Nu am verificat cifra, dar cel care mi-a atras atenția asupra ei este om serios, și pe deasupra sociolog și mai serios. 25% dintre elevii de liceu din București frecventează o instituție de învățământ PRIVATĂ. Vestea este cât se poate de rea. Selecția prin bani, nu prin merite, a viitoarelor elite duduie. Ascensorul social stagnează, când n-o ia la vale. Poate că Bucureștiul să fie o excepție. Aici sunt foarte mulți bani, care să susțină piața asta. Poate că la fel stau lucrurile și în alte câteva orașe aspiratoare de bani, gen Iași, Cluj, Timișoara.
Distrugerea educației publice este un proces planificat. Scopul este clar: crearea de piață pentru educația privată. Sunt în joc foarte mulți bani. De la grădiniță la facultate, totul în afara sectorului public. O fi semn de bogăție, chiar dacă este pe baza unei polarizări economice și sociale nesănătoase, sau doar un semn de neputință al societății, care nu mai înțelege că are nevoie ca toți membrii ei să aibă acces la educație de calitate? Și mai este o problemă: piața educației private este una organică, sau este o creație artificială, născută din goana după profit a unora? Se poate auto-susține? Ce va face când va trebui să-și pregătească educatorii și profesorii, pe care acum îi recrutează din sistemul public, fiind formați cu bani publici?
Se vede existența acestei piețe a educației private în calitatea și în performanțele forței de muncă românești, sau e doar un sistem care produce pentru alte piețe ale muncii? Din aceste școli private se recrutează viitoarele elite ale coloniei numită România? Dar ce facem cu slugile prost pregătite, analfabete funcțional? România a mai trecut prin asta: o pătură subție, bine școlită, aici și în afara țării, care nu a reușit să facă nimic cu ceea ce a avut de-a face în România profund ne-educată și ruptă de modernitate. O luăm de la capăt cu asta? Nu învățăm nimic din trecut?
Ăsta nu e subiect de discuție în România educată? Sau nu ne interesează nimic din ceea ce trecere dincolo de etichete și sloganuri inepte? De ce ne-ar interesa? Lasă, că gândesc alții pentru noi! Piața rezolvă totul! Slava Ukraine!
Autor: Constantin Gheorghe