Occidentul e în plină degringoladă. Practic, nu știe ce să mai facă în cazul pandemiei. Problema lui e ideologia, transformată în dogmă. Este incapabil să ia decizii care contravin dogmei, având la îndemână tot ce îi trebuie: capacitate de inovare, cercetare-dezvoltare, infrastructuri, mijloace umane, materiale, financiare. Dogma? Cea a pieței libere! Care rezolvă problemele, fără intervenția statului.
De un an și ceva țările UE n-au investit în creșterea locurilor de la ATI! Pentru că, nu-i așa, ar face concurență neloială sistemului privat, a cărei contribuție la rezolvarea crizei este zero. Sistemul privat s-a ocupat de chestiile bănoase, care implică doar costuri minime! De exemplu analizele, testele, etc. Un laborator de analize contaminat nu este, practic, o pierdere. Un spital contaminat, da, e o problemă de costuri!
Deciziile puterilor publice, în toate țările, au sleit visteriile sistemului public de sănătate, au distrus, practic, spitalele publice, unde nu a fost angajat personal suplimentar. Toată lumea dă din umeri, în timp ce țări mult mai sărace, dar cu o viziune solidă despre ce au de făcut, gestionează criza mai bine, cu costuri mult mai mici.
Dacă iese smotocit din criza asta, vinovat va fi ghinionul, nu liderii de doi bani care-l conduc. Și atunci, de ce s-ar întrebuința în interesul cetățeanului? Capitalistul nostru, stăpânul nostru, nu?
Autor: Constatin Gheorghe