figura de comerciant portuar a fostului prim-ministru Tudose. Toți s-au învîrtit pe la porțile universităților, s-au făcut că studiază sau că frecventează diverse forme de studii strategice și de apărare (utile și la consolidarea legăturilor lor cu sistemul). Unii au mușcat din tentativa de a fi doctori în științe, alții s-au lins pe bot înainte de a începe și s-au mulțumit că au ajuns între produsele prostocrației românești ajunse la sau în jurul puterii.
Lucian Bode, după părerea mea un biet neica Bode susținut de confrați din județul Sălaj, este doar un descurcăreț care s-a instalat la Interne și, în numele liberalilor și al relațiilor mai apropiate cu președintele Iohannis, trage sfori și pe la alte ministere. El a intrat în conflict cu Universitatea din Cluj, și ea conectată prin rector și alte somități cu SRI-ul și cu instituțiile sale. Neica Bode încearcă un truc juridic pentru a scăpa din rușinoasa condiție de plagiator. La fel a făcut și Nicolae Ciucă. Un fel de cîr-mîr tip „să analizăm dacă este adevărat sau nu“. Acesta supraviețuiește așa șifonat și împușcat într-un picior și în doi-trei neuroni. La fel, încearcă și neica Bode! Rectorul Universității din Cluj (și el unul de pe liste!) ne anunță o operațiune făcută cu fermitate, obiectivitate și corectitudine. Prezența lui Eduard Hellvig la contorsionata conferință de presă și Catedra de studii de securitate sunt „garanții“ de obiectivitate și exemple grăitoare. La o adică, doar cu tupeu sau cu un rușinos lins pe bot au supraviețuit și Victor Ponta, și Codruța Kovesi, și Florian Coldea și atîția alții.
Explicația este simplă. Boala este veche și sistemul de evaluare și decernare din țara noastră a fost virusat din chiar originile sale și așa a rămas pînă în zilele noastre. Funcționarea și evaluarea acestuia, așa false, sunt rodate și eficiente. Sistemul are în vîrful piramidei un academician, pe Ioan Aurel Pop, și el apropiat de sistem, fiind un permanent scăldat în mai multe ape. Așa-zisul conducător al Academiei Române s-a prefăcut că se retrage și a cerut ca mecanismul să fie mai tolerant, el rămînînd la sforile sistemului ca jucător de bază în culise mediocrității academice.
Scandalul cu plagiatul lui neica Bode, ușor de multiplicat în funcție de nevoi și posibil de lansat în mii și mii de cazuri, este ca o scînteiuță din mulțimea de pîlpîiri la vîrful piramidei, cea cu o bază uriașă, ridicată pe tot învățămîntul românesc. Este vorba despre sistemul fals, corupt, ineficient, costisitor și, în același timp, subfinanțat al învățămîntului românesc. Pe seama acestei situații, a lansat președintele Klaus Iohannis cunoscutul său program numit „România educată“, cel care indică la miligram neputința sibianului de la Cotroceni.
Doctoratul lui Lucian Bode nu-i decît povestioara veselă din antologia cu povești nebune despre impostori, educație și performanță în țara noastră.
Sunt convins că ea se va sfîrși ca toate celelalte.
Autor: Cornel Nistorescu