Cea mai mare organizație patronală din Marea Britanie și principalul organism sindical au lansat un semnal de alarmă privind posibilitatea ca tot mai multe companii britanice să implanteze cipuri personalului pentru „îmbunătățiea securității”, scrie The Guardian.
BioTeq, firma din Marea Britanie care oferă implanturi de cipuri întreprinderilor și persoanelor fizice a instalat deja 150 de astfel de dispozitive în Marea Britanie.
Cipurile mici, implantate sub piele, între degetul mare și arătător, sunt similare cu cele pentru animalele de companie. Ele permit oamenilor să-și deschidă ușa de la intrare sau de la birou, să-și pornească mașina doar cu o mișcare a mâinii și au, de asemenea, capacitatea să stocheze date medicale.
O altă companie, Biohax din Suedia, oferă, de asemenea, implantarea de cipuri umane de dimensiunea unui bob de orez. Reprezentanții companiei au declarat pentru Sunday Telegraph că se află în discuții cu mai multe firme juridice și financiare britanice cu privire la decizia de a implanta microcipuri angajaților lor, inclusiv pentru o mare companie cu sute de mii de angajați.
CBI, care reprezintă 190.000 de întreprinderi din Marea Britanie, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această perspectivă. Unul dintre liderii sindicatului, Frances O’Grady, a declarat: „Știm ca muncitorii sunt deja preocupați de faptul că unii angajatori folosesc tehnologie pentru a-i controla, diminuând dreptul personalului la intimitate. Microciparea ar oferi șefilor și mai multă putere și control asupra muncitorilor lor”.
În Suedia aproape că a devenit o modă. Mii de suedezi au microcipuri implantate sub piele, pentru a nu mai fi nevoiți să aibă asupra lor carduri, acte de identitate și chiar bilete de tren. De asemenea, zeci de angajați de la o companie americană din Wisconsin au fost de acord să-și introducă în mâini microcipuri, pe care le-ar putea folosi pentru a cumpăra gustări, pentru a se conecta la calculatoare sau pentru a folosi xeroxul.
Autor: Ștefania Brândușă
Sursa: Activenews