Site icon gandeste.org

Cornel Nistorescu: Cutremur electoral

Cine ține minte cîteva puncte din programul lui Călin Georgescu? Nu tu kilometri de autostrăzi, nu tu proiect de industrializare, nu tu creșterea de salarii și de pensii, nu intrare în spațiul Schengen de la 1 ianuarie și nici eliminarea vizelor pentru SUA. S-a menținut la valori morale și patriotice, la legătura cu istoria și a invocat exasperant poporul. Nu declara ritos ca Lăsconi că el iubește românii. Dar a f0losit cuvîntul popor mai mult decît oricare altul. Atît de mult încît mulți s-au îndoit și l-au acuzat de fanfaronadă. Este drept, Călin Georgescu nu și-a permis niște aroganțe cu avioane private, nu a participat neputincios la îmbogățirea pe merit a nepotului, nici n-a susținut o nevastă de patron Nordis în fruntea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. De un deceniu și jumătate, Călin Georgescu vorbește mai mult despre apă, hrană și energie care nu prea fac audiență. Și o ia mereu de la capăt.

Și, cu toate astea, puțin știu despre acest proiect detaliat și într-o carte. De două săptămîni, Călin Georgescu a invadat social media și a surclasat toată campania electorală a contracandidaților. Nu cu promisiuni, ci numai rezumîndu-se la valori morale și istorice, fundamentale pentru existența unui popor.

„În această duminică, a 30-a după Rusalii, este pilda tânărului bogat, care ne amintește că, indiferent de bogăție, dacă nu-l ai pe Dumnezeu, nu ai nimic. Astăzi, bogații sistemului din România s-au sărăcit, iar poporul român, cel sărăcit, s-a îmbogățit cu un nou sens. Tot ce s-a întâmplat până acum reprezintă o trezire a conștiinței, iar ceea ce am trăit, fie că a fost bine sau rău, trebuie să ne facă să înțelegem importanța”.

Cu acest ton acuzator și mesianic, Călin Georgescu le-a spus compatrioților noștri ce voiau să audă și le-a arătat un drum spre regăsirea identității și a valorilor românești, atît de minimalizate de la Bruxelles și de slugarnicii propagandiști de la București. Valul de suveranism este european, iar discursul său l-a reprezentat cel mai convingător. Din păcate, limbajul său se apropie de un curent sancționat de istorie și asta îl transformă într-o mare problemă pentru toată societatea românească.

Toată lumea dă vina pe tiktok. În văzul populației s-a desfășurat o campanie electorală, iar pe rețelele sociale o alta. Este de vină Călin Georgescu? N-or fi fost „marcate” mesajele sale, dar ele și-au atins ținta pentru că vorbeau despre lucruri importante pentru toate categoriile de români. Nu tiktok-ul i-a nenorocit pe adversarii lui Georgescu, cît inadecvarea acestora la nevoile oamenilor și la așteptările celor tineri.

Abia acum se vede cît de inutilă a fost campania electorală în raport cu nevoile și aspirațiile poporului român. Este vina politicienilor că au coborît discuțiile la un nivel atît de scăzut, dar și al televiziunilor că au pus umărul la minimalizarea problemelor importante ale României. Și au făcut-o nu din lașitate, ci din neprofesionalism. Oricît de mult au încercat ziariștii să-i ridiculizeze pe candidați sau să-i prindă cu lacune și greșeli, campania toată, așa hăhăită și superficială cum a fost, este opera unei prese care nu mai poate ieși din formatul bulevardier.

Prea am pierdut zile și săptămîni ca să vedem politicieni povestind despre copilărie, despre vacanțe și nimicuri, despre feluri de mîncare și rude, despre neveste, despre amantlîcuri și despre cum se chinuie să vorbească limbi străine.

Slabă ofertă de candidați, dar și mai slabă de ziariști și de întrebări. De aici, începe spațiul liber pe care s-a putut afirma de unul singur Călin Georgescu. Și tot de la presa asta care, de cîțiva ani, reține fiecare propoziție de doi lei a primăriței din Cîmpulung Muscel vine și Lăsconi.
Care ar fi programul minim al Elenei Vasilica Lăsconi? Nici ea nu depășește nivelul unui soi de bla-bla scăldat în zîmbete, cu mers șleampăt și cu surîsuri la comandă.

Niciodată, România n-a avut la acest nivel o asemenea nulitatate politică și n-a tratat-o cu atîta parfum și cu floricele fără să o întrebe ce vrea să facă pentru țară și de ce se bagă.

Cea mai mare nenorocire a picat pe liberali. Decontează o lungă perioadă de amăgire. Niciodată, PNL n-a avut o echipă atît de slabă, de antipatică și de depărtată de nevoile poporului român. La ei, cutremurul politic s-a resimțit cel mai puternic.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version