”Calculatorul, dușmanul funcționarului public!” UM 024 Digi. Nu, bă! Nu e dușmanul lor! Faptul că primesc unii dintre funcționari ”spor de calculator”(mai primesc?) are o explicație, legată de sănătatea publică. Cei care folosesc intens calculatorul au probleme cu vederea, dar nu numai.
Sectorul public, administrațiile, au fost printre primele ”digitalizate”. Încă din comunism. Și calculatorul nu a fost văzut ca un dușman, dimpotrivă. E drept, după 1989 digitalizarea a fost văzută drept o sursă importantă de parandărăt! Afacerea Microsoft, gen. Dar asta e altceva.
A prezenta funcționarul public drept dușmanul calculatorului, cum erau pe vremuri, în vremea Revoluției Industriale cei care distrugeau mașinile, este o imensă ticăloșie. Adversarii digitalizării în sectorul public sunt politicienii. Care nu știu CE anume să digitalizeze! Care stat, care administrație? Ei vor doar să dea satisfacție, populist, celor care cer ”lichidarea” bugetarilor. Doar că nu li se spune oamenilor care sunt costurile digitalizării. Pentru că un calculator nu ia locul unui funcționar. Este o minciună! În spatele unui calculator, în afară de un funcționar, vor mai sta și un inginer de sistem, și un administrator de rețea, și unul care scrie soft, etc. După digitalizare costurile în administrație cresc, nu scad. Plus că jumătate din populație e analfabetă digital!
Propaganda asta tembelă nu folosește nimănui. Nu rezolvă nimic! Nu ajută decât celor care vor furniza hardul, și atât! Iar furnizorii de hard sunt acum la putere.
PS: aș vrea să văd și eu o statistică despre numărul funcționarilor publici și numărul calculatoarelor și serverelor din administrația publică, centrală și locală. Aș pune pariu că avem mult mai multe calculatoare decât funcționari!
Autor: Constantin Gheorghe