Problema cu CăCîțu și gașca liberalo-useristă din primării și din administrația statului este că băieți sunt ferm convinși să statul, în general, și Primăriile, sunt ”agenți economici” care trebuie să investească și să obțină profit, din care, nu-i așa, să investească în continuare.
Toți o țin cu ”investițiile”, și cred că salvarea stă în ”fondurile europene”. Care, pe lângă că nu acoperă nevoile de finanțare ale tuturor serviciilor publice pe care trebuie să le ofere statul, și mai ales primăriile, trebuie să ai bani de cofinanțare. Dacă ești o primărie vai mama ta, într-o zonă în care NU există activități economice care să contribuie la bugetul primăriei, trebuie să apelezi la împrumuturi bancare. Ce garanții poți prezenta băncilor? La ce costuri te poți împrumuta? Ce faci? Vinzi ce ai prin bătătură? Dar ce patrimoniu au primăriile, după delirul ”Restitutio in integrum”? Nici Bucureștiul nu este într-o situație mai bună: pentru orice rahat de parcare, stradă, construcție socială, parc, trebuie să cumpere teren de pe piața imobiliară. Lucru care duce la costuri absurde pentru investițiile publice.
Ăia de la Cucuieți ce pot vinde? Pășuni? Păduri, dacă le are? Infrastructuri existente, școală, spital, care le aparțin? E demență! Statul are și misiunea de a redistribui banii între UAT uri, în logica dezvoltării cât de cât echilibrate a teritoriului. Or gunoaiele astea au spus: fiecare e pe cont propriu! Noi nu vă mai dăm nimic! Banii pe care îi strânge statul sunt ai noștri! Vreți bani, treaba voastră! Îi produceți!”
Este o viziune pe cât de primitivă, pe atât de periculoasă pentru România. Disparitățile de dezvoltare sunt sursa fenomenelor secesioniste. Destrămarea RSF Iugoslavia de la așa ceva a pornit. Republicile sărace contribuiau la bunăstarea Croației și Sloveniei, fără să primească nimic în loc. Cică era prețul menținerii Iugoslaviei. Ei bine, n-a fost! Să nu o luăm și noi pe urmele lor!
Una peste alta, nu am văzut oameni mai lipsiți de reacție ca românii. Dacă Ciuma Roșie nu mai e, România e salvată, chiar dacă ar fi să trăiască în bordeie, încălzite cu balegă uscată! Respect! Popor viteaz și inteligent! Susțin!
Autor: Constantin Gheorghe