„Mai devreme sau mai târziu, rușii obișnuiți își vor da seama că scade calitatea vieții lor, indiferent cât de multă propagandă le-ar fi băgată pe gât. Va fi un punct de cotitură în acapararea puterii de către Putin”.
Trecând peste obsesia englezilor în privința lui Putin, obsesie care ține de acum de clinici specializate, jurnalismul a ajuns o glumă jenantă! În afară de a debita sloganuri infantile nu mai produce nimic! Acum în Rusia vine urgia Moskvich. A plecat Renault, gata, consumatorul rus e în depresie, și tremură de frică la gândul că se întoarce la mașinile epocii sovietice!
Să se liniștească! Ieșirea de pe piață a mărcilor autohtone a fost parte a condițiilor impuse pentru preluarea industriei auto de către Renault și alții care mai produc prin Rusia. Nu au murit de moarte ”naturală”, au fost ”eutanasiate” de noii proprietari. Asta nu înseamnă că renașterea mărcilor locale va fi o nenorocire. Noul Moskvich va fi, cu siguranță, produs tot de Renault! Sau împreună cu germanii! Ca o condiție pus de Moscova, dacă respectivii vor să se întoarcă pe piața rusă. Nu m-ar mira să aflu că noua mașină ”rusească” există deja, și intră în producție de serie!
Pregătirea de fabricație există. Utilaje, roboți, toate există! Mâna de lucru calificată există! Procedurile de asigurare a calității, la fel! Piața va reacționa bine, pentru că și omul obișnuit va avea acces la o mașină nouă, ieftină și solidă, după ce importurile de second hand dinspre Occident și Japonia sunt prohibite. Nu m-ar mira să renască și Volga! GAZ nu a dispărut, a rămas o parte substanțială de producție de vehicule utilitare, bine desenate și de calitate.
Așa Rusia își păstrează capacitățile de producție, care SUNT duale, adică și de uz militar, își păstrează forța de muncă și intelectualitatea tehnică, și face bani.
Citirea superficială a realităților ruse, cu bune și cu rele, este rodul disprețului afișat de occidentală față de toți din Est. Să vă reamintesc de miștoul făcut de aceeași englezi față de Dacia? Atunci țineți bine minte ce și cum!
Autor: Constantin Gheorghe