Site icon gandeste.org

Constantin Gheorghe: „Sincer, nu văd ce au câștigat SUA și statele membre NATO din tot circul din jurul Ucrainei.”

Sincer, nu văd ce au câștigat SUA și statele membre NATO din tot circul din jurul Ucrainei. De prin 2008, după episodul georgian, Rusia era dușmanul de serviciu. Pentru a-și păstra coeziunea NATO avea nevoie de așa ceva, un dușman declarat, pe care să-l poată numi, indiferent care ar fi fost problema cu care se confrunta Alianța.
Moscova a tras învățămintele necesare din conflictul din Georgia, din august 2008. A reformat armata fără milă. A trimis la plimbare batalioane de generali de operetă. A redat demnitatea ofițerilor tineri, a făcut din ei o elită militară. I-a profesionalizat. A atras tineri talentați din Universități. I-a plătit decent.
Rușii au restructurat la fel de nemilos industria de armament. Nu s-au mai ținut după americani. Oricum doctrina lor este una eminamente defensivă. Toți cretinii râd de ei, pentru că nu au portavioane. Păi, Rusia este cel mai mare portavion din lume! Ce nevoie au rușii să proiecteze forță în emisfera sudică? Și americanii, și NATO, au interese doar aici, în nord. China are probleme în emisfera sudică, cu o parte din rutele sale de aprovizionare. Dar Rusia acoperă, de pe uscat, toate rutele de care nevoie.
Ce au reușit, cu bani foarte puțini, este de domeniul incredibilului. SF ul e pentru alții. Cum să spui, ca SUA, că pentru modernizarea arsenalului ei nuclear, are nevoie de 1.300 de miliarde de dolari? Când cu câteva zeci de miliarde de dolari rușii și-au modernizat 80% din arsenal, și l-au completat cu arme hipersonice?
Demonstrația lor de forță, din această lună, este un avertisment: ”Băbăieți! Nu ne subestimați! Nu vă lăsați duși de val, că veți avea surpriza vieții voastre!” Ce au uitat americanii este un lucru elementar: că forța armată poate fi un instrument în slujba diplomației, dar nu se poate substitui diplomației. Asta a încercat SUA să facă acum: să înlocuiască diplomația cu forța armată. Au escaladat conflictul, marginal, pe tema Ucrainei, pentru a face paradă de mușchi. Rusia și-a folosit diplomația. Forța armată a venit în ultimă instanță, sprijinind diplomația. Și asta a plătit efortul Rusiei, ne place sau nu. Dez-escaladarea, care vine dinspre Moscova, este o dovadă de tărie. Occidentul a primit o lecție, amară, și va fi obligat să revină la diplomație.
Ucraina este pe calea care duce spre statul eșuat. A încercat să folosească Rusia ca motiv pentru a întări naționalismul local, să unească societatea, să facă uitate dezastrele din economie. Nu i-a ieșit. Acum iese slăbită din povestea asta. Oricât ar părea de ciudat analiștilor noștri, tocmai formula federativă poate salva Ucraina. Și, domnule Dungaciu, Moldova este, de facto, o federație. Găgăuzia vă spune ceva? Bine, succesuri! Rusia nu are niciun interes să decupeze o bucată din Ucraina. Ea vrea un regim corect pentru minoritatea rusă și pentru rusofoni. Punct! Și poate că nu ar fi intervenit în Crimeea, dacă nu era lovitura de stat ”Euro-Maidan”, orchestrată de occident. Crimeea este singurul loc în care poate sta flota Mării Negre. Nu-și poate permite să piardă această bază navală.
Sunt curios doar ce ne va spune Iohannis după ședința de CSAȚ de săptămâna viitoare. Ne cam lipsește umorul în ultima vreme…
Autor: Constantin Gheorghe
Exit mobile version