Din cînd în cînd revin la diverse știri să văd ce mai este nou. Așa, printre altele, am vrut să aflu ce s-a mai ales de Dragoș Dobrescu și de Doru Boștină, doi crai ai afacerilor din umbră și din culisele politicii românești. Mai ieri, ziarele mici chițăiau, în vreme ce televiziunile pline de ifose se făceau că plouă la vestea că numiții Dragoș Dobrescu și Doru Boștină, plus un om de afaceri italian, au fost trimiși în judecată. Italianul o fi pe cine știe unde, Dobrescu prin Monaco, salutare taică și noroc!
Ia să vedem dacă îi mai caută cineva! Și ce aflu? Că omul de afaceri Pier Luca Canino, care era mai mult decît un om de afaceri, și Dobrescu, care este și el mai mult decît un om de afaceri, iar Boștină, așișderea, sunt trecuți prin ciur și prin dîrmon și au scăpat de fiecare dată.
Cînd să strîng mai multe informații despre cei trei, iaca aflu că Pier Luca Canino, zis om de afaceri, a fost destituit de ceva vreme din fruntea companiei Astaldi. ”Om de afaceri”-liber, cercetat în libertate, ca să vedem și noi cum se luptă DNA-ul cu corupția. Astaldi este o companie italiană de construcții, destul de cunoscută în Europa și care cîștigă mai toate marile licitații din România. De la calea ferată, poduri, metrou, drumuri, tronsoane de autostradă, toate au ajuns și continuă să ajungă la Astaldi România, parte a grupului italian Astaldi.
Zilele trecute a circulat un comunicat al DNA.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și un avocat), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic și cumpărare de influență, comise în forma autoratului și a complicității și spălarea banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: În contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri, ambii inculpați în cauză, suma de 1.000.000 euro (plătibili în decursul a patru ani), în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din București, pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.
Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de ”mentenanță”.
În această modalitate, la data de 09 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrași sub formă de cash.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, sumă care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Nu care cumva să ne imaginăm că sus-numiții ar fi considerați vinovați înainte de vreo sentință definitivă. Dar să ne întrebăm dacă la data faptei Pier Luca Canino era un om de afaceri venit de colea dintr-un SRL sau managerul (directorul executiv ) al Astaldi România? Nu cumva corupția cercetată de DNA nu s-a produs între un buticar și doi mafioți, ci între o multinațională cu antecedente în corupția din România?
Și săpăm mai departe. Pier Puca Canino a fost implicat în multe alte dosare de afaceri necurate. Nu el, cu nevasta, ci el, în numele firmei pe care o conducea. Una dintre ele s-a încheiat cu o condamnare la 5 ani de detenție pentru Marin Anton, secretar de stat la Ministerul Transporturilor din partea PNL, țuțărul Elenei Udrea din perioada sa de glorie politică. Citez dintr-o motivare a unei sentințe reluată de Club Feroviar:
”Voi vreţi să mai lucraţi la aeroport?“ Tribunalul Bucureşti a motivat sentinţa de condamnare a celor doi foşti oficiali din Ministerul Transporturilor, iar documentul scoate la iveală cum a fost cerută, în cursul anului 2009, mita de peste 20 de milioane de lei şi cum s-au dat banii. Concret, pentru continuarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă“ Otopeni de către o asociere condusă de Astaldi era nevoie de o hotărâre de Guvern prin care să fie aprobaţi noii indicatori tehnico-economici. Pentru Astaldi, care avea amenajarea de şantier făcută, fiecare zi de întâziere însemna costuri, astfel că reprezentanţii companiei au început să se intereseze care sunt motivele pentru care, deşi au trecut câteva luni de când documentaţia a plecat de la Compania Naţională Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Bucureşti S.A. Otopeni spre minister, hotărârea de Guvern întâzie. Cu ocazia unei întâlniri de pe un şantier din judeţul Constanţa, Adrian Ionescu, director în cadrul CNADNR, l-a întrebat pe un reprezentant Astaldi: „Voi vreţi să mai lucraţi la aeroport?“ (Club feroviar.ro)
Filiala Astaldi din România a fost menționată și într-un dosar de spălare de bani deschis de un procuror al Regelui în Belgia. Acolo, cercetarea continuă. În România, afacerea cu bani pentru USL (reprezentat la vremea respectivă de prietenia Victor Ponta-Crin Antonescu) a fost ”mermelită”. Ce a zis DNA și despre asta? Reproduc tot din Club Feroviar:
”Înainte de înregistrarea dosarului penal din România de la Direcția Națională Anticorupție, atât filiala Astaldi Spa Sucursala Gheorghe Petrașcu, cât și Team Delta Proiect au făcut obiectul unui amplu control fiscal de la ANAF, în perioada 2015 – 2016. În rechizitoriul DNA se arată că administratorul sucursalei din România a companiei Astaldi, Pier Luca Canino, a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț pe 1 noiembrie 2018 în care reclama posibile fapte de corupție săvârșite de Roberto Favino și de soția acestuia, Mihaela Szechely. Denunțul lui Canino, făcute la aproape un an de zile de la sesizarea din oficiu a DNA, a fost conexat la dosarul din 2017 al DNA, constituit ca urmare a sesizării autorităților din Belgia.
În iunie 2019, Andrea Danese, director general al Astaldi Spa Italia, responsabil de sucursala din România a companiei, a dat și el o declarație la DNA, considerată tot denunț, în care relata că Pier Luca Canino i-ar fi spus din 2012 despre faptul că Roberto Favino i-ar fi cerut bani negri pentru rezolvarea problemelor Astaldi din România.
Victor Ponta și Crin Antonescu, beneficiari ai banilor din Dosarul Mită la CFR
DNA reține în rechizitoriu faptul că cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au stabilit că în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, societatea EBLE SPRL a efectuat către societăți din România plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din 2012, beneficiar al acestor servicii fiind Uniunea Social-Liberală (USL), formată din PSD și PNL. Din audierile făcute în România de procurori rezultă că din banii din Belgia colectați în urma unor acte de corupție, s-au plătit mai mult servicii prestate pentru partea liberală a USL.
”Cu privire la aceste fapte, săvârșite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autoritățile belgiene”, arată Direcția Națională Anticorupție în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Mario La Sala referitor la plățile făcute din Belgia către USL”. (Club Feroviar)
Nu cumva a venit vremea să luăm de la capăt toate dosarele de mită și spălare de bani în care apare Astaldi? Nu cumva contractul semnat de Andreea Lambru, secretar general adjunct al PNL (la vremea cînd Eduard Hellvig era secretar general) duce la spălarea de bani din Belgia, comisă pentru campania electorală a USL? Adică a partidelor care acum alcătuiesc tandemul unei guvernări mai bezmetice decît cea din vremea USL.
Și pentru care DNA-ul se face că îl cercetează pe un director italian care s-a salvat cu autodenunțuri și cu purtarea de tehnică de înregistrare, în vreme ce beneficiara corupției și autoarea faptelor, Astaldi, rămîne de neatins din rațiuni pe care procurorii DNA încă nu pot (sau nu vor!) să le explice.
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: cotidianul.ro