Amatorii politicii, cei de la USR, nu pot să înțeleagă nici acum că schimbarea unei economii, și cu atât mai mult schimbarea unei societăți, nu se poate face cu viteza cu care postează ei inepții pe FB. Pentru că nu se poate! Schimbarea aparține timpului lung. În șase luni, cât este media de ”viață” a unui ministru, ăla abia învață drumul la WC în ministerul ăla!
Iar populismul lor corporatist este factor agravant. Pentru că o corporație este o entitate uni-dimensională, cu funcții puține și simple. Dar nici măcar o corporație nu se poate schimba în spațiul câtorva zile! Statul, cu atât mai puțin, având infinit mai multe funcții, nu de puține ori aparent contradictorii.
Cel mai rău lucru pe care îl fac deja este radicalizarea discursului și demersului lor politic și civic. Hai, câtă vreme nu trecuseră pe la guvernare, mai treacă-meargă, radicalizarea avea un chichirez. Dar după ce ai trecut, cu ZERO rezultate pe la guvernare, parcă să dai lecții de bună-guvernare e de mare ”efect” în materie de încredere a populației în capacitatea lor de a conduce oarece, fie și o trotinetă!
Ajuns din nou în opoziție, USR își pune toată energia politică la claxon! În loc să construiască, să genereze bună guvernare prin locurile pe care le administrează, prin primari și consilieri locali, USR generează doar istericale și și scandaluri fără miză. De unde se vede că nici acum nu au reușit să-și clarifice identitatea ideologică, și nici natura legăturilor sale cu cetățenii. Când reduci totul la câștiguri de imagine cu orice preț, pățești.
Acum, să nu mă puneți să repet ce-am scris, înlocuind USR cu AUR. Pentru că sunt partide simetrice. Doar că radicalismul populist al AUR pare mai convingător, până la un punct, pentru că partidul este mai mult pe agenda publică decât USR. Progresismul, cu nimic dovedit de USR , îl obligă totuși să nu fie radical pe teme pe care AUR este, vezi criza sanitară. De unde se vede că AUR este, paradoxal, mai ancorat în realitate decât USR.
Populismul, în concluzie, e multiform. Asta nu înseamnă că toate partidele sunt egale în populism. Diferența o face guvernarea. Pentru că guvernarea este o acțiune centristă, prin definiție, și practică. Reamintesc: Guvernul este Guvernul României, asta înseamnă că guvernarea TREBUIE să se facă în folosul unei largi majorități a cetățenilor. La guvernare uiți de identități ideologice. Accentul cade pe politici publice. Care pot avea, funcție de agenda publică, accente de stânga sau de dreapta. Repet, acum totul se joacă pe social. Știu, unui bizar ”popor” de dreapta, vârât până în gât în mlaștina sărăciei, asta cu ”socialul” i se pare o culme a comunismului. Or, noi suntem capitaliști” Nu ne-am născut creștini, ne-am născut capitaliști! Și rezultatele se văd!
Așa că vin vremuri și mai interesante! Numai să avem noi reziliența pe măsura vremurilor ce vin. Dar am rezistat noi ceaușismului terminal, tranziției, reformelor tembele, trecerii la ”economia de piață, aderării la UE și la NATO, austerității, privatizărilor, liberalizărilor de tot felul. Cred că suntem deja obiect de studiu. Dacă nu reușesc să scape de noi cu seringa, poate o fac cu cianură. Deși poate ni se schimbă ADN ul de la vaccin, și dezvoltăm rezistență la cianură!
Autor: Constantin Gheorghe