Cum poate influența un eveniment privat viața generală a societății? De răspunsul la această întrebare se află expunerea și riscurile manipulării mediatice.Marile “evenimente”, “scandalurile de presă”, “dezvăluirile” care au confiscat și debilizat viața publică în ultimii zeci de ani, s-au legat unele de altele reușind să creeze veritabile priorități lucrurilor fără semnificație
De la o viață publică în comunism, dominată mediatic de propagandă, s-a trecut la un senzațional drept unică ofertă, cu același conținut care izolează societatea de centrele de putere.
Punerea vieții private în prim-planul știrilor zilei deși încalcă toate normele de conduită, nici măcar acest aspect pare să nu mai funcționeze.
Oamenii publici nu mai interesează prin agenda lor strict profesională, aspectul electoral preluând toate criteriile care ar trebui să separe orice referință.
Circul public este rezultatul unei cereri a publicului educat într-un fel anume și de la care așteptările nu pot fi decât în această ordine.
Când societatea nu sancționează tendința unora de a transforma evenimentele private în voite acțiuni publice, care exced propriilor limite, drumul spre dictatură este aproape garantat.
Cei care joacă roluri în aceste spectacole în esența lor grotescă prin ridicarea cortinei pun în pericol întreaga sferă a valorilor fără de care o societate devine un infern.
Autor: Ioan Vieru
Sursa: cotidianul.ro