Site icon gandeste.org

Cornel Nistorescu: Ignoranța în uniformă

După salarii și pensii, a venit vremea cadourilor pentru  copii. Este chiar o continuare a măsurilor sociale menite a măguli populația defavorizată.  PSD-ul zice că școlile ar putea  trece la uniforme gratuite pentru elevii din învățămîntul  preuniversitar. Și se pregătește să legifereze.

Pot, dacă vor și dacă au bani!

Avem de-a face cu un proiect de lege ajuns la Senat și inițiat, bineînțeles, de un parlamentar PSD. Cum să nu folosească toamna electorală pentru a lua o măsură  ajutătoare pentru părinți. Dar, dacă erau așa de preocupați, de ce n-au introdus prevederea în Legea nr.198/2023?  De ce în Legea învățământului preuniversitar  promulgată în 2023 au sărit peste o asemenea prevedere, mai ales că era vorba de fanfaronicul proiect prezidențial supranumit „România  Educată”? Le-a scăpat? Sau proiectul de lege cu uniformele gratuite a fost păstrat ca un cartuș de rezervă bun de tras în buza alegerilor?

Proiectul de lege aflat la Senat conține două prevederi. Prima prevede caracterul facultativ al măsurii:

„Conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare”.

Iar a doua, caracterul gratuit:

„Uniforma școlară se acordă elevilor în mod gratuit, finanțarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau al altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, cât și din fonduri externe nerambursabile”.

Cât se poate de clar, dar și generator de confuzie! Adoptarea uniformei este la alegerea conducerii școlii, iar punerea în practică, după bugetul avut la dispoziție. Va fi obligatoriu, dar nu există sau nu mai ajung  banii! Elevii din unele școli vor  purta uniformă. Alții, nu. Vom avea orașe cu elevi în uniformă, dar și orașe fără, cu ținute  la  liber și la ultima modă.

Abia de aici va începe nebunia!

Cîrpacilor noștri de legislație le scapă lucrurile de sub neuroni. Starea generală a școlii coboară vertiginos de la modest la vale. Elevii sunt din ce în ce mai departe de normele de comportament și de cele gramaticale. Mulți dintre ei sunt mai aproape de ignoranță decît de preocupări de cunoaștere. Nu depășesc preocuparea de a ajunge la un Untold, la un Electric Castle și la Beach, please! E de așteptat ca, în unele locuri, decizia de purtare a uniformei să fie primită cu refuz, poate chiar cu proteste. În altele, mai ales în colegiile cu  faimă, să fie percepută ca o formă de apartenență la un grup de elită. Ține și de condiția școlii, și de capacitatea dascălilor de a impune trecerea la această formă de identitate.

La clasele mici, uniforma ar putea fi chiar o mînă întinsă celor nevoiași. La clasele mari, ar fi doar o încercare de acoperire a României pestrițe și din ce în ce mai ne-educate.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/ignoranta-in-uniforma/

Exit mobile version