Cum vă tot spun de ani buni, SUA folosesc statele foste socialiste pentru a slăbi, și la limită, pentru a distruge UE. Pentru că și UE este un competitor strategic al SUA, dacă v-a scăpat acest amănunt.
Conflictul din Ucraina nu va înceta prea curând. Pentru că aceste state, vezi Polonia, vezi țările baltice, vezi Cehia, Slovacia, România, văd în acest conflict un soi de șansă pentru a răzbuna istoria, și a le-o trage rușilor. Sigur, uită că NU despre Rusia a fost vorba după WW II, ci despre URSS, din care făceau parte și țările baltice, și Ucraina. Singurii care au înțeles consecințele acestei ”revanșe” au fost ungurii. Care chiar ar avea motive de revanșă! Dar pun interesele Ungariei înaintea acestor prostii cu aromă de ”istorie”, de fapt isterii fabricate. De Bulgaria nu pomenesc, că nu înțeleg ce joacă. Sincer nu înțeleg, deci nu mă bag.
”Revanșa” împotriva istoriei este pe cât de absurdă, pe atât de lipsită de rezultate. Este doar un mod de a alimenta conflictul din jurul Ucrainei, și de a fragmenta continentul. Unitatea Europeni nu mai există. Esticii, tratați mizerabil de Bruxelles, au trecut, cu arme și bagaje, în tabăra americană, tot pentru a-și lua revanșa, de data asta în fața ”fondatorilor UE”.
Așa că în Ucraina se joacă pe mult mai multe mize decât ne place nouă să recunoaștem. După ce conflictul se va stinge, într-un fel sau altul, esticii se vor trezi că trebuie să facă față resentimentelor ambelor tabere: și ale Bruxellesului, care sigur știe ce jucăm, dar nu are ce face acum, dar care are cu ce ne penaliza, subtil, dar dureros, și ale Moscovei, care se va răzbuna pe slugărnicia noastră. Iar Wahingtonul ne va întreba, candid: ”Vă mai vindem niște armament? Plătiți acum, vine după viitorul război cu rușii!”
Cică asta se numește Pax Americana!
PS: văd că Geoană e tot mai tânăr și mai neliniștit. Poate îl întreabă o duducă d-astea întrebătoare: ”Domnu Geoană! Totuși, care sunt limitele extinderii NATO? Ne ducem până la Ural? Sau nu ne oprim decât la Vladivostok? China este un candidat la aderare?”
Autor: Constantin Gheorghe