Site icon gandeste.org

Claudiu Târziu, solicită Comisiei parlamentare pentru controlul SRI să-l audieze de urgență pe generalul Anton Rog

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, solicită Comisiei parlamentare pentru controlul SRI să-l audieze de urgență pe generalul Anton Rog, în legătură cu afirmațiile sale publice, „realmente periculoase”, referitoare la așa-zisele atribuții legale de control și intervenție pe care Serviciul le-ar avea în privința influențării politice a electoratului.

„După perioada neagră când justiția a fost capturată efectiv de SRI prin protocoalele denunțate ca toxice de însuși SRI, acum un general activ al principalului serviciu secret din România vorbește, cu o seninătate și o aroganță uluitoare, inclusiv despre existența unui departament de inginerie socială cu capacități intruzive, capabil, ba chiar obligat să schimbe atitudini și comportamente sociale pe scară largă. Afirmații de genul celor făcute de Anton Rog atentează la fundamentele ordinii constituționale ale regimului democratic. În orice stat de drept, astfel de afirmații conduc automat la evacuarea unui asemenea personaj din peisajul instituțional”, a declarat Claudiu Târziu.

AUR spune că generalul SRI Anton Rog, șeful centrului național Cyberint, a anunțat public că, începând cu alegerile de anul viitor, nu se va mai putea repeta situația din 2020, când „unele partide s-au folosit de campanii pe rețelele sociale pentru a manipula voturile cetățenilor”. Același general a dezvăluit că SRI deține un departament specializat în manipularea oamenilor, până la punctul la care îi determină pe aceștia cu lejeritate să facă lucruri pe care în mod normal nu doresc să le facă.

Ce a spus Anton Rog

Întrebare moderator: ”Dacă un partid X, sau AUR, s-a folosit de social media în 2020 printr-o agenție aparent necunoscută din Iași, dacă există argumente, dovezi că cineva care participă activ la un proces electoral, e finanțat, sau are consultanță de la cineva văzut ca potențial dușman și folosește respectivele informații pe social media, care e mandatul cyberint?”.

Anton Rog: ”Noi n-avem voie să facem politică. Rămânem la X (numele partidului – n.red.). Mandatul e simplu: legea 51/91 privind securitatea națională. Pe 14 martie 2023, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – CCR e o curte care văd că acum ține cu România, nu mai ține cu alte lucruri – a declarat legea constituțională în integralitatea sa. Așa că acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație”.

Rog a explicat apoi ce face SRI în aceste situații.

”Deci din 14 martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul Cyberint în această situație? Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare”, a spus Rog.

El a declarat că SRI ia măsuri precum închiderea siteurilor.

”Ce înseamnă? Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații sau site-uri le punem jos, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directorarutului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treabă: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane dacă știm sigur că fac treaba aia luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, a spus oficialul SRI, citat de g4media.ro.

El a adăugat că SRI operează electronic toate documentele și că ar fi ”cu 10-20 de ani înaintea societății”.

”Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră. Avem sisteme electronice, nu se mai întâmplă nimic pe hârtie. În SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap”, a încheiat generalul SRI.

La rândul său, Marian Cucșa, președintele Partidului Republican, îl acuză pe generalul SRI Anton Rog, director al Centrului Naţional Cyberint, că amenință public partidele politice care nu sunt de partea sistemului și îi cere demisia. 

”Astfel, potrivit generalului SRI, începând cu alegerile de anul viitor nu se va mai putea repeta situația din 2020, când unele partide s-au folosit de campanii pe rețelele sociale pentru a convinge românii să voteze, invocând modificările recente ale legislației, prin care consideră mesajele unor partide pot fi considerate drept atacuri la ordinea constituțională în mod total subiectiv de către oameni precum domnul Rog, care își doresc crearea unui nou câmp tactic.
Este înfiorător avertismentul pe care domnul Rog îl lansează public. În perioada în care am fost vicepreședinte al Comisiei de control a SRI din Parlamentul României, nu mi s-a întâmplat să văd o asemenea atitudine din partea reprezentanților serviciilor. Însă, observ că domnul Rog nu are niciun fel de rețineri când vine vorba despre încâlcarea tuturor principiilor democratice și constituționale.
În loc să se ocupe de gestionarea situației geopolitice, domnul Rog de la SRI se gândește cum poate reduce libertatea de exprimare, libertatea de opinie, dacă ea este contrară intereselor celor aflați la butoane.
În orice țară din lume reprezentanții serviciilor de informații se ocupă cu gestionarea problemelor geopolitice, cu siguranța națională. Numai la noi, indivizi precum generalul Rog își propun să creeze un nou câmp tactic și să restrângă libertatea românilor”, arată Cucșa într-un comunicat de presă.

Acesta îi solicită  de urgență lui Anton Rog să își prezinte demisia din funcțiile pe care le deține. ”Totodată, condamn lipsa de reacție a Comisiei SRI a Parlamentului, care asistă impasibilă la un atac al generalului Anton Rog la ordinea constituțională din România. O astfel de gândire, precum cea a domnului Rog, reprezintă o amenințare pentru democrația din România și un pericol pentru viitoarele alegeri din 2024”, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version