Se pare ca interviul a fost atat de dur, incat cineva le-a sugerat redactorilor de la Wall Street Journal, desi este posibil ca s-au sesizat singuri, ca textul ar trebui “cosmetizat” si in editia tiparita a ziarului, interviul a aparut intr-o forma din care lipseau o serie de pasaje deosebit de interesante. Ulterior, textul de pe site-ul Wall Street Journal a fost “cosmetizat” ca sa corespunda cu cel din editia de print. Pentru informarea cititorilor nostri, consideram oportun sa reproducem fragmentele care au fost extirpate de cenzura corporativa a unei publicatii de prestigiu din Vest.
“Pachetele de salvare financiara sunt extrem de rele pentru Europa, rele pentru Finlanda si rele pentru tarile care au fost fortate sa le accepte…
Versiunea oficiala este ca Grecia, Irlanda si Portugalia au fost lovite de o criza de lichiditate si au nevoie de o infuzie temporara de capital, dupa care lucrurile vor reveni la normal. Dar aceasta versiune oficiala este o minciuna, o minciuna care presupune ca europenii de rand sunt niste idioti. Europenii merita mai mult din partea liderilor politici. Intr-o economie de piata deciziile proaste sunt penalizate, dar nu in acest caz. Atunci cand colapsul inevitabil al tarilor europene supraindatorate s-a materializat, a fost instituit un pact secret… a fost decis ca pierderile bancilor private sa fie acoperite din banii contribuabililor prin credite de stat, garantii de stat si constructii opace precum Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara… Unii politicieni au inteles acest lucru, altii au intrat in panica si doar au facut ceea ce li s-a spus sa faca…
Gangrena crizei nu a fost curatata si se extinde… Exista banci mari din Spania care ar putea fi de fapt niste “morti vii”, la fel cum s-a intamplat in Irlanda. Timpul se scurge si problema nu se va rezolva de la sine…
Unii apara mecanismele curente prin care statele salveaza bancile, invocand faptul ca utilizarea acestora necesita unanimitate din partea tarilor europene, dar situatia din jurul crizei din Portugalia demonstreaza ca elita de la Bruxelles va cauta sa obtina unanimitate prin presiune, atunci cand unanimitatea nu poate fi obtinuta prin convingere. Abolirea principiului unanimitatii este doar o chestiune de timp. Dupa abolire, vom avea o uniune fiscala completa, uniune care va fi o marioneta in mana corporatismului contraproductiv de la Bruxelles…
Noi vom face ceea ce am promis alegatorilor, chiar daca asta ne va costa si nu vom fi oaspeti doriti la cinele de la Bruxelles, vom fi tratati negativ de media sau vom ramane fara portofolii ministeriale.”
Curajul liderului opozitiei finlandeze este admirabil si trezeste o oarecare invidie fata de poporul finlandez care dispune de un astfel de reprezentant in sfera politica, iar situatia in care renumita Wall Street Journal se transforma in Wall Street Scanteia nu poate decat sa ateste vulnerabilitatea unui sistem care candva parea invincibil.
sursa: cronicaromana.ro